GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Makam Şoförü
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Makam Şoförü Nasıl Olunur?

Makam Şoförü

Makam Şoförü Nedir?, Nasıl Olunur?

Makam şoförü ne demektir, makam şoförü kime denir soruları, kamu veya özel kurumlarda kişi ya da kişilerin gidecekleri yere zamanında ve güvenli bir şekilde ulaşmasından sorumlu eğitimli ve profesyonel sürücüler olarak cevaplanabilir. Makam şoförü kimdir diye sorulduğunda akla mesleğin bilinen diğer isimleri de gelir. Bunlar özel şoförlük ve aile şoförlüğüdür. Makam şoförleri sadece aracın sürücülüğünden değil bakımından da sorumludur.

Makam Şoförü Ne İş yapar?

Pek çok görevi bulunan makam şoförlerinin en önemli işi, sorumlu oldukları kişilere seyahatlerinde yardımcı olmak ve onları ulaşacakları yere güvenle götürmektir. Farklı donanımlara da sahip olan makam şoförü sorumlulukları nelerdir diye sorulduğunda şu liste sıralanabilir:

  • Arabanın genel kontrolünden sorumludur.
  • Aracın su ihtiyacı varsa bunu halleder.
  • Arabanın yağ değişim zamanını kontrol eder.
  • Lastiklerin hava basıncını kontrol eder.
  • Aracı her zaman temiz, düzenli ve bakımlı tutar.
  • Kendisinin ve araca binen diğer kişilerin emniyet kemeri takmasını sağlar.
  • Yola çıkmadan önce güzergâh hakkında gerekli bilgilere sahip olur.
  • Uygun park yerlerinde taşıdığı kişileri bekler.
  • Kişilerin araca iniş-binişlerinde yardımcı olur; kapıyı açar, bagajları taşır.
  • Aracın yakıt durumunu kontrol eder.
  • Trafik kurallarına uygun şekilde arabayı kullanır.
  • Yasaların gerektirdiği evrak ve belgeleri araçta bulundurur.
  • Kıyafetinin her daim temiz ve düzgün olmasına dikkat eder.

Makam Şoförü Nasıl Olunur?

Makam şoförü olmak için kişi gerekli belgelere sahip olmalı ve yoğun çalışma temposuna ayak uydurmalıdır. Araç sürme konusunda tecrübeli olmalıdır. Bu meslek için güvenilir ve dürüst bir kişilik sahibi olmak gerekir. Yabancı dil bilen makam şoförleri iş başvurularında daha avantajlı olabilirler.

Makam Şoförü Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Makam şoförü olmak için gerekenler sıralandığında ilki, en az lise mezunu olmaktır. En az B sınıfı ehliyet almış kişiler makam şoförlüğü yapabilir. Sonrasında Makam Şoförlüğü Eğitim Programını başarıyla geçmek gerekir. Bu programı tamamlayan kişiler ilgili yerlere iş başvurusu yaptıktan sonra mesleğe adım atabilir.

Makam Şoförü Çalışma Koşulları Nasıldır?

Makam şoförleri çok yoğun çalışabilir. Kişileri isteklerine göre şehir içi ve şehir dışına ulaştırmaları gerekebilir. İhtiyaç olduğunda onların valiz ve eşyalarını arabaya taşır. Makam şoförü nerede çalışır sorusuna çeşitli cevaplar verilebilir. Özel işletmelerle, mali durumu iyi kişilerle veya resmi kuruluşlarla çalışabilir. Maaşı, sahip olduğu donanım ve tecrübeye göre değişir. Gittikleri ortama göre farklı mevkide insanlarla karşılaşmaya hazırlardır. İletişim kurduğu kişilere karşı hem çalıştığı kurumu hem de işverenini temsil eder.

En Çok İstenen 2 Özellik

Makam Şoförü Aranan Özellikler

Makam Şoförü için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler b sınıfı ehliyet (%100), dış görünümüne önem vermek (%80) gibi yetenekler olmaktadır. Makam Şoförü olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

B sınıfı Ehliyet
100%
Dış Görünümüne Önem Vermek
80%

Makam Şoförü Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Makam Şoförü olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Makam Şoförü olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
B sınıfı Ehliyet %100
Dış Görünümüne Önem Vermek %80

Makam Şoförü İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Makam Şoförü ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Makam Şoförü ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Anadolu %38.1
İstanbul Avrupa %38.1
Ankara %19
İzmir %4.8

Makam Şoförü İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Makam Şoförü arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Hizmet %13.6
İnşaat %9.1
Ulaşım %9.1
Diğer %9.1
Lojistik %9.1
Diğer %50

Makam Şoförü İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Makam Şoförü pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Makam Şoförü mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
İdari İşler %37.5
Destek Hizmetleri %12.5
İşletme %12.5
Yönetim Kurulu %12.5
Lojistik %6.3
Diğer %18.8

Makam Şoförü Gereklilikleri Nelerdir?

Makam Şoförü olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Makam Şoförü olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

A1-A2 Sürücü Belgesi

Düzgün Bir Diksiyon

Gerekli Eğitimleri Almak

eleman.net'te her gün güncel Makam Şoförü ilanları yayınlanıyor. Makam Şoförü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Makam Şoförü olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Makam Şoförü ilanları yayınlanıyor. Makam Şoförü olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.