Tüketici olarak bir ürün ya da hizmetten memnun kalmadığınızda yaşadığınız mağduriyeti çözmek adına başvurabileceğiniz en önemli yollardan biri Tüketici Hakem Heyeti’dir. Özellikle ayıplı mal ya da eksik hizmet gibi durumlarla karşılaştığınızda, hakkınızı arayabileceğiniz bu mekanizma sayesinde tüketici olarak korunursunuz. Peki, Tüketici Hakem Heyeti’ne nasıl başvuru yapılır? Hangi belgeler gerekir? E-Devlet üzerinden şikâyet nasıl oluşturulur? İşte 2025 yılı itibariyle güncel ve detaylı başvuru rehberi…
Tüketici Hakem Heyeti, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıkların çözülmesi amacıyla kurulan resmi karar organlarıdır. Bu heyetler sayesinde mahkemeye gitmeden, belirli parasal sınırlar dahilinde uyuşmazlıklar çözülebilir.
İl düzeyinde Ticaret İl Müdürlükleri bünyesinde faaliyet gösterir.
İlçelerde ise Kaymakamlık binalarında bulunur.
Tüketici Mahkemeleri ise adliyelerde yer alır ve parasal sınırı aşan durumlarda devreye girer.
2025 Yılı Parasal Sınırı - 2025 yılı itibarıyla 149.000 TL altındaki uyuşmazlıklar için Tüketici Hakem Heyeti yetkilidir. Bu sınırın üzerindeki şikayetler ise doğrudan Tüketici Mahkemesi’ne yönlendirilmelidir. Parasal sınırlar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenir.
Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yapmak oldukça kolaydır ve tamamen ücretsizdir. Başvurular şu yollarla gerçekleştirilebilir:
İlgili dilekçeyi ve belgeleri il veya ilçe tüketici hakem heyetine bizzat götürebilirsiniz. Alternatif olarak, başvurunuzu posta yoluyla da iletebilirsiniz.
www.turkiye.gov.tr/tuketici-sikayeti-uygulamasi adresinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS)'e giriş yaparak başvurunuzu elektronik ortamda gerçekleştirebilirsiniz.
E-devlet şifrenizle giriş yaptıktan sonra ilgili alanlara bilgilerinizi girmeniz ve delil niteliğindeki belgeleri yüklemeniz yeterlidir.
Hukuki destek almak isteyenler başvurularını bir avukat aracılığıyla da gerçekleştirebilir. Ancak avukat tutmak zorunlu değildir.
Bu da ilginizi çekebilir: E-Ticarette Tüketici Hakları
Başvurunuzu destekleyecek belgeler, başvurunuzun kabul edilmesinde oldukça önemlidir. Gerekli evraklar şunlardır:
Başvuru, şu iki yerden birindeki hakem heyetine yapılabilir:
Eğer bir ayıplı mal ya da ayıplı hizmet ile karşılaşıldıysa, tüketicinin seçimlik hakları vardır. Bu haklar şunlardır:
Not: Tüketici bu haklardan sadece birini seçebilir ve seçim yaptıktan sonra değişiklik yapamaz. Bu nedenle karar verirken dikkatli olunmalıdır.
Bu da ilginizi çekebilir: Ayıplı Mal Nedir, Tüketici Hakları Nelerdir?
Tüketici Hakem Heyeti kararları tarafları bağlayıcı niteliktedir. Eğer karar yerine getirilmezse, tüketici İcra Dairesi’ne başvurarak kararın uygulanmasını sağlayabilir.
Hayır, başvurular tamamen ücretsizdir.
E-Devlet’e giriş yaptıktan sonra "Tüketici Şikâyeti Başvurusu" hizmetinden faydalanabilirsiniz. Belgeler sisteme yüklenir ve başvuru tamamlanır.
Başvuru için avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.
15 gün içinde Tüketici Mahkemesi’ne başvurulabilir. Eğer bir ürün ya da hizmetten dolayı mağduriyet yaşadıysanız ve 149.000 TL’yi aşmayan bir uyuşmazlık söz konusuysa, Tüketici Hakem Heyeti başvurusu yapmak en doğru adım olacaktır. Başvuru süreci kolay, ücretsiz ve çevrim içi sistemler sayesinde oldukça erişilebilir hâle gelmiştir. Unutmayın, tüketici hakları yasal güvence altındadır ve hakkınızı aramak sizin en doğal hakkınızdır.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.