GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Grafiker
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Grafiker Nasıl Olunur?

Grafiker

Grafiker Nedir?, Nasıl Olunur?

Grafiker, birçok farklı endüstride çalışan profesyoneldir. Genellikle görsel tasarım iletişimi kurarlar ve bilgisayar destekli tasarım yazılımı, grafik tasarım programları ve diğer araçlar gibi teknolojik araçları kullanarak görsel tasarımlar oluştururlar. “Grafiker kime denir veya grafiker kimdir?” sorularına marka özelliklerine göre reklam kampanyaları, web siteleri, kitap koruyucuları, ambalaj, kartvizitler, reklam panoları, ürün işaretleri ve diğer çeşitli görsel materyaller gibi birçok farklı projeyi tasarlayabilen kişi olarak cevap verilebilir. Görsel tasarımın yanı sıra grafikerler tasarımları baskıya hazırlama, renk yönetimi ve diğer teknik konularda da uzmandır. “Grafiker nerede çalışır?” diye merak edenlere ise grafikerlerin birçok farklı endüstrideki işletmelerde, reklam ajanslarında, yayınevlerinde, film stüdyolarında, oyun şirketlerinde, moda endüstrisinde, eğitim kurumlarında, sağlık hizmetlerinde ve hükümet kurumlarında çalışabileceklerini söylemek mümkündür.

Grafiker Ne İş Yapar?

Grafik tasarım, mesajları ve fikirleri iletmek için görselleri kullanan bir sanat biçimidir. Bu yüzden de “Grafiker nedir ve grafiker ne demek?” soruları görsel iletişim tasarımı alanında görev alan bir sanatçı olarak tanımlanabilir. Grafik tasarımcılar; web siteleri, dergiler, reklamlar, posterler ve daha fazlası için benzersiz bir görünüm oluşturmak üzere logolar, çizimler, tipografi ve diğer görsel ögeler oluşturur. “Grafiker ne iş yapar?” sorusuna bir tasarımın öne çıkmasına yardımcı olan renk paletleri ve düzenlemeler geliştirmek de eklenebilir. Grafiker, işletmelerin ürünlerini veya hizmetlerini etkili bir şekilde tanıtmasına yardımcı olabilir.

Grafiker Nasıl Olunur?

“Grafiker nasıl olunur? konusu görsel sanatlara ilgi duyan kişiler tarafından oldukça merak edilir. Grafiker olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğitim alın: Grafik tasarımı öğrenmek için üniversite veya tasarım okulunda lisans veya yüksek lisansa kaydolabilirsiniz. Grafik tasarımı, görsel iletişim, reklam, sanat veya diğer medya ortamlarında lisans derecesi sunan birçok okul vardır.
  • Becerilerinizi geliştirin: İyi bir grafiker olmak için tasarım becerilerinizi geliştirmeniz gerekir. Tasarım yazılımlarını kullanma, tipografi ve renk teorisi hakkında bilgi edinme ve daha birçok konuda ekstra eğitim alabilirsiniz.
  • Deneyim kazanın: Staj yaparak veya freelance işlere başvurarak grafik tasarımında deneyim kazanabilirsiniz. Bu, tasarımlarınızı sergilemek ve bir portföy oluşturmak için fırsattır.
  • Portföy oluşturmak: Portföy, tasarımlarınızı ve yeteneklerinizi sergilemek için önemlidir. Portföyünüzde, tasarımlarınızın yanı sıra uyguladığınız projeler ve başarılarınız hakkında bilgi de yer almalıdır.
  • İşe başlama: İş arama sürecinde portföyünüzü ve deneyiminizi ön plana çıkarmak için CV’nizi hazırlamalısınız. Grafik tasarım ajanslarına başvurabilir veya serbest olarak çalışabilirsiniz.

Grafik tasarımı alanında başarılı olmak için yeniliklere açık, yaratıcı, dikkatli ve iyi bir takım oyuncusu olmanız gerekir. Ayrıca sürekli olarak tasarım becerilerinizi geliştirmeli ve sektördeki yeni trendleri takip etmelisiniz.

Grafiker Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Grafiker olmak için gereken şartlar arasında birçok nokta sıralanabilir. Grafikerlerin yapmış olduğu işlerde başarılı olması için bazı nitelikleri taşıması gerekir. Grafikerin yaratıcı olması ve özgün fikirler üretebilmesi için sanatsal bir yeteneği olmalıdır. Ajanslarda veya diğer kurumlarda grafikler genellikle takım halinde çalışır. Bu yüzden de hem takımla iş birliği içerisinde olmak hem de müşteriyi iyi şekilde anlayıp görsel tasarımların amaca uygun yapılabilmesi için grafikerlerin iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır. Grafiker sorumlulukları arasında grafik yazılım programlarını kullanmak ve bu programlar ile düzenlemeler yapmak vardır. Grafikerlerin tasarım alanında teknik bilgilere hâkim olması gerekir. Açıklamalar dahilinde çalışmalar oluşturmak için grafikerin yazı tipi boyutları, renk uyumu gibi birçok konuya özen göstermesi gerekir. Dikkat, grafikerlerde olması gereken bir diğer özelliktir. Gelişen teknolojiyi ve alandaki yenilikleri takip etmek için grafikerlerin araştırma becerileri de gelişmiş olmalıdır.

Grafiker Çalışma Koşulları Nasıldır?

Grafikerler genellikle tasarım, grafik veya reklam ajanslarında, yayıncılık ve medya şirketlerinde, pazarlama departmanlarında çalışabilir. Çalışma koşulları, grafikerin çalıştığı sektöre ve yöneticiye bağlı olarak değişiklik gösterir. Bazı grafikerler, 09:00-17:00 gibi sabit çalışma saatlerine sahip olabilirler. Diğerleri ise daha esnek saatlerde ve uzaktan çalışır. Özellikle serbest çalışan grafikerlerin, kendi çalışma programlarını düzenleme avantajları bulunur. Grafikerler genellikle bir bilgisayar ve grafik yazılımı kullanarak çalışır. Bu nedenle, uzun süre oturarak çalışmak zorunda kalabilirler. Ayrıca bazı projelerde grafikerlerin daha sıkı çalışma takvimleri olabilir.

En Çok İstenen 2 Özellik

Grafiker Aranan Özellikler

Grafiker için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler geniş hayal gücü (%60), sanatsal ve yaratıcı bakış açısı (%80) gibi yetenekler olmaktadır. Grafiker olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Geniş Hayal Gücü
60%
Sanatsal ve Yaratıcı Bakış Açısı
80%

Grafiker Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Grafiker olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Grafiker olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Geniş Hayal Gücü %60
Sanatsal ve Yaratıcı Bakış Açısı %80

Grafiker İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Grafiker ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Grafiker ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %45.4
İstanbul Anadolu %16.8
Ankara %7.6
Bursa %6.7
İzmir %5.9
Diğer %17.6

Grafiker İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Grafiker arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Matbaa %13.7
Tekstil %12.8
Gıda %6.8
Elektrik ve Elektronik %4.3
E-Ticaret %4.3
Diğer %58.1

Grafiker İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Grafiker pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Grafiker mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Grafik %33.6
Tasarım %11.7
Sosyal Medya %7
Dijital Pazarlama %5.5
Mimarlık %4.7
Diğer %37.5

Grafiker Gereklilikleri Nelerdir?

Grafiker olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Grafiker olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Deneyim

Gerekli Eğitimleri Almak

İlgili Yüksekokul Mezuniyeti

eleman.net'te her gün güncel Grafiker ilanları yayınlanıyor. Grafiker olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Grafiker olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Grafiker ilanları yayınlanıyor. Grafiker olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.