GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Psikolog
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Psikolog Nasıl Olunur?

Psikolog

Psikolog Nedir?, Nasıl Olunur?

Psikolog kimdir? Psikolog, insan davranışlarını, zihinsel süreçleri ve duyguları inceleyen, araştıran, tedavi eden ve danışmanlık hizmetleri veren uzmandır. Psikologlar, insanların yaşamlarında karşılaştıkları sorunlarla ve danışmak istedikleri konularla ilgili yardım sağlarlar. Psikologlar, bireyler, çiftler, aileler, gruplar ve kurumlar gibi çeşitli gruplarla çalışabilirler. Danışanlar genellikle kaygı, depresyon, yeme bozuklukları, bağımlılık, stres, ilişki sorunları, çocuk yetiştirme sorunları, işyeri stresi ve diğer zorluklarla mücadele ederler.

Psikolog Ne İş Yapar?

Psikologlar, bireysel, grup veya kurumsal düzeyde hizmet verirler. Psikolog sorumlulukları arasında; değerlendirme, tedavi, danışmanlık ve araştırma yer alır. Danışmanlık psikologları, bireylere, çiftlere, ailelere veya gruplara danışmanlık hizmetleri sunarlar. Bu alanı seçen psikologlar, genellikle özel ofislerinde çalışırlar ve çalışma saatleri genellikle sabit olabilir. Araştırma psikologları, üniversitelerde veya araştırma kurumlarında çalışarak akademik araştırmalar yaparlar. Bu alanda uzman psikologların çalışma koşulları genellikle düzenli iş saatlerine tabidir. Eğitim psikologları, okullarda veya eğitim kurumlarında çalışarak, öğrencilerin zihinsel ve duygusal ihtiyaçlarını ele alırlar. Bu tür psikologların çalışma koşulları genellikle okul saatleriyle uyumlu olur. Endüstriyel/örgütsel psikologlar, işletmelerde veya şirketlerde çalışarak, işyerindeki verimliliği artırmak, çalışanların motivasyonunu yükseltmek, işyeri stresi ve çalışanların davranışlarını yönetmek gibi konularda danışmanlık hizmetleri sunarlar. Bu tür psikologların çalışma koşulları genellikle düzenli iş saatlerine tabidir.

Psikolog Nasıl Olunur?

Psikolog olmak için üniversite eğitimi gereklidir. İşte adımlar:

  • Lisans eğitimine kayıt olun: Psikolog olmak isteyen kişiler, üniversitelerin psikoloji lisans programını tamamlamalıdır. Bu lisans programı, psikoloji alanında temel dersleri kapsar.
  • Yüksek lisans programına başvurun: Lisans derecesini tamamlayan öğrenciler, genellikle psikoloji alanında yüksek lisans programına kayıt olurlar.
  • Lisanslama gereksinimlerini tamamlayın: Psikologlar, ülke düzeyinde lisanslama gereksinimlerine tabi olabilir. Bu gereksinimler, lisans ve doktora dereceleri, belirli bir sayıda saatten fazla staj veya klinik deneyim gereksinimleri ve lisanslama sınavları gibi özellikleri içerebilir.

Psikolog Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Psikolog olmak için gerekenler aşağıdaki gibidir;

  • Lisans eğitimi: Psikolog olmak isteyenler, bir üniversiteye kayıt olarak psikoloji lisans programını tamamlamalıdır.
  • Yüksek lisans eğitimi: Psikologlar genellikle psikoloji alanında yüksek lisans programına da kaydolur.
  • Staj ve uygulama: Psikologlar, genellikle lisans veya yüksek lisans programı sırasında staj yaparak veya araştırma laboratuvarlarında çalışarak pratik deneyim kazanırlar.
  • Etik ve meslek kuralları: Psikologlar, etik ve meslek kurallarına uygun olarak çalışmak zorundadır.

Psikolog Çalışma Koşulları Nasıldır?

Psikologların çalışma koşulları, çalıştıkları alan ve işverenin türüne göre değişebilir. Psikologlar nerede çalışır? Psikologlar genellikle klinik, danışmanlık, araştırma, eğitim veya endüstriyel/örgütsel psikoloji alanlarında çalışırlar. Klinik psikologlar, hastane, klinik veya özel muayenehanelerde çalışarak bireylerin ve ailelerin duygusal ve zihinsel sağlıklarını değerlendirir ve tedavi ederler. Bu nedenle, klinik psikologların çalışma koşulları genellikle hasta randevuları ile belirlenir ve çalışma saatleri değişken olabilir. Psikolog iş ilanlarına göz atmak için Eleman.net’i ziyaret ederek kariyer hedefiniz için ilk adımı atabilirsiniz.

Psikolog İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Psikolog ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Psikolog ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
Ankara %52.9
Aydın %11.8
Burdur %11.8
İzmir %11.8
İstanbul Avrupa %11.8

Psikolog İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Psikolog arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Eğitim %88.2
Sağlık / Hastane %11.8

Psikolog İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Psikolog pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Psikolog mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Eğitim %46.2
Kurs %23.1
Sağlık %15.4
Okul %15.4

Psikolog Nerelerde Çalışır?

Psikolog olarak çalışabileceğiniz 3 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Hastaneler

Psikiyatrist Klinikleri

Sağlık Kurumları

eleman.net'te her gün güncel Psikolog ilanları yayınlanıyor. Psikolog olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Psikolog olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Psikolog ilanları yayınlanıyor. Psikolog olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.