Günde yaklaşık 65 milyar mesajın gönderildiği ve 2 milyar kullanıcının kullandığı WhatsApp, Facebook'un sahip olduğu en popüler mesajlaşma uygulamasıdır. WhatsApp ayrıca işletmeler için geliştirdiği WhatsApp Business uygulamasına da sahiptir. Bu uygulama, 5 milyondan fazla işletme tarafından kullanılmaktadır ve işletmeler ile tüketiciler arasındaki iletişimi kolaylaştırmaktadır.
WhatsApp Business, işletmelerin müşterileriyle etkileşimde bulunmalarını, müşteri destek hizmetleri sunmalarını ve ürün veya hizmetlerini tanıtmalarını sağlayan bir işletme iletişim platformudur. Bu platform, WhatsApp'ın standart kişisel kullanımına benzer bir ara yüze sahiptir, ancak işletmelerin profesyonel bir şekilde müşterileriyle iletişim kurmalarını sağlayacak bir dizi ek özellik sunar. Bu özellikler arasında işletme profili oluşturma, otomatik yanıt mesajları gönderme, etiketleme sistemi kullanma ve işletmelerin toplu mesaj gönderme yetenekleri bulunur. WhatsApp Business, işletmelerin müşteri ilişkilerini güçlendirmelerine ve daha etkili bir şekilde pazarlama yapmalarına olanak tanır.
WhatsApp Business, standart WhatsApp uygulamasından farklı olarak, işletmelerin müşterileriyle daha etkili bir iletişim kurmalarını sağlayan özellikler sunar. Bu özellikler arasında işletme profili oluşturma, otomatik yanıt mesajları gönderme, mesajları etiketleme, toplu mesaj gönderme ve istatistikleri izleme gibi özellikler bulunur. WhatsApp Business cep telefonu ve sabit telefon numaralarına kurulabiliyor. Ancak standart WhatsApp sadece cep telefonu numaraları ile kullanılabiliyor. İşletmeler, WhatsApp Business üzerinde profesyonel bir varlık oluşturarak müşteri ilişkilerini güçlendirebilir, müşteri taleplerine hızlı ve tutarlı şekilde yanıt verebilir ve pazarlama faaliyetlerini daha etkili bir şekilde yönetebilir. Bu sayede işletmeler, müşterileriyle daha yakın bir ilişki kurarak daha başarılı bir işletme olma yolunda ilerleyebilirler.
Bir işletmeci olarak müşterilerinizle daha pratik iletişim kurmak için Whatsapp uygulamasını kullanmaya karar verdiniz. Ancak WhatsApp Business mı yoksa WhatsApp Business API mı kullanmanız gerektiğini bilmiyorsanız sizler için ikisinin arasındaki farkları yazımızda sıraladık.
Eğer işletmeniz küçük ölçekli ise ve WhatsApp üzerinden gelen müşteri mesajlarını tek bir kişi yönetebileceğinizi düşünüyorsanız, WhatsApp Business size uygun bir seçenek olabilir. Ancak mesaj sayınız artacak ve mesajlara birden fazla kişiyle cevap vermeniz gerekecekse, bir Çözüm Sağlayıcı ile çalışarak WhatsApp Business API uygulamasına geçiş yapmanız gerekebilir.
WhatsApp Business ile başlamak isterseniz, uygulamayı indirerek istediğiniz kişiye kısıtlama olmadan mesaj gönderebilirsiniz. Ancak bu hattı sadece tek bir kişi tek bir cihaz üzerinden kullanabilirsiniz. Ayrıca oto-yanıtlar ve şablon mesajlar gibi özellikleri kullanamaz, kullandığınız bir CRM platformuna bağlayamazsınız. Ancak WhatsApp Business API, sınırsız sayıda cihazı destekleyerek daha fazla telefon üzerinden müşterilerinizle iletişim kurabilirsiniz.
WhatsApp Business uygulamasını, mobil ve masaüstü cihazlara ücretsiz olarak indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Uygulamayı indirdikten sonra sıra, kurulum işlemlerine gelir. Kurulum adımları şu şekildedir;
WhatsApp Business kaydınızı sabit hat numarası üzerine de yapabilirsiniz. Kurulum esnasında sabit hat numarası girdiyseniz telefon numaranız aranır ve ekrana yazmanız gereken kod sizlere sesli bir şekilde okunur. Bu kodu girdikten sonraki adımları yukarıdaki şekilde takip edebilirsiniz.
İşletmelerin müşterileriyle pratik, sürekli, hızlı iletişim kurmalarını sağlayan WhatsApp Business’ın sağladığı bazı avantajlar;
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.