GERİ

Mali Müşavir Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Mali Müşavir
  3. Nedir?
Mali Müşavir

Mali Müşavir nedir? Mali Müşavir çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Mali Müşavir olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Mali Müşavir Nedir?, Nasıl Olunur?

Basit ve gerçek usule tabi olan, tüzel veya gerçek kişilerin veyahut kurumların, kamu kurum ve kuruluşlarına olan mali sorumluluklarını usul ve esaslara uygun ve doğru bir şekilde yerine getiren kişi şeklindedir.

Mali Müşavir Ne İş Yapar?

"Mali müşavir kimdir?" dediğimizde, ülkemizde yürürlükte olan Vergi Usul Kanunu'na göre belirlenmiş bir meslek grubu olan mali müşavirler, müşterilerine yada mükelleflerine finansal, vergi danışmanlığı hizmetleri veren ve mükelleflerinin mali işlerinin yasal düzenlemelere uygun olmasını sağlayan uzmanlardır. Genel olarak, mali müşavirlerin yaptığı işler ve mali müşavir sorumlulukları:

  • Muhasebe İşleri: Mali müşavirler, müşterilerinin muhasebe işlemlerini yönetir. Bu, finansal kayıtların tutulması, mali tabloların hazırlanması, vergi beyannamelerinin hazırlanması ve yasal bildirimlerin yapılması gibi işleri kapsar.
  • Vergi Danışmanlığı: Mali müşavirler, müşterilerine vergi danışmanlığı hizmetleri sunarlar. Bu, vergi beyannamelerinin hazırlanması, vergi planlaması ve müşterilerin vergi yüklerinin en aza indirgenmesi gibi konuları içerir.
  • Yıllık ve Dönemsel Raporlama: Mali müşavirler, müşterilerine yıllık ve dönemsel raporlar sunarlar. Bu raporlar, işletmenin finansal durumu, karlılığı, nakit akışı, vergi beyannameleri gibi konuları kapsar.
  • Hukuki Danışmanlık: Mali müşavirler, müşterilerine finansal işlemlerinin yasalara uygun olduğundan emin olmaları için hukuki danışmanlık hizmetleri de sunarlar.
  • Denetim Hizmetleri: Bazı mali müşavirler, müşterilerinin mali işlemlerini denetler ve işletmenin finansal durumu hakkında raporlar sunarlar

Mali Müşavir Nasıl Olunur?

Üniversitelerin ilgili fakültelerinde siyasal bilimler, işletme, iktisat, maliye, kamu yönetimi ve bankacılık bölümlerinden lisans ya da yüksek lisans derecesiyle başarılı şekilde mezun olmalıdır. Mezun olduktan sonra 3 yıl boyunca mali müşavir stajyeri olarak bir müşavir yanında veya mali müşavir sorumluluğunda olan kurumsal bir firmada çalışmalıdır. Staj sonunda, sorumluluğunda bulunan mali müşavir tarafından alacağı not yeterli ise gireceği sınavı kazanmasıyla birlikte mali müşavirliğe hak kazanır.

Mali Müşavir Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Mali müşavir olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Lisans eğitimi: Mali Müşavir olmak isteyen adaylar, lisans eğitimini tamamlamış olmalıdır. İlgili bölümler işletme, iktisat, muhasebe veya finans bölümleridir.
  • Staj: Lisans eğitimini tamamlayan adaylar, Mali Müşavirlik stajına başvurabilirler. Staj süresi, Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası tarafından belirlenir.
  • Sınav: Stajını tamamlayan adaylar, Mali Müşavirlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Sınavlar, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği tarafından düzenlenir.
  • Denetim: Mali Müşavirlik sınavını başarıyla geçen adaylar, Denetim Yetkisi Sınavına girerek denetim yetkisi kazanırlar.
  • Ruhsat: Sınavları başarıyla geçen ve denetim yetkisi kazanan adaylar, Sermaye Piyasası Kurulu'na ve SMMM odasına başvurarak Mali Müşavirlik ruhsatını alabilirler.

Mali Müşavir Çalışma Koşulları Nasıldır?

"Mali müşavir kime denir?" sorusuna genellikle özel bir şirkette veya danışmanlık firmasında çalışan veya kendi bürosunu açarak kendi namına da çalışan kişilere şeklinde yanıt verilebilir. Çalışma koşulları, işverenin çalışma saatleri, ücret politikaları ve çalışma ortamına göre veya kendi bürosunda kendi belirlediği koşullara göre de değişebilir. Ancak genellikle mali müşavirler, tipik ofis saatleri içinde çalışırlar ve bazı durumlarda iş yoğunluğu nedeniyle esnek çalışma saatleri uygulayabilirler. İşlerinde, bilgisayar, telefon, faks, internet, ofis programları gibi standart ofis ekipmanlarını kullanırlar.

Mali Müşavir İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Mali Müşavir ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Mali Müşavir ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %38.1
İzmir %14.3
Antalya %9.5
Samsun %9.5
İstanbul Anadolu %9.5
Diğer %19

Mali Müşavir İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Mali Müşavir arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Mali Müşavirlik / Muhasebe %71.4
Gayrimenkul %9.5
Gıda %9.5
Tekstil %9.5

Mali Müşavir İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Mali Müşavir pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Mali Müşavir mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Muhasebe %90.5
Mali İşler %9.5

Mali Müşavir Nerelerde Çalışır?

Mali Müşavir olarak çalışabileceğiniz 4 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Danışmanlık Firmaları

Finans Kurumları

Muhasebeciler

Veri Giriş Departmanları

eleman.net'te her gün güncel Mali Müşavir ilanları yayınlanıyor. Mali Müşavir olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Mali Müşavir olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.