Schengen vizesi, Schengen bölgesi ülkelerini ziyaret etmek amacı ile kullanılan vize çeşididir. Bölge dışında kalan ülke vatandaşları, ilgili vizeye başvurarak Schengen ülkelerini ziyaret edebilir. Peki, Schengen vizesi nasıl alınır? Gerekli belgeler nelerdir? Konuyla ilgili merak edilen başlıkları sizin için derledik.
Schengen vizesi, Avrupa Birliği ile Avrupa Serbest Ticaret Birliği üye ülkelerini kapsayan, Schengen adlı bölgeye erişim izni sunan vize çeşididir. Schengen olarak tanımlanan bölge, esasen tek bir ülke olarak kabul edilir. Bölgede yaşayan vatandaşlar, sınırlar içerisindeki ülkelere serbest dolaşım esasına göre seyahat edebilir. Schengen bölgesi dışında kalan ülkelerin vatandaşları ise resmî makamlar tarafından verilen vizeye başvurur. Gerekli işlemlerin ardından vizeyi alan kişiler, bölge ülkelerine seyahat edebilir.
2020 yılının şubat ayı itibariyle üye ülkelere gitmek isteyen kişiler, elektronik vize başvurusu gerçekleştirebilir. Ziyaretçiler, başvuru formunu elektronik ortamda doldurup imzalayarak ilgili makamlara iletebilir. Bunun yanında tercih edilen ülkenin temsilciliği aracılığıyla da vize almak mümkündür. Başvuru yapmak isteyen kişiler, kurumun talep ettiği belgeleri hazırladıktan sonra internet üzerinden e-randevu işlemlerini tamamlayabilir.
Vize alan kişiler; vize türüne, izin süresine göre bölgede serbest şekilde dolaşım hakkı kazanır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ziyaretçilerin bölgeye ilk giriş için vize alınan ülkeyi tercih etmesidir. Ardından vize türüne bağlı olarak diğer ülkelere geçmek mümkündür. Örneğin; Belçika Hollanda gezisi yapmak isteyenlerin vizeye, Belçika üzerinden başvuru yapılması hâlinde ilk olarak Belçika’ya gitmesi gerekir. Ardından Hollanda’ya geçiş yapılabilir.
Avrupa Birliği’ne üye ülkelerin talep ettiği belgeler genellikle aynı olsa da bazı durumlarda evraklar değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak Schengen vizesi alma aşamasında gerekli evraklar şunlardır:
Yukarıdaki evraklar temel belgeler olup ülkelere göre değişiklik gösterebilir. Buna ek olarak kurumlar, çalışanlar için farklı belgeler de talep edebilir. İstenen belgeler aşağıdaki gibidir:
Vize başvurusu yapan ancak çalışmayan kişiler, masrafları karşılayacak eş, ebeveyn gibi bir sponsor göstererek başvuru gerçekleştirebilir. Emekliler, emekli kartlarını evrakların arasına dahil edebilir. 18 yaşından küçük olanlar ise ebeveynlerinden alacakları muvafakatname ile vizeye başvurabilir.
Schengen vizesi, Schengen bölgesine dahil olan ülkelerde geçerli olan vize türüdür. Bu vizeyle seyahat edilebilecek ülkeler şunlardır:
Schengen bölgesinde yer alan ülkelere seyahat etmek isteyen ziyaretçiler vize ile bölge ülkelerine ziyaret gerçekleştirebilir. Gerekli evraklarla vizeye başvuran kişiler, değerlendirmeler sonucunda vize alarak seyahate çıkabilir. Ancak vizeye başvurup ret alan kişiler de olabilir. Vize almak isteyenlerin vize evraklarını eksiksiz şekilde hazırlaması, seyahat amacını net bir şekilde belirlemesi süreci daha kolay hâle getirebilir. Bunun yanı sıra vize alacak kişilerin, seyahat sonrasında ülkesine dönmek için geçerli sebeplerinin bulunması da son derece önemlidir.
Schengen vizesi ücreti şartları talep edilen vize kategorisine ve yaşa göre değişiklik gösterir. 2024 yılına ait vize ücretleri şunlardır:
Vizeye başvuran ziyaretçiler, vize prosedürlerinin kaç gün süreceğini merak eder. Söz konusu vize sonucu ülkeye ve konsolosluğun yoğunluğuna bağlı olarak değişebilen bir durumdur. Kurumlar, vizeleri başvuru yapan kişinin uyruğundan başlamak üzere detaylı şekilde inceler. Buna ek olarak değerlendirme sürecine etki eden diğer faktörler şunlardır:
Tüm bu faktörlerin yanı sıra vizeye başvuru süreci ortalama 15 günde belli olur. Kurumlar, bu sürenin sonunda vizeye onay ya da ret kararı verebilir. Vize başvurusu yapmak isteyen kişilerin bu süreçleri göz önünde bulundurması, vizeye olabildiğince erken başvuru yapması tavsiye edilir.
Schengen bölgesine giriş izni veren vize, üç farklı kategoride sınıflandırılır. Öne çıkan çeşitler arasında tek tip vize, sınırlı bölge vizesi ve ulusal vize türleri dikkat çeker. Vize çeşitlerine ait detaylar ise şöyle:
Bu vize türünü alan kişi, Schengen bölgesindeki bir ülkeye 6 ay içerisinde 90 gün süre ile giriş yapabilir. Tek tip vize beş farklı kategoriye ayrılır. Bunlar A ve C kategorisi, tek giriş, çift giriş, çoklu giriş şeklindedir.
İlgili vize türü, yalnızca Schengen ülkesine ziyaret olanağı sunar. Bu vize yalnızca özel şartlarda veya acil durumlarda talep edilebilir.
Bu vize çeşidi; Schengen ülkelerinden birinde eğitim görecek, çalışacak kişiler için uygundur. D kategorisinde olan vize türü, seyahat amacına göre bir yıla kadar uzatılabilir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.