GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Host
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Host Nasıl Olunur?

Host

Host Nedir?, Nasıl Olunur?

“Host kimdir?” sorusuna yanıt olarak restoran, otel, festival,bar, otobüs gibi mekanlarda konukları karşılayan ve onların taleplerini yerine getiren kişilere verilen unvandır. Kelime anlamına göre “Host ne demek?” sorusuna verilebilecek en iyi cevap; ev sahibi ve konuk eden kişi tanımını yapmak doğru olur. Erkek kabin memurları da host unvanını kullandıkları için “Host kime denir?” sorusunda cinsiyetçi bir ayrım olup olmadığı merak edilir. Hizmet sektöründe karşılama görevi yapan, konuklara yer gösteren, gerektiğinde rezervasyon ve taleplerini karşılayan host pozisyonu hem kadın hem de erkek çalışanlarını ifade eder. Bu noktasıyla iş ve görev kapsamları kabin memuru olan hostlardan tamamen ayrıdır.

Host Ne İş Yapar?

Çalışan sektör ve kuruma bağlı olarak yapılan işler farklılık gösterir. Genel kapsamıyla host sorumlulukları arasında; misafirleri güler yüzle karşılamak, onlara yardımcı olmak, konukları bilgilendirmek, gerekli olduğu durumlarda rezervasyon işlemleri yapmak yer alır. Ayrıca içecek servisi sunmak, misafirleri mekana yönlendirmek gibi sorumluluklarda hostların iş kapsamına girer. Hostların tüm bu görevleri hijyen ve güvenlik ilkelerine bağlı kalarak sağlamaları gerekir.

Host Nasıl Olunur?

Fakültelerin iki ya da dört yıllık eğitim veren bölümlerinde bu pozisyonu karşılayan alan bulunmamaktadır. Bu nedenle host olmak için eğitim şartı aranmaz. Fakat kurumlar kendi çalışma prensiplerine göre belirli kriterler arayabilirler. Yabancı dil bilme, pozitif bir bakış açısına sahip olma ya da en az önlisans mezunu olma gibi koşulları bulunabilir.

Host Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Host olmak için gerekenler kısaca aşağıdaki gibi özetlenebilir;

  • Dış görünüşe ve kişisel hijyen kurallarına önem vermek.
  • Çözüm odaklılık,
  • Çalışma süresi boyunca ayakta kalabilecek yeterli fiziki güce sahip olmak.
  • Yaşı, konumu, eğitim düzeyi birbirinden farklı kişilerle hizmet verebilmek için gerekli esnek yapıya sahip olmak.
  • Yüz yüze ve telefonda etkili iletişim kabiliyeti kurabilmek.
  • Yoğun iş temposuna ayak uydurabilmek.
  • Esnek çalışma saatlerine uyum göstermek.

Host Çalışma Koşulları Nasıldır?

Hostların çalışma koşulları incelendiğinde yoğun ve aktif bir çalışma koşulları olduğu söylenebilir. “Host nerede çalışır?” sorunun cevabı çalışma koşulları hakkında size ipucu verir. Hostlar restoran, otel, kafe, festival, otobüs gibi hizmet sektörü kapsamında çalışır. Bu nedenle çalışma koşulları görece olumlu ve olumsuz olarak değerlendirir. Esnek çalışma saatleri, vardiyalı çalışma koşulları, seyahat engelinin olmaması, aktif ve yoğun bir düzen içinde çalışmak bazılarına göre keyifli ve avantajlı bazılarına göre dezavantajlı ve yorucu olabilir.

En Çok İstenen 3 Özellik

Host Aranan Özellikler

Host için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler yabancı dil bilgisi (%80), dış görünümüne önem vermek (%70), düzgün diksiyon (%70) gibi yetenekler olmaktadır. Host olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Yabancı Dil Bilgisi
80%
Dış Görünümüne Önem Vermek
70%
Düzgün Diksiyon
70%

Host Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Host olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Host olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Yabancı Dil Bilgisi %80
Dış Görünümüne Önem Vermek %70
Düzgün Diksiyon %70

Host İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Host ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Host ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %47.4
İstanbul Anadolu %30.3
Ankara %7.9
İzmir %5.3
Türkiye Geneli %2.6
Diğer %6.6

Host İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Host arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Organizasyon %18.9
Fuar %15.1
Hizmet %14.2
Restorancılık %13.2
Eğlence %8.5
Diğer %30.2

Host İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Host pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Host mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Karşılama %15.8
Etkinlik %13.9
Restoran %9.9
Operasyon %8.9
Organizasyon %7.9
Diğer %43.6

Host Gereklilikleri Nelerdir?

Host olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Host olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Lise veya Yüksekokulu Diploması

Gerekli Eğitimleri Almak

Yabancı Dil

Host Nerelerde Çalışır?

Host olarak çalışabileceğiniz 2 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Acenteler

Havayolu Şirketleri

eleman.net'te her gün güncel Host ilanları yayınlanıyor. Host olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Host olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Host ilanları yayınlanıyor. Host olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.