GERİ
  1. Meslekler ve Maaşlar
  2. Aktüer
  3. Nasıl Olunur? Ne İş Yapar?

Aktüer Nasıl Olunur?

Aktüer

Aktüer Nedir?, Nasıl Olunur?

Aktüerya, sigortacılık ve benzeri finansal sektörlerde çeşitleri risklerin ve bu risklerin meydana getirebileceği hasarlara karşı hesaplamalar yapılan bilim dalıdır. Aktüerya, kelimesi Roma senatosunda görevli olan yöneticiler için kullanılan 'actuarius' kelimesinden türetilmiştir. Roma dönemdeki vergilerin belirlenebilmesi amacıyla Roma Hukuku'nda yer alan bir ifadedir. Aktüerya ne demek, aktüer kimdir ve aktüer ne anlama gelir gibi soruların yanıtlarını ve tüm detayları Eleman.net meslek rehberi sayfalarında bulabilirsiniz.

Aktüer Nedir?

Aktüer günümüzde, sigortacılık, bankacılık ve finans gibi sektöründe çeşitli risklerin belirlenmesi için matematiksel ve istatiksel yöntemleri kullanarak hesaplamalar yapan kişilere verilen bir meslek adıdır. Şirketlerde veya kurumlarda görevlendikleri alanlarda durumlar karşısında öngörülerde bulunurlar.

Aktüer Ne İş Yapar?

Yaygın olarak sigortacılık sektöründe görev alan aktüerler, olasılık ve istatistik bilimini matematiksel yöntemler kullanarak riskleri ve risklerin gerçekleşmesi durumunda doğurduğu sonuçları analiz eder. Çeşitli hesaplamalar yaparak belirleyerek bağlı oldukları kurumların ya da şirketlerin ürün ve hizmetlerinde sözleşme şartlarının, yükümlülüklerin oluşturulmasında görev alırlar. Aktüer mesleğini icra eden bireylerin aktüer sorumlulukları kapsamında çalışabilecekleri sektörler şöyle sıralanabilir:

  • Sigortacılık
  • Bankacılık
  • Finans şirketleri
  • Yatırım Hizmetleri veren şirketler
  • Araştırma Şirketleri
  • Ekspertiz Şirketleri
  • Emeklilik ve Hayat Şirketleri
  • İlgili Bakanlıklar ve kamu kurumları
  • Türkiye İstatistik Kurumu
  • Sosyal Güvenlik Kurumu
  • Şirketlerin Risk Belirleme Departmanları

Aktüer Nasıl Olunur?

Aktüer olmak için gerekenler arasında üniversitelerin aktüerya bölümleri başta olmak üzere, bankacılık, sigortacılık, finans ve dengi bölümlerden mezun olmaları gerekir. Bu bölümler dışında matematik, istatistik gibi sayısal bilimlerle ilgili bölümlerden mezun olanlar da aktüerlik mesleğini icra edebilir. Ayrıca kamu tarafından yapılan aktüerlik sınavlarından başarılı olmak ve Aktüerler Yönetmeliği kapsamında belirlenen şartlara sahip olma özellikleri de aranır.

Aktüer Olmak İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Aktüer mesleğini icra edebilmek için matematik ve istatistik gibi bilimlere ve bu bilimlerin gerektirdiği yeteneklere sahip olmak, yöntemleri ve teknikleri uygulayabilmek gerekir. Ayrıca, çeşitli olaylar ve durumlar karşısında üstün öngörü yeteneği, problem çözebilme becerisi gibi detaylar aranan özellikler arasındadır. Çağımızın bir gerekliliği olarak etkin bir şekilde bilgisayar ve diğer hesaplama araçları, veri tabanı gibi uygulamaları kullanabilmelidirler.

Aktüer Çalışma Koşulları Nasıldır?

Aktüer nerede çalışır sorusunun yanıtı ise genellikle ofis ortamlarıdır ve mesai saatleri düzenlidir. Bazı durumlarda sahaya inmeleri de istenebilir. Çalıştıkları kurumların, şirketlerin çeşitli alanlardaki risklerini belirleyebilmek; matematiksel veya istatiksel hesaplamalar için gerekli olan veri ihtiyacını karşılayabilmek adına kurumlarındaki diğer çalışanlar veya departmanlarla sürekli iletişim kurmaları gerekebilir.

eleman.net'te her gün güncel Aktüer ilanları yayınlanıyor. Aktüer olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Aktüer olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.

İş İlanı Yayınla

eleman.net'te her gün güncel Aktüer ilanları yayınlanıyor. Aktüer olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

İş mi arıyorsunuz?

Yüz binlerce iş arayan aradığı işi Eleman.net'te buldu. Siz de hemen özgeçmişinizi oluşturun, iş ilanlarına başvuru yapın ve aradığınız işi kolayca bulun.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.