Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışmak isteyen kişilerin ‘’sözleşmeli öğretmen kimdir?’’ sorusuna açık ve anlaşılır bir cevap bulması, meslek seçiminde karar vermelerine olanak tanır. İlköğretim, lise ve dengi okullar ile birlikte üniversitelerin lisans ve ön lisans bölümlerinde eğitmenlik yapan kişiler, kadrolu veya sözleşmeli öğretmen olarak çalışır.
Bir eğitim kurumunun kadrosunda yer almadan önce geçen deneyim süreci sözleşmeli öğretmenlik olarak tanımlanır. Sözleşmeli öğretmen konumunda bulunan kişiler, kadrolu öğretmenler ile aynı yasal hak ve sorumluluklara sahiptir. Aralarındaki fark, bir tarafın kadroda yer alması, diğerinin ise süreli sözleşmeye bağlı olarak çalışmasıdır.
Sözleşmeli öğretmen adaylarının çalışma alanları tüm eğitim kurumlarını kapsar. Okul öncesi eğitim, ilköğretim, lise, üniversite seviyelerinde çalışma imkanı bulurlar. “Sözleşmeli öğretmen ne iş yapar?’’ sorusuna ise şu şekilde cevap verilebilir: Sözleşmeli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bulunan ve çeşitli kademelerde eğitim veren kurumlarda uzmanlık alanına göre seçtiği branşta müfredata uygun eğitim verir. Sözleşmeli öğretmen sorumlulukları ise şöyle sıralanır:
Kadrolu olarak görevlendirilmeden önce süreli sözleşmeye bağlı olarak çalışan, öğrencilerin yıl boyunca edindiği bilgileri yazılı ve sözlü sınavlar aracılığı ile değerlendiren, teorik ve pratik yöntemler ile eğitim konularını pekiştiren kişilere sözleşmeli öğretmen denir.
Sözleşmeli öğretmen olmak için gerekenler arasında bulunan şartlardan ilki, bir eğitim fakültesinden mezun olarak pedagojik formasyon almaktır. Eğitim fakültesi dışında bir bölümden mezun olan kişilerin sözleşmeli öğretmen olmak için Milli Eğitim Bakanlığı’nın kurslarına katılmaları, eğitim sonunda düzenlenen sınavdan geçer not alarak pedagojik formasyona hak kazanmaları gerekir. Ardından bakanlığın açtığı KPSS Kamu personeli seçme sınavı sınavından en az 50 geçer not almaları sözleşmeli öğretmen olmak için gereken şartlar arasında yer alır. Sözleşmeli öğretmen olmak için gereken diğer koşullar ise şu şekilde sıralanabilir:
Sözleşmeli öğretmen olmak için gereken şartlar, yukarıda sıralanan maddeleri kapsar. Bunlara ek olarak; Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği sözlü mülakattan başarı ile geçmek sözleşmeli öğretmen olmak için gereken şartların içinde önemli bir yer tutar. Ayrıca KPSS sınavından yüksek puan almış olmak, sözleşmeli öğretmen olmak için avantaj sağlar. Bütün bu sayılan şartların yanı sıra eğitim kurumlarının sözleşmeli öğretmen ihtiyacı hakkında bakanlığa başvuruda bulunması ve açık kadroya uygun adayların atamalarının yapılması gerekir.
Bir eğitim kurumunun kadrosunda yer alan öğretmenler ile sözleşmeli öğretmen olarak görev alan kişilere tanınan haklar aynıdır. Sözleşmeli öğretmenler süreli sözleşmenin esaslarına bağlı iken kurumda yer alan diğer öğretmenler dört yıllık sözleşme süresini bitirmiş, kadrolu olarak çalışmaya hak kazanmıştır. Sözleşmeli öğretmen olanlar haftada 40 saat ders vermekle yükümlüdürler. Bakanlığın belirlediği tarihlere bağlı olarak ara tatillerde ve yaz dönemlerinde izin yaparlar. Sözleşme süresini tamamlayan kişiler talep ederlerse görev yaptıkları kurum ya da bir başka eğitim kurumuna atanarak kadrolu çalışmaya hak kazanırlar. Ancak öncesinde kadrosunda yer aldıkları kurumda en az 2 yıl süre ile görev yapmaları gerekir.
Sözleşmeli öğretmen olarak atanan kişiler, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı hizmet veren kurumlarda çalışır. Bu kurumlar; özel veya kamu olmak üzere okul öncesi eğitim veren anaokulları, ilköğretim okulları, lise ve dengi okullar ile yüksekokullar olarak sıralanır. Ayrıca yine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan meslek kursları, dershaneler ve çeşitli eğitim sahaları sözleşmeli öğretmenin görev alanları arasında yer alır.
En Çok İstenen 4 Özellik
Sözleşmeli Öğretmen için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler gerekli eğitimleri almak (%80), güçlü iletişim becerileri (%90), planlama ve organizasyon becerisi (%85), dikkatli, disiplinli (%70) gibi yetenekler olmaktadır. Sözleşmeli Öğretmen olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.
Bir kuruluşta Sözleşmeli Öğretmen olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Sözleşmeli Öğretmen olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.
Özellik | Yüzde |
---|---|
Gerekli Eğitimleri Almak | %80 |
Güçlü İletişim Becerileri | %90 |
Planlama ve Organizasyon Becerisi | %85 |
Dikkatli, Disiplinli | %70 |
Sözleşmeli Öğretmen olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Sözleşmeli Öğretmen olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.
Deneyim
Lisans Derecesi
Öğretmenlik Formasyonu
Sözleşmeli Öğretmen olarak çalışabileceğiniz 2 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.
Dershaneler
Okullar
eleman.net'te her gün güncel Sözleşmeli Öğretmen ilanları yayınlanıyor. Sözleşmeli Öğretmen olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturSözleşmeli Öğretmen olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.
İş İlanı Yayınlaeleman.net'te özgeçmişinizi oluşturduktan sonra Sözleşmeli Öğretmen, İstanbul Sözleşmeli Öğretmen , İstanbul Anadolu Sözleşmeli Öğretmen , İstanbul Avrupa Sözleşmeli Öğretmen , Ankara Sözleşmeli Öğretmen, İzmir Sözleşmeli Öğretmen, Kocaeli Sözleşmeli Öğretmen, Bursa Sözleşmeli Öğretmen Ücretli Öğretmen, iş ilanlarına ulaşabilir, size en uygun işe kolayca başvurabilirsiniz.
eleman.net'te her gün güncel Sözleşmeli Öğretmen ilanları yayınlanıyor. Sözleşmeli Öğretmen olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.