GERİ

Topluluk Önünde Konuşma Teknikleri


İş dünyasında profesyonel olarak çalışan pek çok insan topluluk önünde konuşma becerilerini geliştirmek ister. Siz de “topluluk önünde konuşmaya nasıl başlanır?” diye düşünüyorsanız bu teknikleri gözden geçirebilirsiniz.


Hazırlayacağınız Konuşmaya Odaklanın

Tüm insanlar, topluluk önünde konuşmaktan heyecan duyar. Bu heyecan sebebiyle kötü bir performans sergileyeceğinizi düşünmeyin. Topluluk önüne çıkacağınız günden birkaç hafta önce hazırlayacağınız konuşmaya odaklanın. Konuşmanız için öncelikle bir hazırlık yapın. “Topluluk karşısında konuşma heyecanı nasıl yenilir?” diye düşünüyorsanız, kaygının üstesinden gelmenin en iyi yolunun hazırlanmak olduğunu belirtmek gerekir.

Hazırlık aşamasında notlarınızın üzerinden birkaç kez geçmek için zaman ayırın. Materyal konusunda rahat olduğunuzdan ve bol bol pratik yaptığınızdan emin olun. Dilerseniz çevrimiçi makalelere, konuşma ve yazma konusundaki yeni trendlere göz atabilirsiniz. Hazırlık aşaması iyi olduğu zaman topluluk karşısına çıktığınızda kendinizi hazır hissedersiniz. Konunuzun tüm noktalarını detaylandırdığınızdan, bilgiyi hatırlama yeteneğinizden emin olursunuz. Aynı zamanda da yaptığınız ön hazırlık, konuşma anında odak noktadan sapmanızı da engelleyecektir.

Günlük Hayat Dili ile Konuşmaktan Kaçının

Günlük hayatta kullanılan dil, diyaloglarla ilerler. Ancak topluluk önünde konuşma, insanlara hitap etmekle ilgidir. Bu sebeple konuşma yaparken, ilgi çekici cümlelerle insan topluluklarına hitap etmeniz gerekir. Günlük hayata dair ifadeler, uzun cümleler hedef kitlenizin ilgisini çekmez. Bunun yanı sıra günlük deyişler, konuşmanızı profesyonellikten uzaklaştırabilir.Hazırladığınız konuya odaklanarak, konunun ana hatlarına, detaylarına ve terminolojisine uygun kelimeler kullanın. Gerekli durumlarda metafordan ve benzetmelerden de yararlanabilirsiniz. Bu, etkili olmanıza ve bir hikaye yaratmanıza da katkı sağlayacaktır.

Uygun şekilde kullanıldığında bir metafor veya benzetme, fikrinizi veya konseptinizi ifade etmenin harika yolu olabilir. Bu tür mecazi dil, karmaşık fikirlerinizi hedef kitlenin zaten anladığı bir kavramı kullanarak ifade etmeye de katkı sağlar. Aynı zamanda anlattığınız konu, metafor sayesinde dinleyicilerin aklında kalacaktır.

Konuşma Esnasında Beden Dilinizi Kullanın

İnsanların söylediklerinizi dinlemesini istiyorsanız, konuşmanız boyunca beden dilinizin farkında olmalısınız. Eğer negatif bir beden diline sahip olursanız, dinleyicileri konudan uzaklaştırabilirsiniz. Bu sebeple konuşma esnasında beden dilini kullanmak, topluluk önünde konuşma teknikleri arasında özel bir yer tutar.

Toplum önünde konuşma yaparken, kalabalık bir grup sizi dinliyor olabilir. Bu durumda göz temasından muaf olduğunuzu düşünebilirsiniz. Ancak hedef kitleniz ne kadar büyük olursa olsun göz teması, dinleyicilerle etkileşime geçmenizi sağlar. Elbette, herkese tek tek bakmanız gerekmez ancak, kalabalıktaki birkaç kişiyle göz teması kurmanız hem sizi canlı tutar hem de dinleyicilerin ilgisini diri tutmanıza destek verir.

Göz temasının yanı sıra baş hareketleri de dinleyicilere çok farklı sinyaller gönderir. Konuşurken tavana bakarsanız, göz temasından kaçındığınız düşünülebilir. Başınızı eğerseniz, dinleyiciler yorgun olduğunuzun sinyalini alabilir. Her şeyden önce enerjik olmaya çalışın ve kendi enerjinizi dinleyicilere yansıtın.

Beden dilinin en önemli unsuru el hareketleridir. Örneğin TED konuşmacıları, ellerini oldukça sık kullanır. (1) Bunun nedeni, doğru el hareketlerinin temelde sözlü mesajı tamamlaması veya pekiştirmesidir. Örneğin, konuşmanız sırasında birkaç noktanın ana hatlarını çizdiğinizi düşünün. Her nokta için şöyle bir şey söyleyebilirsiniz: “O halde ilk noktaya geçiyoruz” veya “altını çizmek istediğim ikinci nokta” İkinci noktaya geldiğinizde iki parmağınızı havaya kaldırabilirsiniz.

Kendinize Güvenin ve Dik Durun

Vücut duruşu da beden dilinin bir parçasıdır. Konuşmanız sırasında dik durmanız, kendinize güvendiğinizi gösterir. Özgüven, iyi iletişim kurmanın önemli bir unsurudur. “Topluluk önünde konuşmak neden zor?” diye düşünüyorsanız, ilk yapmanız gereken kendinize güvenmektir. Yapacağınız konuşmanın tüm detaylarına hakim olduğunuz için konuşmayı yapan kişinin siz olduğunu unutmayın. Ancak mükemmel olmaya da çalışmayın. En iyi TED konuşmacıları bile söyleyeceklerini unutabilir. Hata yapabileceğinizi kabul etmek ve paylaşmanız gereken bilgiler konusunda insanlara rehberlik etmeye odaklanmak kendinizi güvende hissetmenize yardımcı olacaktır.

Konuşma Ritmini Yakalayın

Tekdüze giden bir konuşma, dinleyicilerin ilgisini çekmeyebilir. Konuşmanın ritmini artırmak ve seyircinin ilgisini canlı tutmak için konuşma yaptığınız tüm alanı kullanın. Anlatacaklarınızı mümkünse, yerinizde durarak anlatmayın. Ayrıca, basit bir baş sallamayı tetikleyen sorular sormak da konuşmanın ritmini yükseltmeye katkı sağlayacaktır.

Dinleyici Kitlesine Odaklanmayın

Her ne kadar konuşmayı dinleyiciler için yapıyor olsanız da “topluluk içinde nasıl rahat konuşulur?” diye düşünüyorsanız kitleye değil, kendinize ve anlatacaklarınıza odaklanmanız gerektiğini belirtmemiz gerekir. Böylece, hedef kitlenin zaten ilgisini çekeceksiniz.

Bir konuşmacının sunumunun ilk 30 saniyesi oldukça önemlidir. Çünkü ilk 30 saniye, bundan sonra ne olacağı hakkında bilmeniz gereken her şeyi hissetmenizi sağlar. Tam bu noktada konuşkan olun. Tonlamayı kullanırken doğal ve arkadaşça bir vücut dili kullanın.

Enerjinizi Yönetin

Topluluk karşısında konuşma heyecanı nasıl yenilir?” diye düşünmeniz oldukça doğaldır. Ancak bu heyecanın normal olduğunu unutmayın. Profesyonel konuşmacılar bile bu heyecanı yaşar. Siz heyecanlı olursanız dinleyiciler de sizi heyecanla karşılar. Bu heyecanı pozitif enerjiye dönüştürebilirsiniz.

Bazı konuşmacılar, stand-up komedyenlerinden ilham alır. Bu bağlamda da özellikle sunumları boyunca atıfta bulunabilecekleri şaka veya komik bir hikaye yaratır. Bu hikayeyi konuşmalarının ortasına doğru anlatır. Seyircinin enerjisinin düştüğünü gözlemlendiği an eğlenceli hikayeyi hatırlatır. Böylece hem kendi enerjisini hem de dinleyicilerinkini yüksek tutar.

Aynanın Karşısında Pratik Yapın

Topluluk önünde konuşma becerilerini geliştirmenin en iyi yollarından biri pratik yapmaktır. Tekrar yoluyla mesajınızı daha iyi ifade edebilirsiniz. Aynı zamanda da sunumunuzun belirli bölümlerini ifade etmenin yeni yollarını bulabilirsiniz. Bunun için ayna karşısında pratik yapabilirsiniz. Pratik yaptığınız sırada da karşınızda bulunan topluluğu hayal edebilirsiniz. Konuşmanızı birden çok kez prova ettiğinizde, doğal olarak dinleyici önünde daha rahat hissedersiniz.

Her Gün 5 Dakika Meditasyon Yapın

Tüm çalışmalara rağmen konuşurken sakin olmak zor geliyor olabilir. Bunun için her gün 5 dakika meditasyon yapabilirsiniz. Meditasyon kriz, endişe, kaygı ve heyecanı daha iyi yönetmenize belirli nefes tekniklerini kullanmanıza yardımcı olur. Meditasyon süresince tecrübe ettiğiniz nefes teknikleri bile sakin kalmak istediğiniz anları kolaylaştırmanıza katkı sağlayabilir.

Okuyucu Yorumları

Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu haber için yorum bulunmamaktadır.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.