GERİ

Harita Teknikeri Nasıl Olunur?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Harita Teknikeri
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Harita Teknikeri

Harita Teknikeri nedir? Harita Teknikeri çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Harita Teknikeri olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Harita Teknikeri Nedir?, Nasıl Olunur?

Harita mühendislerine görevleri sırasında yardımcı olan destek elemanına harita teknikeri denir. “Harita teknikeri nedir?” sorusuna daha kapsamlı yanıt vermek meslek seçimi aşamasındaki üniversite adaylarına yardımcı olabilir. Bu nedenle yetkileri harita mühendisi kadar kapsamlı olmayan bu meslek dalını açıklamak gerekir.

Harita teknikeri sorumlulukları açık arazide ve ofiste yürütülür. Bu nedenle mesleğe başlayacak adayların çalışma koşullarını bilmesi gerekir. Öncelikle “Harita teknikeri kime denir?” sorusunu açıklamak daha iyi olur. Arazi üzerindeki tüm topografik unsurları inceleyerek detayları kayıt altına almaya haritalama denir. Haritalama sürecinde asıl yetki harita mühendisinde olur. Aletlerin taşınması, ölçümler ve raporlar sırasında ona destek veren elemana da harita teknikeri denir.

Harita Teknikeri Ne İş Yapar?

Kamuda çalışmak isteyen harita teknikerleri KPSS ile yeterli puanı alıp atanmalıdır. Özel sektörde işe alım yapan şirketler ise kendi kriterlerini belirler. “Harita teknikeri nerede çalışır?” sorusuna özel sektör ve kamu olarak yanıt verilebilir. Özel sektörde ve kamuda arazi üzerinde çalışan “Harita teknikeri ne iş yapar?” sorusunun cevabı şunlardır:

  • Arazi üzerindeki ölçümleri yapar, çizer ve harita tasarlar.
  • Çizilen haritaların güncellenmesi için saha çalışması yapar.
  • İnşaat denetimleri, parselleme işlemlerinde görev alır.
  • Yapı denetim ve imar çalışmalarında rol alır.
  • Arazide kullanılan aletlerin taşınması, bakımı ve güvenliğinden sorumludur.
  • Bayındırlık ve altyapı çalışmalarında görevli mühendisler eşliğinde rapor yazar.

Harita Teknikeri Nasıl Olunur?

“Harita teknikeri ne demek?” öğrendikten sonra bu mesleği seçmek isteyenler nasıl bir yol izleyeceğini merak edebilir. “Harita teknikeri nasıl olunur?” sorusunun cevabı meslek yüksekokulunda yer alan 2 yıllık Harita ve Kadastro, Harita ve Harita Teknikerliği bölümlerini bitirmektir. Dikey geçişle 2 yıllık Harita Mühendisliği ve Jeoloji Mühendisliği gibi alanlara tamamlanabilir. Gerekli şartları sağladıktan sonra Eleman.net üzerinden açık ilanları kontrol ederek başvuru yapabilirsiniz.

Harita Teknikeri Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Harita teknikeri olmak için gerekenler eğitimin yanı sıra mesleğe uygun niteliklerdir. Nitelikler şu şekilde sıralanabilir:

  • Seyahat etmesine ve arazide çalışmasına engel durumun olmamalıdır.
  • Ekip çalışmasına yatkın olmalı ve iyi iletişim becerilerine sahip olmalıdır.
  • AutoCAD, Nivo, NETCAD, GPS ve ArcGIS programlarını iyi kullanmalıdır.
  • Arazi ölçüm cihazlarını taşımak için yeterli fiziksel güce sahip olmalıdır.
  • Araç kullanmak için B sınıfı ehliyete sahip olmalıdır.

Harita Teknikeri Çalışma Koşulları Nasıldır?

Harita teknikeri olmak için gereken şartlar sağlandıktan sonra mesleğe başlayabilirsiniz. Çalışma ortamı genellikle arazi olduğu için tozlu ve açık havada görevini icra eder. Raporlama ve tasarım süreçleri için ofiste çalışır.

Harita Teknikeri İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Harita Teknikeri ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Harita Teknikeri ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %33.3
Çanakkale %16.7
Edirne %16.7
İzmir %16.7
Kocaeli %16.7

Harita Teknikeri İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Harita Teknikeri arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
İnşaat %66.7
Enerji %16.7
Mühendislik %16.7

Harita Teknikeri İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Harita Teknikeri pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Harita Teknikeri mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Harita %66.7
Enerji %16.7
Üretim %16.7

Harita Teknikeri Gereklilikleri Nelerdir?

Harita Teknikeri olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Harita Teknikeri olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Gerekli Eğitimleri Almak

İlgili Yüksekokul Mezuniyeti

Harita Teknikeri Nerelerde Çalışır?

Harita Teknikeri olarak çalışabileceğiniz 1 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Haritalama Departmanları

eleman.net'te her gün güncel Harita Teknikeri ilanları yayınlanıyor. Harita Teknikeri olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Harita Teknikeri olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.