GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Teknisyen
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Teknisyen Nasıl Olunur?

Teknisyen

Teknisyen Nedir?, Nasıl Olunur?

Teknisyen, teknik bilgi ve becerilere sahip olan bir kişidir. Genellikle bir endüstri, fabrika, laboratuvar veya atölyede çalışan teknisyenler; teknik cihazları, makineleri veya sistemleri kurar, bakımını yapar veya onarımını gerçekleştirirler.

Teknisyen, teknolojik ekipmanların işletmeleri için uygunluğunu test etmek, hataları tespit etmek ve gidermek için ölçümler yapmak veya yazılım programlama gibi diğer teknik işlemleri gerçekleştirmek gibi teknik işlemleri yürüten kişiye denir. Teknisyenler, eğitimli ve sertifikalı olduklarından, birçok farklı sektörde çalışma imkanı bulabilirler.

Teknisyen Ne İş Yapar?

Teknisyenler, teknik bilgi ve becerilere sahip olduklarından genellikle bir endüstri, fabrika, laboratuvar veya atölyede teknik ekipmanların kurulumunu gerçekleştirir. Bunun yanı sıra teknik ekipmanların bakımı ve onarımı ile ilgili birçok farklı işle uğraşırlar.

Teknisyenler, çeşitli teknik ekipmanların kurulumunu gerçekleştirir. Bu kurulum; cihazların yerleştirilmesi, kablolama, yapılandırma, test ve belgelendirme gibi işlemleri içerir.

Tüm bunların yanı teknik ekipmanların düzenli bakımını yaparlar. Cihazların temizlenmesi, ayarlanması, onarılması veya değiştirilmesi gereken parçaların belirlenmesi gibi pek çok işlemi gerçekleştirirler. Ayrıca, teknik ekipmanlarda oluşan arızaların giderilmesinde sorumlu olan kişi teknisyenlerdir. Kısacası teknisyenin sorumlulukları oldukça fazladır.

Teknisyen Nasıl Olunur?

Teknisyen olmak için genellikle bir eğitim veya sertifika programına kayıt olmak gereklidir. Teknisyen olmak için gerekenler şu şekildedir;

  • Teknisyen olmak için genellikle lisans eğitimi gerekli değildir. Ancak bazı işverenler teknik okullardan mezun olanları tercih edebilirler. Teknisyenlik mesleği genellikle teknik okullarda veya meslek yüksekokullarında sunulan öğretim programları ile öğrenilir.
  • Teknisyenlik sertifikası almak, teknik bir alanda uzmanlaşmak isteyenler için iyi bir seçenektir. Bu sertifikalar genellikle belirli bir alanda yoğunlaşır ve işverenler tarafından tanınan ve aranan sertifikalardır.
  • İş deneyimi, teknisyenlerin işlerinde başarılı olmaları için önemlidir. Staj yapmak veya bir bir işte çalışarak deneyim kazanmak mümkündür.

Teknisyen Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Teknisyen olmak için genellikle bazı şartlar ve beceriler gereklidir:

Öncelikle teknik bir okuldan mezun olmak veya meslek yüksek okulu gibi bir eğitim kurumunda belirli bir programı tamamlamak gereklidir. Bu programlar, teknik becerilerin öğrenilmesini ve uygulanmasını sağlayan dersler içerir.

Ayrıca teknisyenlerin işlerinde başarılı olmaları için teknik bilgiye, el becerilerine, detaylara dikkat etme ve ekip çalışması becerilerine sahip olmaları da gereklidir. Tüm bunların yanı sıra teknisyenler, karşılaştıkları problemleri tespit edebilme ve çözüm üretebilme yeteneklerine sahip olmalıdırlar.

Teknisyen Çalışma Koşulları Nasıldır?

Teknisyenler, farklı sektörlerde çalışabilirler ve çalışma koşulları da bu sektörlere bağlı olarak değişebilir. Bununla birlikte, genellikle saha veya üretim ortamında çalışırlar. Bu koşullar gürültülü, tozlu, sıcak veya soğuk olabilir. Hatta bazen tehlikeli olabilecek ekipmanları ve makineleri kullanmayı gerektirebilir. Bu nedenle, teknisyenlerin güvenlik ekipmanlarını kullanmaları ve iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uymaları gerekir.

Teknisyen İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Teknisyen ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Teknisyen ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %27.6
İstanbul Anadolu %20.9
Kocaeli %13.7
İzmir %9.2
Ankara %7.9
Diğer %20.7

Teknisyen İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Teknisyen arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Üretim %11.6
Elektrik ve Elektronik %8.2
Gıda %6.2
Otomotiv %5.9
İmalat %5.6
Diğer %62.4

Teknisyen İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Teknisyen pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Teknisyen mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Üretim %14.6
Depo %5.3
İmalat %4.7
Bakım Onarım %4.5
Elektrik %4.1
Diğer %66.8

eleman.net'te her gün güncel Teknisyen ilanları yayınlanıyor. Teknisyen olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Teknisyen olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Teknisyen ilanları yayınlanıyor. Teknisyen olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.