Yapay zekâ yeni yazılım üretme, metin yazma, video, görsel ve içerik üretme gibi farklı özellikleri ile herkesin ilgisini çekmeyi başarır. Bu başarı aynı zamanda bazı meslek gruplarının yok oluşunu da beraberinde getirir. Peki, gelecekte yapay zekâ hangi meslekleri yok edemez? İş sahibi olmak için öğrenciler hangi mesleki alanlara yönlendirilmeli? Yapay zekânın etkileyemeyeceği, geleceğe ulaşabilen mesleklere gelin, birlikte bakalım.
Hukuk, yapay zekânın getirdiği yeniliklerden etkilenmesi ve uygulaması zor bir alan olduğu için hukukçular gelecekte de hizmet vermeye devam edecek meslekler arasında. Ayrıca her ülkenin hukuki yasaları birbirinden farklı olduğu için yasalar, yerel ölçekte belirlenir. Bu nedenle yapay zekâ ile hukuk alanında belirli bir yönetim ve karar verme söz konusu olamaz. hukukun işleyişi ve hakim kararları gibi faktörler göz önüne alındığında hukukla ilgili mesleklerin gelecekte de varlığını sürdüreceği söylenebilir.
Yapay zekâ günümüz teknolojisiyle her ne kadar pek çok yenilik sağlasa da henüz insanları her yönüyle anlayarak değerlendirebilecek şekilde üstün özelliklere sahip değil. Bu nedenle yapay zekâ insan kaynakları alanında görev alamaz demek mümkündür. İnsan kaynakları uzmanlığı bilinenin aksine sadece adayın CV ve mevcut yeteneklerine göre değerlendirme yapmaz. İnsan kaynakları uzmanlığı istihdam edilen adayların pek çok farklı yöntemle çeşitli yönlerden değerlendirilmesini kapsar. Dolayısıyla yakın bir gelecekte yüz yüze iletişim, mülakat değerlendirme alanında önemli bir yenilik sağlamadığı takdirde yapay zekânın insan kaynakları uzmanlığını pek etkilemeyeceği varsayılabilir.
Yapay zekânın etkilemeyeceği bir diğer alan psikoloji. İnsanı duygusal yönden inceleyen psikologların belli yöntemleri ve tecrübeleri devreye girdiği için yapay zekâ bu alanda beklenenin etkiyi veremeyecektir. Her ne kadar yapay zeka robotik, yazılım ve matematiksel alandaki çalışmalarıyla başarılı olsa da mevcut özellikleriyle psikolog ve psikiyatristlerin mesleki uygulamalarını gerçekleştirmesi şu an için mümkün değil.
Bu da İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Hangi Meslekleri Etkileyecek?
Yapay zekâ hem resim hem şarkı üretme noktasında önemli özellikleriyle öne çıksa da özgün bir sanatçı gibi yeteneklerini ortaya koyması pek olası değil. Sanat, çoğunlukla duygusal zekâ ve tasarım yeteneği gerektiren bir alan. Sanatçıyı değerli kılan ise kusurlarına rağmen özgün çalışmalar ortaya koyması. Çalışmalara duygusal ve derin bakış açıları ekleyemeyen yapay zekâ sadece özgün tasarımlar yapabilecek yeteneğe sahip.
Spor, yapay zekânın rekabet edemeyeceği dikkat, savunma ve güç gerektiren alanlar arasındadır. Yapay zekâ ile donatılmış bir robot herhangi bir konuda makine gibi yüksek performans sergileyebilir veya üstün özelliklere sahip olabilir. Ancak rekabete dayalı bir spor dalında futbolcunun robot olduğu düşüncesi pek de eğlenceli olmasa gerek. Futbol veya herhangi bir sporun robot tarafından gerçekleştirilmesi bireylerin bu oyundan alacağı keyfi artırmak yerine azaltabilir. Futbol, doğası gereği insan ile gerçekleştirilen bir spor olduğu için en önemli özelliklerden biri insanı merkeze alıyor olması. Yapay zeka futbolcuların yerini alamasa da robotik bir eylem hâline dönüşmesi için onu bilgisayar simülasyonu hâline getirebilir.
Tıp alanında özellikle cerrahi müdahalelerde tamamen yapay zekâ kullanılması şu an için oldukça zor. Yapay zeka teknolojisi ile her ne kadar otomasyona dayalı ameliyat inovasyonundan yararlanılsa da doktorların görevi tüm bu işlemlerden çok daha fazlasını içerir. Hastalığın tedavisi, durum takibi ve ameliyat sırasında denetleme yapılması gibi pek çok işlem için insan bilgisine ihtiyaç duyulur. Bu nedenle yapay zekânın tıp alanına önemli yenilikler getirmesi mümkün olsa da doktorluk mesleğini tamamen yok etmesi şu aşamada mümkün değil.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.