GERİ

Hakim Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Hakim
  3. Nedir?
Hakim

Hakim nedir? Hakim çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Hakim olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Hakim Nedir?, Nasıl Olunur?

Bir ülkenin yargı ve hukuk sistemi içinde görev yapan, yasaları uygulayan ve hukuki kararlar veren kişi şeklinde yanıtlanabilir. Hakimler; ceza, sivil, aile ve ticari hukuk gibi farklı hukuk alanlarında görev yapar. Hakimler, şahısların devlet veya şahıslarla yaşadığı sorunları çözüme kavuşturur. "Hakim kimdir?", "Hakim kime denir?" ve "Hakim nerede çalışır?" gibi soruların cevabını aşağıda bulabilirsiniz.

HAKİM NE İŞ YAPAR?

Hakim, yasal bir yetkiyle donatılmış bir kişidir ve mahkemelerde adaleti sağlamak için çalışır. Davaları dinler, davalarla ilgili kanıtları inceler ve bu doğrultuda yasalara uygun kararlar verirler. Hakimlerin görevleri, mahkeme oturumlarına katılmak, kararları yazmak, hukukla ilgili konularda çalışmalar yapmak, davaları sonuçlandırmak, taraflar arasında adil bir denge sağlamak ve hukukun üstünlüğünü korumaktır.

HAKİM NASIL OLUNUR?

İlgili fakülteden lisans derecesiyle mezun olarak gerekli sözlü ve yazılı sınavları geçen kişiler hakimlik için staj süresini başlatmış olur. Hakim olmanın ilk adımı olan bu staj süreci sonrasında hakim adaylığına atanırlar. Belirlenen süre boyunca hakim adayı olarak görev yaptıktan sonra hakim olurlar.

HAKİM OLMAK İÇİN GEREKEN ŞARTLAR NELERDİR?

Her meslekte olduğu gibi hakim olmak için de bazı resmi şartlar ve özel beceriler vardır. Hakim olmak için gerekenler şöyle sıralanabilir:

  • Hakim olmak isteyen adaylar öncelikle hukuk fakültesinden mezun olmalıdır. Hukuk fakültesinde alınan dersler, adli ve idari yargıda görev yapacak hakim ve savcılara gerekli mesleki bilgiyi sağlar.
  • Hukuk fakültesinden mezun olan hakim adayları, Adalet Bakanlığı tarafından yapılan hakimlik ve savcılık sınavlarına girmelidirler. Bu sınavlar, yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamalıdır.
  • Sınavı kazanan adaylar, staj yapmak üzere adliyelere atanırlar. Staj süresi, Türkiye'de 2 yıl olarak belirlenmiştir.
  • Stajı tamamlayan adaylar, hakim adaylığına atanırlar. Hakim adayları, bir hakim tarafından gözetim altında görev yaparlar.
  • Hakim adayları, 3 yıl boyunca çalışır ve başarılı oldukları takdirde hakimlik mesleğine atanırlar.

HAKİM ÇALIŞMA KOŞULLARI NASILDIR?

Hakimler, yargı sisteminde profesyoneller olarak resmi bir pozisyonda çalışırlar. Çalışma koşulları, ülkeye ve hukuk sistemine göre farklılık gösterse de, genel olarak hakimlerin karşılaşabileceği bazı koşullar şunlardır:

  • Çalışma saatleri: Hakimler, genellikle haftanın 5 günü ve 8 saatlik bir iş günü çalışırlar. Ancak, mahkemelerin iş yüküne bağlı olarak hakimlerin çalışma saatleri değişebilir ve yoğun dönemlerde uzun saatler çalışmaları gerekebilir.
  • Çalışma ortamı: Hakimler, mahkemelerde çalışırlar ve bu nedenle çalışma ortamları genellikle resmi ve ciddi bir atmosfere sahiptir. Mahkemeler, sessiz ve saygılı bir ortamda çalışmayı gerektirdiğinden hakimlerin iş yerleri genellikle sakin bir ortam olarak tanımlanabilir.
  • Karar verme baskısı: Hakimlerin işi, adil ve yasalara uygun kararlar vermek olduğundan karar verme sürecinde baskı altında kaldıkları durumlar olabilir. Kararları, yasalara uygun ve adil olması gerektiğinden karar verme süreci, zaman zaman stresli ve zorlayıcıdır.

Hakimler, yargı sisteminin kilit bir parçasıdır ve yasaların adil bir şekilde uygulanmasını sağlarlar. Bu nedenle, çalışma koşulları da bu önemli rolü yansıtacak şekilde tasarlanmıştır.

En Çok İstenen 1 Özellik

Hakim Aranan Özellikler

Hakim için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler gerekli eğitimleri almak (%90) gibi yetenekler olmaktadır. Hakim olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Gerekli Eğitimleri Almak
90%

Hakim Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Hakim olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Hakim olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Gerekli Eğitimleri Almak %90

Hakim İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Hakim ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Hakim ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Anadolu %60
Kayseri %40

Hakim İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Hakim arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Toptancılık %40
Yemek / Catering %40
Mobilya %20

Hakim İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Hakim pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Hakim mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Muhasebe %40
Mutfak %40
Mimarlık %20

Hakim Gereklilikleri Nelerdir?

Hakim olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Hakim olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Deneyim

Düzgün Bir Diksiyon

Gerekli Eğitimleri Almak

İlgili Yüksekokul Mezuniyeti

Hakim Nerelerde Çalışır?

Hakim olarak çalışabileceğiniz 1 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Mahkemeler

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.