GERİ

Çalışanların Yüzde 28’i Tatil Değil, Ek İş Yapacak


Eleman.net çalışanların tatil alışkanlıklarını araştırdı!

İş motivasyonunu arttıran en önemli unsur kuşkusuz, tatil. Peki tüm yıl boyunca yıllık izinleri için gün sayan çalışanların ne kadarı yıllık iznini tatil yaparak değerlendirebilecek? Eleman.net'in yaptığı son araştırmaya göre, çalışanların sadece yüzde 33'ü yıllık izni için tatil planı yaparken, yüzde 28'lik kısmı da yıllık iznini ek iş yaparak değerlendirmeyi planlıyor.

Türkiye'nin önde gelen iş ilanları sitesi Eleman.net, düzenlediği anketler ile sektöründe fark yaratmaya devam ediyor. Eleman.net'in 7 bin 930 kişinin katılımıyla gerçekleştirdiği "Yıllık İzin Değerlendirme" anketi, çalışanların yıllık izinlerini tatil yapmaktan ziyade ek iş yaparak, kişisel ve mesleki eğitimlere katılarak ya da evde dinlenerek geçireceklerini ortaya koydu. Anket sonuçlarına göre, çalışanların sadece yüzde 33'ü yıllık izinlerinde tatil planı yaparken, yüzde 28'i yıllık iznini ek iş yaparak, yüzde 16'sı evde dinlenerek, yüzde 14'ü kişisel ve mesleki eğitimlere katılarak, yüzde 9'u ise aile ve akraba ziyaretleri yaparak değerlendirmeyi planlıyor.

Yıllık izninizi nasıl değerlendireceksiniz? Adaylar (%)
Tatile gideceğim 33
Ek iş yapacağım 28
Evde geçireceğim 16
Kişisel ve mesleki gelişimimi arttıracak eğitimlere katılacağım 14
Aile ve akraba ziyareti yapacağım 9

İnsan kaynakları alanında uzman bir platform olarak istihdam konusunu ekonomik ve sosyal açıdan ele alıp sektöre ışık tutan araştırmalara imza attıklarını ifade eden Eleman.net Genel Müdürü Özlem Demirci Duyarlar, yazın gelmesiyle birlikte şirketlerde iş akışını engellemeyecek bir şekilde yıllık izinlerin de kullanılmaya başlandığını belirtti.

Yıllık izin deyince ilk akla gelenin tatil planı yapmak olabileceğini, ancak anket sonuçlarına göre iznini tatil planı yaparak kullananların oranının yüzde 33'de kaldığına dikkat çeken Duyarlar, anket sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

"Yüzde 67'si tatil yapmıyor"

"Türkiye, tatil konusunda farklı eğlimlere sahip bir ülke. Eğitim faktörü, geleneksel yaklaşımlar ve sosyo-ekonomik durum yıllık izinlerin değerlendirilmesini etkiliyor. Yaklaşık 8 bin çalışan arasında yaptığımız anketimiz, çalışanların yüzde 67'lik kısmının bir tatil planı yapmadığını gösterdi. Bu durum özellikle mavi yaka ve ara kademe çalışanların tatil yapma imkanı ve alışkanlığı edinemediklerine işaret ediyor. Bu noktada ekonomik şartlar ve yaşam standartlarının etkisi oldukça büyük. Çalışanların yüzde 28'ine işaret eden büyük bir kısmı, yıllık iznini ek iş yaparak değerlendiriyor. Kalan yüzde 39'lık kısım ise evde dinlenerek, kişisel ve mesleki eğitimlere katılarak ya da akraba ziyaretleriyle yılık iznini değerlendiriyor. Türk insanı ekonomik refahın artmasına paralel tatil alışkanlığı kazanıyor."

"Kilit nokta, verimli tatil"

Çalışanların yıllık izinlerini verimli bir şekilde değerlendirmelerinin bütün bir yıl gösterilen performansta ciddi etkileri olduğunun altını çizen Duyarlar, "Çalışanlar yıllık izinlerini kendilerine katma değer sağlayacak şekilde geçirirlerse, bütün bir yılın performansı da o katma değere paralel bir tablo çiziyor. Bu noktada yıllık izni verimli olarak değerlendirmek, kilit nokta oluyor. Çalışanlar lüks bir tatil organizasyonu yapsa bile, stresten ve işlerin sorumluluğundan uzaklaşamadıkları takdirde, bütün bir yılın yorgunluğunu atamayıp yeteri kadar deşarj olamadıkları için yıllık izin anlamını yitiriyor." şeklinde konuştu.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.