GERİ

Mezeci Nasıl Olunur?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Mezeci
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Mezeci

Mezeci nedir? Mezeci çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Mezeci olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Mezeci Nedir?, Nasıl Olunur?

Yemeklerden önce iştah açmak için servis edilen çok çeşitli ve lezzetli aperatifler meze olarak adlandırılır. Bu doğrultuda mezeci ne demek, sorusuna partilerde, toplantılarda veya restoranlarda sunulan, iştah uyandırmak için tasarlanmıştır pratik tatları hazırlayan ve satan kişi denebilir. Siz de meze tariflerine hakimseniz, merak edilen detayları Eleman.net Meslek Rehberi sayfasında bulabilirsiniz.

Mezeci Ne İş Yapar?

Farklı dünya mutfaklarına ait geleneksel, küçük porsiyonlarla, genellikle yemek öncesinde ve içecek eşlikçisi olarak tüketilen hafif atıştırmalıklara meze denir. Dolayısıyla mezeci ne iş yapar sorusunun yanıtı, bu lezzetli tatları hazırlayan ve sunan kişidir. Mezeci ne iş yapar, sorusunun tam yanıtı ise çalışma alanına göre değişebilir, örnek olarak kendi mutfağında meze yaparak bir işletmeye satan mezeci yalnızca üretimden sorumludur. Öte yandan bir restoranda ya da dükkanda hizmet veren mezeci sorumlulukları kapsamında servis, paketleme veya kurye teslimatla da ilgilenebilir.

Mezeci Nasıl Olunur?

Mezeci olmak için herhangi bir özel eğitim gerekmez ve tariflerinin lezzetine güvenenler bu mesleği doğrudan icra edebilir. Mezeci kimdir sorusunu açıkladığımıza göre bu konuda ilgiliyseniz farklı ülkelerin mutfaklarından sevilen mezeleri araştırarak veya lezzeti gibi görseli de çekici, farklı meze tarifleri geliştirerek işe başlayabilirsiniz. Popüler meze trendlerini öğrenmek için pazar araştırması yapabilir ve ürünlerinizi buna göre geliştirebilirsiniz.

Mezeci Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Mezeci olmak için gerekenler kişinin yemek yapımındaki becerileri, geleneksel veya yaratıcı tarif bilgileri, hijyen hususuna dikkat etmesi, seri üretim ve servis yapabilecek aktifliğe sahip olması şeklinde sıralanabilir. Bir restoran bünyesinde hizmet veren mezecinin ise diğer mutfak elemanları ile uyum içinde çalışması için iletişimi, ekip çalışması kabiliyeti ve işverenin beklentisine göre değişen şekilde deneyimi önemsenir. Kendi işletmesinde mezeci olarak ürün satışı yapacak olanların ise ürünlerinin gıda güvenliği ve halk sağlığı düzenlemelerine uygun olduğundan, işletme yürütmek için gerekli vergi levhası ve lisans gibi belgelere sahip olduğundan emin olması gerekir.

Mezeci Çalışma Koşulları Nasıldır?

Mezeci kime denir sorusunu aydınlattıktan sonra bu alandaki el yeteneğine ve tarif bilgisine güvenenler mezeci nerede çalışır, merak edebilir. Mezecilerin profesyonel bir mutfak edinerek ürünlerini catering yani yemek servisi firmaları, restoranlar çevrimiçi pazar yerleri veya yerel dükkanlar gibi çeşitli kanallar aracılığıyla satabilir. Mutfağı bulunan bir işletme edinerek mezelerin üretimden sonra aynı dükkanda satılması da mümkündür. Bir işletme sahibi olma imkanı bulunmayan veya işletmeciliği tercih etmeyenler ise kafe, restoran, yemek servisi firmaları gibi yerlerde sezonluk ya da düzenli olarak çalışabilir. Her durumda tazeliği oldukça önemli olan mezeleri zamanında sunabilmek adına erken başlayan ve mutfakta, yani kapalı alanda geçen uzun mesai sürelerine hazır olmak faydalıdır. Yaratıcılık gibi yetenekleri de ortaya koymayı sağlamasıyla oldukça keyifli ve eğlenceli bulunan mezecilik sayesinde satış hedefine bağlı olarak hem ek gelir elde edilebilir hem de büyük maddi kazanç ve sosyal çevre sağlanabilir.

Mezeci İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Mezeci ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Mezeci ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
Kocaeli %66.7
İstanbul Avrupa %33.3

Mezeci İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Mezeci arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Yemek / Catering %100

Mezeci İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Mezeci pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Mezeci mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Mutfak %75
Endüstriyel Mutfak %25

eleman.net'te her gün güncel Mezeci ilanları yayınlanıyor. Mezeci olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Mezeci olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.