GERİ

Savcı Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Savcı
  3. Nedir?
Savcı

Savcı nedir? Savcı çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Savcı olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Savcı Nedir?, Nasıl Olunur?

Savcı, hukuk sistemlerinde kamu adına dava açma ve kamu adına soruşturma yürütme yetkisine sahip olan kişilere verilen unvandır. Savcı kime denir? Savcı; suç işleyen kişilerin tespiti, suçun niteliği ve boyutunun belirlenmesi, suçluların cezalandırılması, adaletin sağlanması, hukukun üstünlüğünün korunması gibi konularda görev yapan kişilere denir.

Bunun yanı sıra savcılar, suç işlendiği şüphesiyle açılan soruşturma sürecinde delil toplama, tanık ifadesi alınması gibi işlemleri yürütürler. Eğer deliller suçun işlendiğini gösteriyorsa, savcı dava açabilir. Dava açıldıktan sonra savcı, mahkemede kamu adına davayı yürütür ve sanığın cezalandırılmasını talep eder.

Savcı Ne İş Yapar?

Savcı kimdir? Savcı, hukuk sistemlerinde kamu adına çeşitli yetkilere sahip olan kişilerdir. Savcılar, hukuk sisteminde çok çeşitli konularda görev yaparlar. Savcı sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:

Savcılar, suçun işlendiği şüphesiyle açılan soruşturma sürecinde delil toplama, tanık ifadesi alınması gibi işlemleri yürütürler. Bu süreçte savcılar, suçun işlendiği konusunda yeterli delil bulunup bulunmadığına karar verirler. Eğer deliller suçun işlendiğini gösteriyorsa, savcı dava açma hakkına sahiptir.

Ayrıca savcılar, ceza davalarını yürütmekle sorumludur. Bu davalarda, sanığın suçsuzluğunu veya suçluğunu ispatlamakla görevlidirler.

Savcı Nasıl Olunur?

Savcı olmak için belirli şartlara sahip olmak gerekir. Öncelikle bu meslek için hukuk fakültesinden mezun olmak gerekmektedir. Hukuk fakültesindeki eğitim süresi genellikle 4 yıldır.

Lisans eğitiminden sonra savcılık mesleğine başvurmak isteyenler, Adalet Bakanlığı tarafından düzenlenen savcılık sınavlarına girmelidirler. Sınavlar, genellikle sözlü ve yazılı olmak üzere iki mertebeden oluşur.

Sınavlarda başarılı olan adaylar, Adalet Bakanlığı tarafından belirlenen sayıda adayın arasına girerler ve savcı olarak atanmak için beklemeye başlarlar. Atama işlemleri, genellikle adayların sınav puanlarına ve sınavda gösterdikleri başarıya göre yapılır.

Savcı Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Savcı olmak için gerekenler belirlidir. Aşağıdaki şartları sağlayan herkes savcı olabilir.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Hukuk fakültesinden tamamlamak,
  • 35 yaşını geçmemiş olmak,
  • Taksirli suçlar dışında herhangi bir suçtan hüküm giymemiş olmak,
  • Savcılık mesleğine uygun sağlık şartlarına sahip olmak,
  • Yüksek Öğretim Kurulu YÖK tarafından kabul edilen KPSS'de belirtilen asgari puanı almış olmak,
  • Mesleki yeterliliğe sahip olmak,
  • Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda olumlu bir rapor almak.

Savcının Çalışma Koşulları Nasıldır?

Savcı nerede çalışır? Savcılar, genellikle mahkemelerde ve soruşturma makamlarında çalışırlar.

Savcıların çalışma koşulları genellikle yoğun ve stresli olabilmektedir. Yüksek sorumlulukları nedeniyle, uzun çalışma saatlerine ayak uydurmak zorunda kalabilirler. Hatta bazı durumlarda, acil durumlar nedeniyle hafta sonları veya tatillerde de çalışmaları gerekebilir.

Ayrıca, savcılar suçlularla ve mağdurlarla karşı karşıya kalabilecekleri için bu tür olaylara karşı hazırlıklı olmaları gerekmektedir.

Savcı Gereklilikleri Nelerdir?

Savcı olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Savcı olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Deneyim

Lisans Derecesi

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Savcı Nerelerde Çalışır?

Savcı olarak çalışabileceğiniz 2 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Mahkemeler

Savcılıklar

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.