GERİ

Cankurtaran Nedir?

  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Cankurtaran
  3. Nedir?
Cankurtaran

Cankurtaran nedir? Cankurtaran çalıştığı işletmelerde ne iş yapar? Cankurtaran olmak için gerekenler ve merak edilen tüm soruların yanıtlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Cankurtaran Nedir?, Nasıl Olunur?

Cankurtaran, deniz ve havuz gibi insanların yüzdüğü yerlerde güvenliği sağlamak amacıyla hazırda bekleyen kişilere denir. Cankurtaranlar, boğulma tehlikesi geçiren insanlara müdahele ederek yaşama tutunmalarını sağlar. Yapacağı ilk müdahale için önceden eğitimler alarak yetkin hale gelir.

Cankurtaran Ne İş Yapar?

Cankurtaran, plaj ve havuz kenarlarında boğulma tehlikesi oluşturan durumlar için hazırda bekler. Deniz ve havuzu yakından takip ederek olumsuz bir durumda zaman kaybetmeden işe koyulur. Boğulma durumunda ise suni teneffüs ve kalp masajı ile müdahele ederek boğulan kişiye ilk yardımda bulunan kişidir. Bunun yanında cankurtaran mesleğini yapanlar altın, gümüş ve bronz olmak üzere üç farklı unvan ile derecelendirilir. Altın cankurtaranlar, federasyon tarafından 3 yıldız dalıcı belgesi verilmiş kişilerdir. Bu kişiler spor müsabakalarına katılabilir, açık deniz ve göl kenarlarında çalışabilirler. Bronz cankurtaranlar ise yalnızca havuz kenarında çalışma hakkına sahiptir.

Cankurtaran Nasıl Olunur?

  • Cankurtaran olmak için Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’ndan ya da federasyonun yetkilendirdiği bir kurumdan cankurtaran sertifikası almak gerekir.
  • Setifika almak için çeşitli eğitimlerden geçilmelidir. Bu eğitimleri almak için en az ilkokul mezunu olma şartı aranır.
  • Müracaat edenler 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Bunun yanında meslek liselerinin acil tıp alanlarında eğitim görmüş kişilere işe alımlarda öncelik tanınmaktadır.
  • Sertifika almanın birinci koşulu iyi derecede yüzme bilmektir. Aynı zamanda eğitim kurumuna herhangi bir sağlık probleminin olmadığını belgeleyen sağlık raporları da verilmelidir.
  • Kurslar 4-6 gün süreyle verilir ve ders içerikleri standarttır. Kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olanlar cankurtaran sertifikası almaya hak kazanır ve görevlerini icra etmeye başlayabilirler.

Cankurtaran Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

  • İyi derecede yüzme bilmeli ve yüzme tekniklerine hakim olmalı
  • Bedensel olarak kısıtlayıcı bir sağlık sorunu bulunmamalı
  • İletişim becerileri gelişmiş olmalı
  • Acil durumlarda sakin kalabilmeli
  • Görme ve işitme yetileri iyi olmalı
  • Dikkatli ve farkındalığı yüksek olmalı

Cankurtaran Çalışma Koşulları Nasıldır?

Cankurtaran, yüzen insanları takip etmek amacıyla su kenarlarında çalışır. Deniz ve havuz gibi yapay ve doğal su alanlarının olduğu her yer cankurtaranın çalışma sahasını oluşturur. Cankurtaran müdahale sırasında bot, halat, kurtarma topu, cankurtaran simidi gibi çeşitli malzemeler kullanır. Cankurtaranlar, mesai sırasında herkesi görebilmek için yüksek bir yerde konumlanır ve dikkatlice etrafı izler. Otel, plaj işletmeleri, havuzlar, spor salonları, su parkları, belediyeler cankutaranları istihdam eden alanlardan bazılarıdır. Cankurtaranlar haftalık 45 saatlik bir mesai saati içerisinde çalışmaktadır. Gerekli şartlar ve sertifikayı edindikten sonra siz de cankurtaran olarak birçok kurumda işe başlayabilirsiniz.

eleman.net'te her gün güncel Cankurtaran ilanları yayınlanıyor. Cankurtaran olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Cankurtaran olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Cankurtaran ilanları yayınlanıyor. Cankurtaran olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.