GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Muhasebe Müdürü
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Muhasebe Müdürü Nasıl Olunur?

Muhasebe Müdürü

Muhasebe Müdürü Nedir?, Nasıl Olunur?

Muhasebe müdürü ne demek sorusu en çok merak edilen sorulardan biridir. Muhasebe müdürü, bir işletmedeki finansal tüm faaliyetleri yürüten kişilere verilen unvandır. Bu pozisyonda olan kişi; işletmenin mali kayıtlarını tutmak, vergi beyannamelerini hazırlamak, bütçeleri yönetmek, finansal raporlar hazırlamak ve muhasebe işlemlerinin doğruluğunu denetlemek gibi bir dizi görevi yerine getirmekle sorumludur. Peki muhasebe müdürü kime denir? Muhasebe müdürü, işletmenin finansal performansını değerlendirerek yöneticilere önerilerde bulunan ve onların stratejik kararlar almalarına yardımcı olan kişilere denir. Muhasebe müdürü genellikle bir muhasebe departmanı veya finans ekibinde çalışır. Bu kişiler mevcut personelden ve onların yönetiminden sorumludur.

Muhasebe Müdürü Ne İş Yapar?

Muhasebe müdürü, öncelikle bir işletmenin finansal faaliyetlerini yönetmekle sorumlu olan kişidir. Kısacası muhasebe müdürü kimdir sorusuna yanıt olarak; işletmelerin finansal durumunu gösteren raporlar hazırlayarak hazırladığı raporları yöneticilerine sunmakla görevli olan kişidir denebilir. Muhasebe müdürü sorumlulukları çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterir. En genel itibariyle muhasebe müdürü; işletmenin finansal kayıtlarını tutar, maliyet hesaplamaları yapar, vergi beyannameleri hazırlar ve işletmenin finansal durumunu izler. Ayrıca bu mesleği icra eden kişiler; işletmenin bütçelerini hazırlar, takip eder ve bütçe hedeflerine ulaşmak için gereken stratejileri geliştirir.

Muhasebe Müdürü Nasıl Olunur?

Her meslekte olduğu gibi muhasebe müdürü olmak için de belirli şartlar vardır. Öncelikle muhasebe müdürü olmak için bir üniversite veya yüksek okulda; muhasebe, finans veya işletme gibi bir alanda lisans veya yüksek lisans eğitimi almış olmak gerekir. Ayrıca hemen hemen tüm işletmeler, muhasebe müdürü pozisyonları için genellikle en az 5 yıllık deneyim ararlar. Bu

nedenle, mezun olduktan sonra bir muhasebe departmanında çalışarak deneyim kazanmanız gerekir. Muhasebe müdürleri için CPA, CMA veya CA gibi mesleki sertifikalar oldukça önemlidir. Bu sertifikalar sayesinde muhasebe müdürü adayı ön plana çıkar ve tercih edilme şansı yükselir.

Muhasebe Müdürü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Muhasebe müdürü olmak gerekenler şunlardır:

  • Muhasebe müdürü olmak için öncelikle ilgili alanda bir eğitim almak gerekir.
  • Muhasebe, finans veya işletme yönetimi gibi konularda eğitim almış olmak tercih sebebidir.
  • Muhasebe müdürü olmak için; muhasebe prensipleri, mali tablolar, vergi yasaları ve diğer finansal konular hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir.
  • Muhasebe müdürü; iş arkadaşları, üst düzey yöneticiler ve müşterilerle etkileşimde bulunan kişilerdir. Bu nedenle muhasebe müdürünün yazılı ve sözlü iletişim becerilerinin yüksek olması oldukça önemlidir.

Muhasebe Müdürü Çalışma Koşulları Nasıldır?

Muhasebe müdürü çalışma koşulları çalıştığı kurumun şartlarına göre değişiklik gösterir. Peki muhasebe müdürü nerede çalışır? Muhasebe müdürleri genellikle ofis ortamında çalışırlar ve çalışma saatleri standarttır. Muhasebe müdürü; ofisteki işlerinin yanı sıra, işyerindeki diğer departmanlar ve üst düzey yöneticilerle de işbirliği içerisinde çalışmak zorundadır.

Muhasebe Müdürü İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Muhasebe Müdürü ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Muhasebe Müdürü ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Anadolu %28.6
İstanbul Avrupa %28.6
Kocaeli %17.1
Ankara %11.4
İzmir %5.7
Diğer %8.6

Muhasebe Müdürü İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Muhasebe Müdürü arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Mali Müşavirlik / Muhasebe %22.9
İnşaat %17.1
Kozmetik %8.6
Tekstil %8.6
Güvenlik %5.7
Diğer %37.1

Muhasebe Müdürü İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Muhasebe Müdürü pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Muhasebe Müdürü mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Muhasebe %68.4
İnşaat %5.3
İmalat %5.3
Ön Muhasebe %5.3
Fabrika %2.6
Diğer %13.2

eleman.net'te her gün güncel Muhasebe Müdürü ilanları yayınlanıyor. Muhasebe Müdürü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Muhasebe Müdürü olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Muhasebe Müdürü ilanları yayınlanıyor. Muhasebe Müdürü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.