GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Sistem Operatörü
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Sistem Operatörü Nasıl Olunur?

Sistem Operatörü

Sistem Operatörü Nedir?, Nasıl Olunur?

Sistem operatörü birçok farklı alanda görev alan profesyonellerdendir. Peki sistem operatörü kime denir? Sistem operatörü, sistem yöneticisi olarak da bilinen görevli kişilere denir. Bu kişiler, genellikle bir organizasyonun IT (Bilgi Teknolojileri) bölümünde çalışır ve bilişim altyapısının güvenli ve verimli çalışmasını sağlar.

Sistem operatörü sorumlulukları oldukça çeşitlidir. Bu kişiler; bilgisayar ağları, sunucular, depolama cihazları, yazılımlar ve veri tabanları gibi birçok bileşeni yönetirler. Ayrıca sistem operatörü görevleri arasında; sistem kaynaklarını izleme, performansı iyileştirme, yedekleme ve kurtarma işlemlerini gerçekleştirme, kullanıcı hesaplarını ve erişim haklarını yönetme, güvenlik duvarları ve virüs koruma yazılımlarını yönetme, donanım ve yazılım yükseltmeleri yapma ve sorun giderme gibi görevler de vardır.

Sistem Operatörü Ne İş Yapar?

Sistem operatörü kimdir sorusu bu mesleği yapmak isteyenlerin merak ettiği sorulardan biridir. Sistem operatörü; bir bilgisayar sisteminin kurulumu, yönetimi ve bakımından sorumlu olan kişidir. Peki sistem operatörü ne demek? Sistem operatörü; ağdaki cihazların kullanımını izleyerek kaynakların kullanımını optimize eden kişilere verilen addır. Sistem operatörleri, bilgisayar ağının güvenli, verimli ve kesintisiz bir şekilde çalışmasını sağlamak için birçok görev üstlenir. Ayrıca bu kişiler, ağın ve sistemlerin performansını artırmak için sistem ayarlarını yapılandırır ve gerektiğinde donanım yükseltmeleri yapar.

Sistem Operatörü Nasıl Olunur?

Sistem operatörü olmak için belirli şartlar vardır. İşverenler genellikle bilgisayar bilimleri veya bilişim teknolojileri alanında lisans derecesine sahip adayları tercih eder.

Sistem Operatörü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Sistem operatörü olmak için gerekenler şu şekildedir:

  • Sistem operatörü olmak için; bilgisayar bilimleri, bilişim teknolojileri, elektronik mühendisliği veya ilgili bir alanda lisans veya yüksek lisans derecesi gereklidir.
  • Bu meslek için ayrıca; ağ yönetimi, işletim sistemleri, veri tabanı yönetimi ve programlama gibi konularda derinlemesine bilgi sahibi olmak şarttır.
  • IT sektöründe işverenler genellikle Microsoft, Cisco, VMware ve Oracle gibi şirketlerin verdiği sertifikaları tercih eder. Bu sertifikalar, sistem operatörlerinin teknik becerilerini belgelendirir. Bu nedenle iyi bir sistem operatörü olmak için bu sertifikalara sahip olmak önemlidir.
  • Sistem operatörü adaylarının en az 2-3 yıl IT sektöründe çalışmış olması gerekir.

Sistem Operatörü Çalışma Koşulları Nasıldır?

Sistem operatörleri, genellikle uzun saatler boyunca çalışır. Birçok işletme, 7/24 hizmet verdiği için, sistem operatörleri de nöbet tutmak zorunda kalır. Peki sistem operatörü nerede çalışır? Bu mesleği yapanlar genellikle ofis ortamında çalışırlar. Ancak işlerinin gereklilikleri nedeniyle zaman zaman sahada çalışmaları da gerekir.

Sistem Operatörü İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Sistem Operatörü ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Sistem Operatörü ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
Kocaeli %50
İzmir %16.7
Türkiye Geneli %16.7
İstanbul Anadolu %16.7

Sistem Operatörü İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Sistem Operatörü arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Lojistik %60
Denizcilik %20
Nakliyat / Taşımacılık %20

Sistem Operatörü İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Sistem Operatörü pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Sistem Operatörü mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Nakliyat %50
Perakende %50

eleman.net'te her gün güncel Sistem Operatörü ilanları yayınlanıyor. Sistem Operatörü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Sistem Operatörü olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Sistem Operatörü ilanları yayınlanıyor. Sistem Operatörü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.