GERİ

Şoför Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Şoför
  3. Nedir?
Şoför

Şoför nedir? Şoför çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Şoför olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Şoför Nedir?, Nasıl Olunur?

Profesyonel şoför ya da sürücü geniş bir meslek grubunu ifade eder. Şoför ne iş yapar sorusuna özetle, bir aracı kullanarak mal veya yolcu taşımacılığı hizmeti sunan kişi olarak yanıtlayabiliriz. Şoförler çeşitli sektörlerde istihdam edilir. Ürünlerin taşınmasından sorumlu nakliye firmaları, yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan turizm firmaları, kamu ulaştırma sektörü, hızlı ürün dağıtımı sağlayan kurye firmaları taşımacılık işi için şoförleri istihdam ederler. Şoförlük mesleğini icra edecek kişinin sektöre ve kullanılacak araca göre ehliyete ihtiyacı vardır. Şoförler ürün ve toplu ulaşımın yanı sıra işverene bağlı olarak bir kişi için özel bir araç kullanabilir veya bir şirket arabası sürebilir.

Şoförün Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

Şoförde olması gereken özellikler kuruma, kişiye ve sektöre göre değişse de özetle görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralayabilir.

  • Şoförlük mesleğini profesyonel olarak icra eden bir kişi, çalıştığı sektöre ve kuruma göre kullanmakla yükümlü olduğu aracı trafik ve sürüş kurallarına riayet ederek güvenli bir şekilde sürmekle yükümlüdür.
  • Yolcu taşımacılığı yapan şoförler, yolcuları rahat ve güvenli bir şekilde taşımakla sorumludur.
  • Yolcu taşımacılığı yapan şoförler, öz bakımını düzenli olarak yapmalıdır. Giyimine dikkat etmeli, varsa çalıştığı kurumun belirlediği şekilde giyinmelidir.
  • Şoförler yolcuları ya da taşımakla sorumlu oldukları ürünleri belirtilen zamanda yerine ulaştırmak zorundadır.
  • Kullanmakta olduğu taşıtın iç ve dış temizliğini zamanında ve düzgün şekilde yapmalıdır.
  • Taşıt içerisinde yer alan ekipmanların eksik olup olmadığını kontrol etmeli ve araçta oluşan arızaları teknik servis vasıtasıyla gidermelidir.
  • Yük taşımacılığı yapan şoförler aracın yüklenmesi ve boşaltılması sırasında yapılan işlemi gözlemlemeli, olası riskleri yetkililere bildirmeli ya da müdahale etmelidir.

İyi̇ Bir Şoförde Olması Gereken Özellikler Nelerdir?

  • Sürüş konusunda yetkin olmak: Şoförler zamanında ve sorunsuz taşımacılık hizmeti verebilmek için her türlü yol ve trafik koşulunda profesyonelce araç kullanmalıdır.
  • Trafik kurallarına uymak: Yolcunun veya yolcuların, taşınan ürünlerin ve yayaların güvenliği için profesyonel şoförler, istisnasız tüm trafik kurallarına riayet etmek zorundadır.
  • Öz bakımına ve giyimine özen göstermek: İnsanlarla temasın yoğun olduğu diğer her meslekte olduğu gibi sürücüler öz bakımlarına ve giyimine gereken özeni göstermelidir. Özel şoförler, servis, ticari taksi, otobüs gibi araç şoförleri, varsa firmalarının kurallarına ve renklerine göre giyinmelidir.
  • Düzgün diksiyon ve iletişim becerileri: Yolcularla veya bağlı olduğu kurumdaki çalışanlarla sağlıklı iletişim kurabilmek için iyi bir şoför düzgün bir diksiyona ve gelişmiş iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
  • Teknik bilgi ve beceri: Profesyonel şoförler, kullandıkları aracın bakımından sorumludur. Araçta oluşan bir eksiklik ve arızayı tespit edebilecek ve belirli bir seviyeye kadar giderebilecek ölçüde teknik bilgiye sahip olmalıdır.

Nasıl Şoför Olunur?

Profesyonel şoförler - sürücüler, kullanılacak aracın sınıfına göre ehliyet sahibi olmanın yanı sıra, mesleğin gerektirdiği donanıma ve bilgiye sahip olabilmek için özel eğitimden geçerler. Bu eğitim sürecinin sonunda yapılacak sınavda başarılı olunmalı ve mesleki yeterlilik belgesi alınmalıdır. Profesyonel şoförlük için mesleki yeterlilik belgesi SRC harfleriyle kodlanmıştır. SRC1, SRC2, SRC3, SRC4 ve SRC5 olmak üzere sayılarla ayrıştırılır. Yapılan işe göre alınması gereken SRC belgesi farklıdır. Örneğin ülkeler arası malzeme taşımacılığı yapan tır şoförleri SRC3 belgesine sahip olmalıdır. Yurt içinde yapılacak malzeme taşımacılığı için ise SRC4 belgesi yeterlidir. SRC3 belgesi SRC4'ü de kapsar. Aynı şekilde ülkeler arası yolcu taşımacılığı yapacak sürücüler SRC1 belgesi almalıdır. SRC2 belgesi yurt içinde yolcu taşıma için gerekli belgedir. SRC1 yeterlilik belgesi SRC2'yi de kapsar. SRC5 ise tehlikeli madde taşımacılığı için alınması gereken yeterlilik belgesidir. SRC belgeleri için gereken eğitimleri resmi kurumlar ya ta resmi makamlardan onay almış özel eğitim merkezleri vermektedir.

Şoförlük için Gerekli Belgeler;

  • Araç türüne göre ehliyet,
  • Sürücülük türüne ve hizmet kapsamına göre mesleki yeterlilik belgesi
  • Yurt dışı taşımacılık faaliyeti için Turing uluslararası şoför ehliyeti

En Çok İstenen 3 Özellik

Şoför Aranan Özellikler

Şoför için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler b sınıfı ehliyet (%100), aktif araç kullanabilmek (%100), dikkatli ve titiz (%20) gibi yetenekler olmaktadır. Şoför olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

B sınıfı Ehliyet
100%
Aktif Araç Kullanabilmek
100%
Dikkatli ve Titiz
20%

Şoför Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Şoför olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Şoför olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
B sınıfı Ehliyet %100
Aktif Araç Kullanabilmek %100
Dikkatli ve Titiz %20

Şoför İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Şoför ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Şoför ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %32.3
İstanbul Anadolu %19.1
Kocaeli %10.2
İzmir %7.5
Ankara %7.4
Diğer %23.5

Şoför İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Şoför arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Lojistik %22.8
Gıda %12.7
Diğer %12.1
Kargo %7.7
Mağazacılık / Perakendecilik %3.7
Diğer %41

Şoför İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Şoför pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Şoför mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Kargo %25.3
Lojistik %18.7
Sevkiyat / Stok %10.3
Dağıtım %5.1
Gıda %4.6
Diğer %36

Şoför Gereklilikleri Nelerdir?

Şoför olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Şoför olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Deneyim

Gerekli Eğitimleri Almak

A1-A2 Sürücü Belgesi

Şoför Nerelerde Çalışır?

Şoför olarak çalışabileceğiniz 8 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Lojistik Firmaları

Hasta Bakım Evleri

Fason Üreticiler

İnşaat Firmaları

Kargo Firmaları

Mağazalar

Malzeme Ofisleri

Evler

eleman.net'te her gün güncel Şoför ilanları yayınlanıyor. Şoför olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Şoför olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.