GERİ

Model Makineci Nasıl Olunur?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Model Makineci
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Model Makineci

Model Makineci nedir? Model Makineci çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Model Makineci olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Model Makineci Nedir?, Nasıl Olunur?

Tekstil sektöründe dikkat çeken “Model makineci nedir?” sorusu bu alanda çalışmak isteyenler tarafından merak edilir. Peki , model makineci ne demek? Giyim ürünlerinin üretimi aşamasında dikiminde görevli kişidir.

Modelist ve model makineci kime denir, farkı nedir? Modelist tasarımcının kıyafet kalıbını uluslararası kullanılan ortak standart ölçü kalıplarına göre hazırlar. Model makineci ise modelistin hazırladığı kalıbı dikerek seri üretim öncesi ilk numuneyi oluşturur. Bu nedenle modelist yardımcısı adıyla da iş ilanları açılır.

Model Makineci Ne İş Yapar?

“Model makineci ne iş yapar?” sorusunun cevabı firma ve üretilen tekstil kalıbına göre değişebilir. Özel tasarımcılarla birlikte çalışan model makineci drapaj tekniklerini kullanarak kişiye özel üretim yapar. Seri üretim yapan firmalarla çalışanlar ise her detayı açıkça belirlenmiş modelist kalıplarını dikerek ilk numuneyi üretir.

Model makineci sorumlulukları ve görevleri şunlardır:

  • Kumaşın en verimli şekilde kullanılması için geometri hesabı yapılarak kalıpları çıkarır.
  • Kumaşın dikim öncesi hazırlanması, dikimi ve son ütüsünün yapılmasından sorumludur.
  • Kıyafetteki fermuar, cep, düğme, yaka gibi tüm ayrıntıları inceleyerek uygun malzemeyi seçmelidir.

Model Makineci Nasıl Olunur?

Tekstil alanında meslek edinmek isteyenler “Model makineci nasıl olunur?” merak eder. İsteyenler Giyim Üretim Teknolojisi, Hazır Giyim Model Makineciliği bölümleri ve kursları ile model makineci olabilirler.

Model makineci kimdir ve hangi eğitimleri alır?

  • Mesleki Ortaöğretim, Meslek Liseleri, Halk Eğitim Merkezleri ve Mesleki Eğitim Merkezlerinin kurslarına katılarak sertifika alan kişilerdir.
  • Lise ve üzeri mezunlar için 1.5 yıl, ilkokul mezunları için 3 yıl mesleki eğitim verilir. Teorik ve uygulamalı eğitim dersleri alarak model makineciliği, işletme ve iş güvenliğini öğrenirler.

Model Makineci Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Model makineci olmak için gereken şartlar öncelikler bu alanda ilgi ve beceri sahibi olmaktır. Meslekte başarılı olmak isteyen kişilerin dikiş dikmeyi, kalıp çıkarmayı ve tasarımlar üzerinde çalışmayı sevmesi gerekir. El yatkınlığı da mesleki başarı için gerekli unsurlardan biridir.

Model makineci olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Estetik bakış açısı, el ve göz koordinasyonu
  • Takım çalışmasına yatkınlık ve disiplinli çalışma sistemi
  • 3 boyutlu düşünebilme kabiliyeti, geometri ve matematik bilmesi

Model Makineci Çalışma Koşulları Nasıldır?

Mesleki çalışma koşullarına bakmadan önce “Model makineci nerede çalışır?” sorusu cevaplanmalıdır. Çalışanlar atölyede birçok insanın arasında modelist ve terziler ile çalışabilir. Tasarım ofisleri ve butiklere bağlı özel model makineciler ise bireysel olarak daha konforlu ve geniş alanda çalışabilir. Bu nedenle çalışma koşulları ve imkanları işverene göre değişir demek doğru olur. Konfeksiyon atölyeleri, fabrikalar, butik ve markaların tasarım ofisleri gibi alanlarda çalışabilecekleri gibi freelance hizmet de verebilirler.

Model Makineci İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Model Makineci ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Model Makineci ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %100

Model Makineci İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Model Makineci arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Tekstil %100

Model Makineci İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Model Makineci pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Model Makineci mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Makine %66.7
Üretim %33.3

eleman.net'te her gün güncel Model Makineci ilanları yayınlanıyor. Model Makineci olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Model Makineci olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.