GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Kameraman
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Kameraman Nasıl Olunur?

Kameraman

Kameraman Nedir?, Nasıl Olunur?

“Kameraman ne demek?” sorusuna cevap olarak yayıncı ve yönetmenin isteği doğrultusunda yayınları kayıt altına alan kişi denebilir. Ayrıca kameramanlar; film, etkinlik, televizyon yayınlarında video kayıtlarını da gerçekleştiren kişidir. Kameramanlar, mesleği için gerekli olan ekipmanları kullanabilen, cihazların teknik ve pratik olarak nasıl çalışması gerektiğinin eğitimi almış kişilerdir. Özetle “kameraman kime denir?” sorusuna film, televizyon ve video yayın kayıtlarını gerçekleştiren kişi yanıtını vermek mümkündür.

Kameraman Ne İş Yapar?

“Kameramanlar kimdir?” sorusunu yanıtlarken iş tanımına bakmak gerekir. Kameramanlar uzun ya da kısa metraj film, reklam, canlı ya da bant çekim televizyon programı, dizi, belgesel, tanıtım filmi, spor müsabakası, etkinlik ve haber çekimi gibi çeşitli programları kayıt altına kişilerdir. İş tanımlarında çekimlerin tüm ayrıntılarını belirlemek için stüdyo ya da dış ortamda mekanı yönetmenle birlikte incelemek vardır. Kameramanın sorumlulukları arasında; ses ve zaman ayarlaması yapmak, görüntü kaydı almak, çekim sonrası kayıtları kontrol etmek, malzeme, ürün ve ekipman tedariği hakkında gerekli kişileri bilgilendirmek, ürün stoklarının muhafazasını sağlamak yer alır.

Kameraman Nasıl Olunur?

  • Üniversitelerin iki yıllık örgün ve yüzyüze eğitim veren “Fotoğrafçılık ve Video (Kameramanlık) “ bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
  • Çeşitli eğitim merkezlerinde kameramanlık bölümlerinde eğitim alınarak da kameraman olabilirsiniz.
  • Akademi ve haber ajanslarında kameramanlık eğitim programını başarıyla tamamlayanlarda bu sektörde çalışabilmektedir.
  • Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren “Radyo, Televizyon ve Sinema” bölümünden sinema branşını seçen, mesleki ve teknik ders kredilerini tamamlayanlarda kameraman olarak sektörde çalışma fırsatı yakalayabilirsiniz.
  • Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren “Görsel İletişim ve Tasarımı” bölümü mezunları da bu alanda kendilerini geliştirerek iş bulabilmektedir.

Kameraman Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

  • Kameraman olmak için gerekenler sıralandığında öncelikle estetik, yaratıcı bakış açısına sahip olmak sayılabilir.
  • Bir diğer önemli şart ise teknik ekipmanları profesyonel bir şekilde kullanma gerekliliğidir.
  • Takım çalışmasına yatkın olmak yine son derece önemlidir.
  • Yoğun stres altında çalışabilme yeteneğine sahip olunması diğer önemli şartlar arasında yer alır.
  • Zaman yönetiminin başarılı bir şekilde yapılması işlerin daha hızlı ilerlemesine katkı sağlaması gerekir.

Kameraman Çalışma Koşulları Nasıldır?

Kameramanlar tam zamanlı, yarı zamanlı ya da freelance olarak çalışabilmektedir. Esnek çalışma saatlerine uyum göstermeleri gerekir. Çekimler için yurt içi veya yurt dışı seyahat engelinin olmaması son derece önemlidir. Savaş muhabiri ile birlikte çalışan kameramanların hayati olarak tehlikeli çalışma koşulları bulunur. Yine ağır kamera ekipmanlarıyla çalışıldığından riskli meslek grupları arasında yer alır. Kameramanlıkta kendi içinde branşlara ayrılmaktadır. “Kameraman nerede çalışır?” diye özetlemek gerekirse televizyon kanallarında ve prodüksiyon ajanslarında çalışma imkanları vardır.

eleman.net'te her gün güncel Kameraman ilanları yayınlanıyor. Kameraman olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Kameraman olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Kameraman ilanları yayınlanıyor. Kameraman olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.