GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Hemşire
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Hemşire

Hemşire Nedir?, Nasıl Olunur?

Hemşire, tedavi süreçlerine yardımcı olmak ve verilen görevleri yerine getirmekle sorumlu sağlık elemanıdır. Hem sağlık kuruluşlarında hem de evde ve bakım hizmeti veren kurumlarda çalışma imkânları mevcuttur. Bakım yaptıkları hastanın tedavisi için her türlü desteği sağlarlar.

Hemşire Ne İş Yapar?

“Hemşire kime denir” sorusuna cevap verebilmek için mesleğin işlerini ve sorumluluklarını tanımlamak gereklidir. Bir hemşirenin genel olarak görev ve sorumluluklarını şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Hastanın tedavisi için gereksinimleri belirlemek ve planlamak,
  • Hastaları gerekli tetkikler yapılmadan önce hazırlamak,
  • Hem operasyondan önce hem de sonra hastaya bakmak,
  • Gerekli ilaç ve serumları uygulamak,
  • Hastanın kan, şeker, ateş ölçümlerini yaparak doktor için rapor hazırlamak,
  • Hastanın bulunduğu ortamın temiz ve güvenli olmasını sağlamak.

Bu sorumluluk ve görevler “hemşire kimdir” sorusuna cevap niteliğindedir. Bu sorumlulukları yerine getirebileceğini düşünen kişiler, iş için farklı sağlık kurumlarına başvuru yapabilmektedir.

Hemşire Nasıl Olunur?

Sağlık kurum ve kuruluşlarında hemşirelik iş ilanlarına başvurabilmek için kişilerin işverenler tarafından belirlenen hemşire olmak için gereken şartlar ve eğitimleri sağlaması gereklidir. Bir kişinin hemşire olabilmesi için öncelikle üniversitelerin ilgili bölümlerinden 4 yıllık lisans eğitimini tamamlaması gereklidir. Sağlık Meslek Lisesi mezunu olanlar da gerekli deneyimlere sahiplerse, hemşire yardımcısı olarak işe başlama imkânına sahiptir. Fakat hemşire olmak için ilgili bölümlerde önlisans ve lisans okunması “hemşire nasıl olunur” sorusuna tam cevap olmaktadır.

Hemşire Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Eğitimin yanı sıra hemşire olmak için gerekenler arasında bir takım özellikler de yer alır. Bir hemşirenin sahip olması gereken özellikler arasında şunlar sayılabilir;

  • Problem çözme yeteneğine sahip olmak,
  • Birden fazla görevi aynı anda yapabilmek,
  • Hastalara empati ile yaklaşmak,
  • Etkili bir iletişim becerisine sahip olmak,
  • Hasta etiğine hâkim olmak.

Bu özelliklere sahip olan hemşire sorumlulukları ve görevlerini sorunsuz bir şekilde yerine getirebilir.

Hemşire Çalışma Koşulları Nasıldır?

“Hemşire ne demek” ve “sorumlulukları nelerdir” sorularına verilen cevaplardan sonra kendisini bu iş için uygun olan kişiler, kendileri için en uygun çalışma koşullarına sahip kurumları inceler. Her sağlık kurumunun çalışma saatleri ve koşulları farklı olsa da hemşireler genel olarak; 8 saatlik üç vardiya, 12 saatlik iki vardiya ve 15-16 saatlik mesailer ile çalışır. Bunun yanı sıra 24 saat kesintisiz nöbet tuttukları günler de mevcuttur. Haftalık en fazla 45 saat çalışır ve bir ya da iki gün izin kullanırlar. İzin günleri, alınan maaşlar ve tanınan imkanlar kişinin çalıştığı kuruma göre değişiklik gösterdiğinden dolayı; kişilerin işe başvurmadan önce internetten hemşire nerede çalışır ve hangi kurumlara iş başvuru yapabilir incelenmelidir.

En Çok İstenen 1 Özellik

Hemşire Aranan Özellikler

Hemşire için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler dikkatli ve titiz (%70) gibi yetenekler olmaktadır. Hemşire olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Dikkatli ve Titiz
70%

Hemşire Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Hemşire olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Hemşire olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Dikkatli ve Titiz %70

Hemşire İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Hemşire ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Hemşire ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %51.4
İstanbul Anadolu %27
Ankara %5.4
İzmir %5.4
Tekirdağ %5.4
Diğer %5.4

Hemşire İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Hemşire arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Sağlık / Hastane %62.5
Sağlık %37.5

Hemşire İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Hemşire pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Hemşire mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Sağlık %66.7
Hasta Hizmetleri %16.7
Laboratuvar %4.8
Saha %4.8
Bölge %2.4
Diğer %4.8

Hemşire Gereklilikleri Nelerdir?

Hemşire olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Hemşire olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Lise veya Yüksekokulu Diploması

Mesleki Yeterlilik Belgesi

Hemşire Nerelerde Çalışır?

Hemşire olarak çalışabileceğiniz 3 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Acil Bakım Ünitesi

Hastaneler

Sağlık Kurumları

eleman.net'te her gün güncel Hemşire ilanları yayınlanıyor. Hemşire olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Hemşire olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Hemşire ilanları yayınlanıyor. Hemşire olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.