GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Elektronik Mühendisi
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?

Elektronik Mühendisi

Elektronik Mühendisi Nedir?, Nasıl Olunur?

Elektrik mühendisi; elektrik ve elektromanyetik alanlar gibi fizik alanlarının kullanımını içeren çeşitli elektrik sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, test edilmesi ve bakımı gibi işlerle ilgilenen kişidir.

Peki elektronik mühendisi ne demek? Elektrik mühendisi kısaca; elektrik ile ilgili pek çok alanda görev alan kişilere verilen unvandır. Elektrik mühendisleri; elektrik ve elektronik devrelerinin tasarımı, test edilmesi ve bakımı da dahil olmak üzere elektrikle ilgili birçok alanda uzmanlaştığı için iç alanları da oldukça geniştir.

Elektronik Mühendisi Ne İş Yapar?

Elektronik mühendisleri; sayısal ve analog devreler, mikrokontrolörler, sensörler, yüksek frekanslı cihazlar ve optik cihazlar gibi birçok elektronik cihazın tasarımında çalışır. Bu kişiler, belirli bir eğitim sonrasında mühendis adı altında görev yapmaya başlar.

Elektronik mühendisi kimdir sorusuna yanıt olarak elektronik mühendisleri; iletişim sistemleri, radyo frekansı, görüntü işleme, bilgisayar ve kontrol sistemleri gibi birçok alanda çalışan kişilerdir denebilir.

Elektronik mühendisi sorumlulukları arasında; elektronik cihazların enerji tasarrufu, güvenilirliği, üretkenliği ve performansını artırmak için yeni teknolojilerin geliştirilmesi gibi çeşitli görevler vardır.

Elektronik Mühendisi Nasıl Olunur?

Elektronik mühendisi olmak için; bir üniversitenin elektronik mühendisliği bölümüne kayıt olarak lisans eğitimini başarılı bir şekilde tamamlamak gerekir. Genellikle, lisans eğitimi 4 yıl sürer. Bu süre boyunca; matematik, fizik, elektronik devreler, analog ve dijital sistemler, bilgisayar programlama, sinyal işleme, mikro elektronik, haberleşme sistemleri gibi çeşitli dersler alınır.

Peki elektrik mühendisi kime denir? Lisans eğitimini tamamlayıp diploma sahibi olan kişilere elektrik mühendisi denir. Ayrıca elektronik mühendisliği alanında ileri seviyede çalışmak isteyenler, yüksek lisans veya doktora programlarına devam ederek daha ileri düzeyde akademik veya endüstriyel araştırma ve geliştirme projelerinde çalışabilir.

Elektronik Mühendisi Olmak için Gereken Şartlar Nelerdir?

Günümüzde elektronik mühendisi olmak için gerekenler belirlidir. İşte o şartlar:

  • Lise eğitimi boyunca sayısal derslerin alınması,
  • Üniversite sınavında elektronik mühendisliği için yeterli puanın alınması,
  • Üniversitelerin elektronik mühendisliği alanında lisans eğitiminin tamamlanması,
  • Teknik beceriler.

Elektronik Mühendisi Çalışma Koşulları Nasıldır?

Elektrik mühendisi çalışma koşulları çalıştıkları şirkete göre değişiklik gösterir. Elektronik mühendisi nerede çalışır sorusunu yanıtlamak gerekirse elektronik mühendislerinin çalışma ortamı genellikle ofistir. Ancak, bazı durumlarda saha çalışması yapmaları da gerekir. Bu nedenle elektronik mühendisleri sıklıkla üretim tesislerinde, inşaat sahalarında, laboratuvarlarda ve test alanlarında çalışırlar.

Elektronik mühendisleri, ayrıca çoğu zaman tam zamanlı çalışırlar ve işlerininin yoğunluğuna göre esnek çalışma saatleri de olabilir. Bununla birlikte, proje süresince yoğun bir şekilde çalışmaları gerekebilir.

Elektronik Mühendisi İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Elektronik Mühendisi ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Elektronik Mühendisi ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Anadolu %27.3
İstanbul Avrupa %27.3
Kocaeli %18.2
Ankara %9.1
İzmir %9.1
Diğer %9.1

Elektronik Mühendisi İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Elektronik Mühendisi arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Elektrik ve Elektronik %47.8
İnşaat %13
Enerji %13
İletişim ve Haberleşme %8.7
Raylı Sistemler ve Demiryolu %8.7
Diğer %8.7

Elektronik Mühendisi İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Elektronik Mühendisi pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Elektronik Mühendisi mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Elektrik / Elektronik %52.2
Elektrik %8.7
Aydınlatma %8.7
Otomasyon %8.7
Proje Yönetimi %4.3
Diğer %17.4

eleman.net'te her gün güncel Elektronik Mühendisi ilanları yayınlanıyor. Elektronik Mühendisi olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Elektronik Mühendisi olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Elektronik Mühendisi ilanları yayınlanıyor. Elektronik Mühendisi olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.