GERİ

Makine Teknikeri Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Makine Teknikeri
  3. Nedir?
Makine Teknikeri

Makine Teknikeri nedir? Makine Teknikeri çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Makine Teknikeri olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Makine Teknikeri Nedir?, Nasıl Olunur?

Makine teknikeri; fabrika ve şirketlerde makinelerin hem üretiminden hem de bakımından sorumlu kişidir. Makinelerde oluşabilecek arızaya karşı bakım yaparak, sorunsuz bir üretim süreci sağlar. Aynı zamanda makine oluşan anormallikleri tespit ederek, teknik sorunları giderir.

Makine Teknikeri Ne İş Yapar?

"Makine teknikeri kimdir?" sorusunun cevaplanabilmesi için öncelikle bir makine teknikerinin ne iş yaptığı açıklanmalıdır. Makine teknikeri sorumlulukları fazla olan bir meslek alanıdır. İşverenler, makine teknikeri pozisyonunda çalışan elemandan birtakım işleri yapmasını bekler. "Makine teknikeri ne iş yapar?" sorusuna genel anlamda şu şekilde cevap verilebilir;

  • Ekipmanların problemlerini bulmak için yapılan test sonuçlarını analiz etmek
  • Makine ya da ekipmanların sorunlu ve bozuk bileşenlerini tamir etmek
  • Makineyi onarmak için gerekirse yeri parça üreterek, kaynak yapmak
  • Makine ve ekipmanlara gerekli bakımı yapmak
  • Onarılan makineleri tekrardan teste sokmak
  • Bilgisayar kontrolünde çalışan makineleri programlamak
  • Ekipmanları ya makineleri temizlemek
  • Çalıştığı fabrikanın ekipman stokunu kontrol etmek ve gerekli durumda sipariş oluşturmak

Makine Teknikeri Nasıl Olunur?

"makine teknikeri nedir?"ve "nasıl olunur" soruları bu alanda çalışmak isteyenler tarafından merak edilir. Makine teknikeri olmak için gerekenler sıralandığında ilk başta eğitim yer alır. Makine teknikeri olabilmek için üniversitelerin meslek yüksek okulunda bulunan 2 yıllık makine bölümünün okunması lazımdır. 2 yıllık makine ön lisans bitiren herkes kolaylıkla makine teknikeri olarak başvuruda bulunabilir. "Makine teknikeri nasıl olunur?" sorusuna verilecek diğer cevap ise stajdır. Kişinin stajını tamamlayarak mezun olması gereklidir.

Makine Teknikeri Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

İş ilanları incelendiğinde makine teknikeri olmak için gereken şartlar arasında birtakım özellikler yer alır. "Makine teknikeri kime denir?" sorusuna cevap olan bu özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Kalite odaklı çalışması gereklidir.
  • El - göz koordinasyonu güçlü olmalıdır.
  • Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmelidir.
  • İş teslim tarihini dikkate alarak çalışmalarını sürdürmelidir.
  • Makine ve ekipmanlara dair gerekli raporlamayı yapabilmelidir.
  • Yoğun ve vardiyalı çalışma temposuna uyum sağlayabilmelidir.
  • Fiziki yeterliliğe sahip olmalıdır.

Makine Teknikeri Çalışma Koşulları Nasıldır?

"Makine teknikeri nerede çalışır?" sorusuna geniş bir sektör alanı saymak mümkündür. Makine teknikerinin çalışacağı alanlar; mühendislik hizmeti veren firmalar, makine parçalarının üretimini yapan fabrikalar, endüstriyel imalat şirketleri, metal ve maden sanayidir. Bu sektörlerin hepsinde makine onarımı ve bakımı yapar. Dolayısıyla "makine teknikeri ne iş yapar?" sorusunun cevabı çalışılan sektöre göre değişiklik göstermez. Makine teknikerinin çalışma koşulları ise sektörden sektöre bazı farklılıklar gösterse de genellikle haftanın 6 ya da 5 günü çalışılan bir iştir. Bazı fabrikalarda vardiya sistemi bulunduğundan dolayı akşam çalışmak da mümkündür. Gün içerisinde yemek için izin kullanılır. Genellikle ayakta ve fiziki güç kullanılarak yapılan bir meslektir.

Makine Teknikeri İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Makine Teknikeri ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Makine Teknikeri ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %25.7
İstanbul Anadolu %22.9
İzmir %15
Kocaeli %12.9
Ankara %5
Diğer %18.6

Makine Teknikeri İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Makine Teknikeri arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Üretim %15.8
Ambalaj ve Kağıt %12.3
Gıda %11
Tekstil %10.3
İmalat %5.5
Diğer %45.2

Makine Teknikeri İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Makine Teknikeri pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Makine Teknikeri mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Üretim %35.7
Makine %13.3
Tekstil %7.7
Bakım Onarım %5.6
İmalat %4.2
Diğer %33.6

Makine Teknikeri Nerelerde Çalışır?

Makine Teknikeri olarak çalışabileceğiniz 2 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Deniz Kuvvetleri

Denizyolu Şirketleri

eleman.net'te her gün güncel Makine Teknikeri ilanları yayınlanıyor. Makine Teknikeri olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Makine Teknikeri olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.