GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Aşçı
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?
Aşçı

Aşçı Nedir?, Nasıl Olunur?

Aşçı, gıda ürünlerini belirlenen reçetelere ve şirket standartlarına uygun olarak hazırlamaktan sorumlu restoran/mutfak çalışanıdır. Yiyecek-içecek tüketmek amacıyla işletmeye gelen müşteriler için ürün hazırlamaktan sorumlu kişidir. Aşçılar yemek hazırlarken tariflere uygun hareket ederler ancak müşteri taleplerine göre ayarlamalar yaparlar. Aşçılar, sağlık ve hijyen yönergelerine daima uymak zorundadır.

Aşçı Ne İş Yapar? Aşçının Görev Ve Sorumlulukları Nelerdir?

  • Günlük, haftalık veya aylık üretime göre mutfağa gelen malzemelerin eksiksiz olmasından emin olmak.
  • Günlük alınan ürünlerin istenilen kalitede ve taze olmasına dikkat etmek.
  • Et, sebze, bakliyat gibi yiyeceklerin tariflere uygun pişirme yöntemleriyle pişirmek.
  • Hazırlanan yemeklerin tabaklanması, garnitürlerle süslemek.
  • İşletmenin menü oluşturma sürecine destek olmak. Tabaklama, sunum stillerini belirlemek.
  • Mutfağın temiz, düzenli olmasını sağlamak.
  • Mutfaktaki eksiklikleri ve arızaları yöneticilere bildirmek. Sorunların giderilmesini sağlamak.
  • Gıdaların uygun koşullarda saklanmasını sağlamak.
  • Mutfak ekibinin ve ekipmanlarının hijyen kurallarına uymasını sağlamak.
  • Üretilecek ürünlere göre her gıda türü için çalışma istasyonu oluşturmak.
  • Müşterilerin menü dışında özel ihtiyaçlarını karşılamak.

Aşçı Nasıl Olunur?

Aşçı olmak için mutlaka bir örgün eğitim kurumunda eğitim almak ve diploma/sertifika sahibi olmak gerekmez. Özellikle ülkemizde meslekte çalışarak tecrübe kazanmış, uzmanlaşmış kişiler aşçı olarak çalışmaktadır. Bu konuda eğitim alınsa dahi, aşçı adayının uzmanlaşmak için uzun süre gerçek bir restoran ya da otel mutfağında çalışmaya ihtiyacı vardır.
-Bu konuda kariyer hedefleyen ve eğitim hayatının başında olan biriyseniz birçok üniversitede bulunan Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programını tercih edebilirsiniz.
-Henüz çok sayıda olmazsa dahi sayılı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Gastronomi bölümü tercih edebilirsiniz.
-Profesyonel aşçılık eğitimi veren kurslara kayıt olabilirsiniz. Aşçılık ve gıda işleme üzerine çok kapsamlı eğitim veren özel kuruluşlar, başarılı adayları için iş imkânı da sağlamaktadır.
-Gıda sektöründe çalışmak için Eleman.net'te yayınlanan iş ilanlarına başvurabilirsiniz. birçok aşçı, mutfakla veya restoranda farklı kademelerde tecrübe edinip uzmanlaşarak aşçılık ve baş aşçılık mertebesine erişmiştir.

Bir Aşçının Özellikleri Nelerdir?

İster eğitimli ister sertifikalı bir aşçı olsun, iyi bir aşçının meslekte kazanması ve geliştirmesi gereken birçok özellik vardır. İyi bir aşçının öne çıkan özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
El Becerisi: Bir aşçı mutfak aletlerini hızlı ve etkili kullanabilmelidir. Yemeğin birleşenlerini, edindiği tecrübe ile optimum seviyede kullanmalı ve ortaya en mükemmel sonucu çıkarmalıdır.
Deneyim: Mutfakta aşçı veya benzer bir rolde tecrübe sahibi olmak aşçı arayan her işletme için tercih sebebidir.
Temizlik: Başarılı bir aşçı, hijyen kurallarına dikkat etmelidir. Sağlıksız koşullarda gıda hazırlamak müşteri sağlığını, marka itibarını olumsuz etkileyecektir.
Ayrıntılara Önem Vermek: Malzeme seçimi, reçete belirleme, pişirme, sunum gibi işlerde hata yapmak müşteri memnuniyetini ve işletmenin başarını olumsuz etkiler. İyi bir aşçı her aşamada dikkatli ve titiz olmalıdır.
Yaratıcılık: Yeni ve yaratıcı ürünler müşteri kazanımı sağlar ve bir iletmenin kalıcı olabilmesi için kritiktir. Aşçılar, genel tüketicinin damak tadına uygun yaratıcı tarifler üretmek zorundadır
İletişim: Aşçılar hem mutfak içinde hem mutfak dışında koordinasyonu sağlamalı, mutfak içindeki ekibiyle iletişim halinde olmalıdır.
Çoklu görev becerisi: İyi bir açısının özelliklerinden birisi de aynı anda birden fazla görevi yapabilme becerisidir. Mutfakta aynı anda birden fazla işle uğraşmak yoğun işletmeler için sıradan bir olaydır.
Stres Yönetimi: Çok yoğun günlerde mutfaklar üretim kapasitesinin çok üzerinden üretim yapmak zorunda kalabilir. İyi bir aşçı baskı altında çalışabilmeli ve hedeflenen işi zamanında bitirebilmelidir.

Aşçı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı?

  • Sınırlı sayıda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Gastronomi bölümü mezunları,
  • Üniversitelerin dört yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programı mezunları,
  • Profesyonel aşçılık eğitimi veren kurslara katılıp sertifika sahibi olanlar gıda üretimi veren işletmelerde aşçı veya yardımcı aşçı pozisyonlarında çalışabilir.

Aşçıların çalışma koşulları ve saatleri

Aşçılar, otel, yemek fabrikaları, restoran, kafe, pastane gibi yemek üretimi yapan işletmelerde çalışırlar. Genellikle gündüz çalışırlar. Ortalama çalışma süresi haftada 45 saattir. Çalışma sırasında hareket halindedir ve yoğun fiziksel efor harcarlar. Hijyeni sağlamak için özel kıyafetler giyerler. Mutfakta birden fazla ekipmanı kullanırlar. Özellikle otel, yemek fabrikası gibi yerlerde bir ekibi yönetirler çok kısa sürede çok fazla miktarda yemek üretiminden sorumludurlar.

En Çok İstenen 12 Özellik

Aşçı Aranan Özellikler

Aşçı için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler stresle başa çıkabilme (%70), disiplinli ve prensipli (%60), dikkatli ve titiz (%50), hızlı ve çözüm odaklı (%40), takım çalışmasına yatkınlık (%60), problem çözme becerisi (%50), zaman ve görev yönetiminde kabiliyetli (%70), öğrenmeye açık (%50), sorumluluk sahibi (%70), esnek çalışma saatlerine uygun (%55), güçlü iletişim becerileri (%70), yönetim becerilerine sahip olmak (%40) gibi yetenekler olmaktadır. Aşçı olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Stresle Başa Çıkabilme
70%
Disiplinli ve Prensipli
60%
Dikkatli ve Titiz
50%
Hızlı ve Çözüm Odaklı
40%
Takım Çalışmasına Yatkınlık
60%
Problem Çözme Becerisi
50%
Zaman ve Görev Yönetiminde Kabiliyetli
70%
Öğrenmeye Açık
50%
Sorumluluk Sahibi
70%
Esnek Çalışma Saatlerine Uygun
55%
Güçlü İletişim Becerileri
70%
Yönetim Becerilerine Sahip Olmak
40%

Aşçı Beklentileri Nelerdir?

Bir kuruluşta Aşçı olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Aşçı olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.

Özellik Yüzde
Stresle Başa Çıkabilme %70
Disiplinli ve Prensipli %60
Dikkatli ve Titiz %50
Hızlı ve Çözüm Odaklı %40
Takım Çalışmasına Yatkınlık %60
Problem Çözme Becerisi %50
Zaman ve Görev Yönetiminde Kabiliyetli %70
Öğrenmeye Açık %50
Sorumluluk Sahibi %70
Esnek Çalışma Saatlerine Uygun %55
Güçlü İletişim Becerileri %70
Yönetim Becerilerine Sahip Olmak %40

Aşçı İçin Şehir Dağılımı

Türkiye genelinde en çok Aşçı ilanı verilen şehirler aşağıdaki gibidir. eleman.net'te birçok şehirdeki işletmenin güncel Aşçı ilanlarına ulaşabilir ve iş başvurusunda bulunabilirsiniz.

Şehir Yüzde
İstanbul Avrupa %31.3
İstanbul Anadolu %18.7
Ankara %13.9
İzmir %9.8
Kocaeli %9.8
Diğer %16.5

Aşçı İçin Sektör Dağılımı

eleman.net verilerine göre en fazla Aşçı arayan firmaların sektörel dağılımını göstermektedir.

Sektörler Yüzde
Yemek / Catering %32.1
Gıda %28.4
Hizmet %11.5
Restorancılık %8.1
Tekstil %2.7
Diğer %17.2

Aşçı İçin Bölüm Dağılımı

Şirketler etkili ve verimli şekilde çalışabilmek için bölümlerden ve departmanlardan oluşur. Sektörden bağımsız olarak Aşçı pozisyonundaki bireyler, istihdam yüzdelerine göre şirketlerin aşağıdaki bölümlerinde görev alır. Aşçı mesleği için bölüm dağılımı aşağıdaki şekildedir.

Bölüm Yüzde
Mutfak %27.6
Gıda %21.7
Yiyecek / İçecek %10.5
Restoran %8
Yer Hizmetleri %7.7
Diğer %24.5

Aşçı Gereklilikleri Nelerdir?

Aşçı olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Aşçı olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.

Deneyim

Gerekli Eğitimleri Almak

İlkokul Mezunu

Aşçı Nerelerde Çalışır?

Aşçı olarak çalışabileceğiniz 12 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.

Barlar

Cafe / Kafeler

Denizyolu Şirketleri

Evler

Fırınlar

Hasta Bakım Evleri

Hastaneler

Havayolu Şirketleri

Lokantalar

Oteller

Pastaneler

Restoranlar

eleman.net'te her gün güncel Aşçı ilanları yayınlanıyor. Aşçı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Aşçı olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Aşçı ilanları yayınlanıyor. Aşçı olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.