Aile hekimliği ülkemizde sağlık hizmetlerinin ilk basamağını oluşturur. Her mahallede ihtiyaca göre bir veya daha fazla sayıda aile hekimliği bulunur. İkametgahı o mahallede bulunan her kişiye bir aile hekimi otomatik olarak atanır. Dolayısıyla aile hekimlerinin devamlı şekilde kendilerine bağlı hastaları vardır.
Herhangi bir hastalık durumunda insanlar "Aile hekimi kimdir?" sorusunu sorarlar. Aile hekimi birinci basamak sağlık hizmetini sunan doktor olarak belirli fiziksel ve ruhsal hastalıklara bakar. Hastalığın daha detaylı bir teşhis ve tedavi gerektirmesi durumunda hastayı uzman doktorlara yönlendirir. Aile hekimi bu yönüyle basit rahatsızlıkları tedavi ederek hastanelerdeki hasta yükünü azaltmayı sağlar.
Peki aile hekimi ne demek? Aile hekimi kime denir? Eleman.net Meslek Rehberi sayfasında tüm bu soruların cevabına ve aile hekimliği mesleğine dair detaylı bilgilere erişebilirsiniz.
Aile hekimleri tedavi edici yöntemlerin yanı sıra koruyucu yöntemlerle de sağlık hizmeti verir. Aile hekimi sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:
Aile hekimi olmak için üniversitelerin tıp fakültelerinde 6 yıllık lisans programını tamamlamak gerekir. Lisans programını tamamlayan öğrenciler pratisyen hekim olmaya hak kazanır. Pratisyen hekimlerin aile hekimi unvanını alabilmeleri için üniversitelerin verdiği 3 yıllık aile hekimliği eğitimini almaları gerekir. Bunlara ek olarak kısaca "TUS" olarak adlandırılan Tıpta Uzmanlık Sınavı’na girerek bir alanda uzmanlık kazanmaları aranır.
Aile hekimi olmak için gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
"Aile hekimi nerede çalışır?" sorusu birçok kişi tarafından merak edilir. Aile hekimleri aile sağlığı merkezlerinde çalışır. Ayrıca pratisyen hekim sıfatıyla sağlık kuruluşlarında da çalışabilirler. Devlete bağlı sağlık kuruluşlarında çalışanlar devlet memuru statüsünde iken, özel sağlık kuruluşlarında pratisyen hekim olarak görev yapanlar iş sözleşmesi ile çalışan işçi statüsündedir. Devlet memuru statüsünde sağlık ocaklarında çalışan aile hekimleri ülke genelinde 8.00 - 17.00 saatleri arasında görev yapar. 12.00 - 13.00 saatleri arasında öğle arası olur. Cumartesi ve Pazar günleri çalışılmaz. Özel sağlık kuruluşlarında görev yapan aile hekimleri ise ilgili kuruluşun çalışma koşullarına tabidir.
En Çok İstenen 2 Özellik
Aile Hekimi için aranan özellikler kurum ve şirketlere göre değişse de istenen özellikler takım çalışmasına yatkınlık (%40), problem çözme yeteneği (%60) gibi yetenekler olmaktadır. Aile Hekimi olmak için hangi yeteneğe ne kadar ihtiyacınız olduğunu aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.
Bir kuruluşta Aile Hekimi olarak görev alabilmek için genellikle aşağıdaki temel özellikler ve bunların kombinasyonu aranır. İşletmelerde Aile Hekimi olarak görev yapan kişilerden beklentileri ve yüzdelerini bu tablodan görebilirsiniz.
Özellik | Yüzde |
---|---|
Takım Çalışmasına Yatkınlık | %40 |
Problem Çözme Yeteneği | %60 |
Aile Hekimi olarak çalışmak için sahip olunması gereken minimum gerekliliklerdir. Aile Hekimi olmak için bu özelliklere sahip olmanız gerekmektedir.
Hekimlik Ruhsatı
Aile Hekimi olarak çalışabileceğiniz 2 kurum ve kuruluş bulunmaktadır. Bu kurumlarda çalışabilir, şirket ihtiyacına göre farklı yetkinliklerinizi kullanabilirsiniz.
Hastaneler
Sağlık Kurumları
eleman.net'te her gün güncel Aile Hekimi ilanları yayınlanıyor. Aile Hekimi olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturAile Hekimi olarak iş arayanlara ulaşmak için hemen firma girişi yapabilir ve iş ilanı yayınlayabilirsiniz.
İş İlanı Yayınlaeleman.net'te özgeçmişinizi oluşturduktan sonra Aile Hekimi, İstanbul Aile Hekimi , İstanbul Anadolu Aile Hekimi , İstanbul Avrupa Aile Hekimi , Ankara Aile Hekimi, İzmir Aile Hekimi, Kocaeli Aile Hekimi, Bursa Aile Hekimi Pratisyen Hekim, iş ilanlarına ulaşabilir, size en uygun işe kolayca başvurabilirsiniz.
eleman.net'te her gün güncel Aile Hekimi ilanları yayınlanıyor. Aile Hekimi olarak işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.