GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Veteriner
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Veteriner Nasıl Olunur?

Veteriner

Veteriner Nedir?, Nasıl Olunur?

Veteriner, hayvanlardaki hastalıkların ve yaralanmaların teşhis ile tedavisinde uzmanlaşmış hekimdir. Bu, "Veteriner ne demek?" sorusuna verilecek en kısa ve öz cevap olabilir. Veteriner hekimler; kediler, köpekler, atlar, kuşlar, sürüngenler, balıklar, çiftlik hayvanları ve egzotik evcil hayvanlar dahil olmak üzere çeşitli hayvan türlerini tedavi edebilir.

Hayvanları seven, onlarla ilgilenirken bunu iş olarak yapmak isteyenler için düzenlenen Eleman.net’in Meslek Rehberi sayfasındaki "Veteriner nedir?" başlığı altında veterinerliğe ait tüm bilgileri bulabilirsiniz.

Veteriner Ne İş Yapar?

"Veteriner ne iş yapar?" sorusu veteriner olmayı düşünen kişilerin merak ettiği sorulardan biridir. Hayvanlara tıbbi bakım sağlayan sağlık uzmanı veterinerler; hayvanlarda hastalıkları, yaralanmaları ve diğer sağlık durumlarını teşhis ile tedavi eder. Ayrıca evcil hayvan sahiplerine evcil hayvanlarına nasıl bakacakları ve sağlık sorunlarını nasıl önleyecekleri konusunda tavsiyelerde bulunur. "Veteriner kimdir?" sorusuna cevap olarak küçük hayvan veya büyük hayvan tıbbı gibi belirli bir hayvan türü veya ilaç türünde uzmanlaşan kişilere de veteriner denilebilir. Veteriner sorumlulukları arasında tıbbi bakıma ek olarak ameliyat, aşılama ve diğer koruyucu sağlık önlemleri de dahildir. Veterinerler, aşılar ve rutin kontroller dahil olmak üzere önleyici bakımın yanı sıra laboratuvar testleri ve radyografik görüntüleme gibi teşhis hizmetleri de sağlar.

Veteriner Nasıl Olunur?

Veteriner olmak isteyenler "Veteriner nasıl olunur?" sorusunun yanıtını araştırır ve bunun için gerekli şartları inceler. Türkiye'de veteriner olmak, gerekli eğitim gerekliliklerini tamamlamayı ve uygulama ruhsatı almayı içerir. Türkiye'de veteriner olabilmek için öncelikle akredite bir üniversiteden 5 yıl eğitim görerek veteriner hekimliği lisans derecesi alınmalıdır. Mezun olmadan önce aday veteriner hekimlerin staj yapması, klinik veya yasalara uygun diğer hayvanlarla ilgili birimlerde çalışması gerekir. Veterinerler, cerrahi veya hayvan davranışları gibi belirli alanlarda uzmanlaşabilir.

Veteriner Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Veteriner olmak için gereken şartlar arasında öncelikle bu alanda alınacak eğitim ve öğretim gelir. Veteriner olarak kariyer yapma konusunda bilinçli karar vermek için bu alanın gerekliliklerini ve beklentilerini anlamak önemlidir. Hayvanlara mümkün olan en iyi bakımı sağlamak için veterinerlerin onları mesleklerine uygun hale getiren bazı özelliklere sahip olmaları gerekir. Veteriner olmak için gerekenler; güçlü iletişim becerileri, empati, hayvan anatomisi ve fizyolojisi bilgisi, problem çözme becerileri ve çeşitli hayvanlarla çalışma becerisini içerir. Bu niteliklere ek olarak hastalıkları hızlı ve doğru bir şekilde teşhis edebilmek için eleştirel düşünme yeteneklerine de sahip olmak da "Veteriner kime denir? sorusuna cevap olur. Ayrıca hastalarına bakım sağlarken hayvan sahipleri ile profesyonel bir şekilde çalışabilmelidir.

Veteriner Çalışma Koşulları Nasıldır?

Veteriner çalışma koşulları, muayenehanenin türüne ve kuruluşun büyüklüğüne göre değişir. "Veteriner nerede çalışır?" sorusuna cevap verilecek olursa; veterinerler özel muayenehanelerde, hayvan hastanelerinde, barınaklarda veya araştırma tesislerinde çalışabilir. Çalışma koşulları, çalışılan saatlere ve ortamın türüne bağlı olarak rahattan zorluya kadar değişebilir. Hem hayvanların hem de insanların zarar görmesini önlemek için veterinerlerin güvenli bir çalışma ortamı sağlamaları önemlidir.

Veteriner İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Veteriner ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Veteriner ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
Ankara %33.3
İstanbul Avrupa %33.3
Antalya %16.7
İstanbul Anadolu %16.7

Veteriner İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Veteriner arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Gıda %50
Sağlık / Hastane %16.7
Üretim %16.7
Sağlık %16.7

Veteriner İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Veteriner pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Veteriner mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Gıda %50
Sağlık %16.7
Toptan Satış %16.7
Üretim %16.7

Veteriner Nerelerde Çalışır?

Veteriner olarak çalışabileceğiniz 1 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Veteriner Klinikleri

eleman.net'te her gün güncel Veteriner ilanları yayınlanıyor. Veteriner olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Veteriner olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Veteriner ilanları yayınlanıyor. Veteriner olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.