Hızlı okuma hem kişisel gelişiminizi artırır hem de okuduğunuzu daha hızlı anlamanıza yardımcı olur. Hızlı okuma her birey için geliştirilebilir yetenekler arasındadır. Doğru egzersizleri yaparak siz de daha hızlı okumayı başarabilirsiniz. Daha hızlı okuma egzersizleri hakkında bilgi sahibi olmak ve “Okuma nasıl hızlandırılır?”, “Okuma hızınızı artırmanın yolları nelerdir?” ve “1 dakikada kaç kelime okumak gerekir?” gibi hızlı okumayla ilgili merak edilen bu soruların cevaplarını öğrenmek isterseniz içeriğe göz atabilirsiniz.
Okuma hızınızı yavaşlatan faktörler okuma veriminin de azalmasına yol açar. Okuma hızını düşüren olayların başında yalnızca ana fikre odaklanma ve cümle içerisinde yer alan kelimelere gereğinden fazla takılma gibi sorunlar gelir. Kelimelere fazla takılan okuyucular uzun metinleri okumaktan kaçınabilir ya da bazı ifadeleri atlayarak okumaya başlar. Bu da okuma veriminin düşük olmasına yol açar. Okumayı hızlandırma çalışmaları yaparken bu gibi alışkanlıklardan kaçınmalısınız.
Metinleri okurken kelimelere takılırsanız ya da dikkatiniz dağılırsa okuma verimliliğiniz de düşer. Siz de okurken konsantrasyon problemi yaşayan biriyseniz düzenli olarak hızlı okuma göz egzersizleri yapmalı ve aşağıda verilen yöntemleri uygulamalısınız. Okuma hızlandırma çalışmalarıyla cümle bütünlüğüne hakim olmanızı sağlayabilir ve okumaktan kaçındığınız uzun metinleri de kolayca anlayabilirsiniz.
Yapılan bilimsel çalışmalara göre, Türkiye'de ortalama okuma hızı 160 - 220 kelime arasında kabul edilir. Okuyucular yavaş, orta seviye, hızlı ve çok hızlı olmak üzere 4 kategoride gruplandırılır. Siz de hangi kategoride yer aldığınızı görmek istiyorsanız aşağıda okuma hızınıza denk gelen seviyenizi görebilirsiniz.
Okuma hızınız dakikada;
Okuma hızı; bireyin eğitim seviyesi ve okuma alışkanlıklarıyla ilgili bir unsur olarak karşımıza çıkar. Örneğin okula yeni başlayan bir çocuk dakikada ortalama 60 kelime okuyabilirken; ortaokula giden bir çocuk dakikada 110-120 kelime civarında okuma hızına sahiptir.
Okuma hızı; çevresel faktörler, zihinsel meşguliyetler, okuma ve anlama becerileriniz, kelime dağarcığınız, okumakta olduğunuz metin gibi pek çok faktörden etkilenir. Bir metni okumadan önce kendinizi zihinsel olarak hazırlamalı ve okumaya olan ilginizi korumalısınız. Ayrıca daha hızlı okuyabilmek için kelime haznenizi genişletmeli ve kendi kültür seviyenize uygun metinler tercih etmelisiniz.
Okuma hızınızı bugüne kadar okuduğunuz metinler, çevresel faktörler, o an içinde bulunduğunuz durum ve okuduğunuzu anlama becerileri doğrudan etkiler. Okuma hızınızı artırmak için okuma düzeni oluşturmak gerekir. Siz de "Hızlı okuma ve anlama için ne yapmalı?" diye merak ediyorsanız okuma hızını artırmanın yollarını derledik. İşte hızlı okuma için yapmanız gerekenler…
Hızlı okuma; gözlerinizle metni hızlıca takip ederken aynı zamanda anlayabilme yeteneğinden gelir. Bu nedenle elinizdeki kitap ve metinleri daha hızlı bitirmek istiyorsanız ilk olarak gözlerinizi geliştirmelisiniz. Okuma yaparken dikkatinizi dağıtacak unsurlardan uzak durmalısınız. Okuma hızınızı artıracak yöntemlerden bazıları şöyle sıralanabilir:
Kafanızda yer alan kelimeleri okuduğunuz gibi konuşma işlemi olarak tanımlanan iç monologlar okuma hızınızı yavaşlatan unsurlar arasındadır. Daha hızlı okumak isteyenlerin okuma esnasında cümleleri kafasında yüksek sesle söyleme alışkanlığından vazgeçmesi gerekir. Bu şekilde okuduğunuzu anlama hızınız da yükselir.
Bir okuyuşta birden fazla kelimeyi birlikte okuma alışkanlığını elde etmek okuma hızını artırmanın en büyük adımları arasında yer alıyor. Kelimeleri öbeklerine ayırarak okumaya başladığınızda yavaş yavaş cümleler yerine tüm sayfayı hızlıca okur hale gelebilirsiniz.
Hızlı okumayı kendinize hedef olarak belirlediyseniz aynı bölümleri tekrar okumaktan kaçınmalısınız. Aynı yerleri tekrar tekrar okumak zihnin odaklanmasını yavaşlattığı için okuma hızınızı da düşürür. Yeni metinler okumak zihninizin daha güçlü bir şekilde çalışmasını sağlar ve okuyacağınız yeni metinlerde daha da hızlanırsınız.
Okuma alışkanlığına sahip değilseniz ve görme problemi yaşıyorsanız kalem ya da parmak kullanabilirsiniz. Bu iki yöntemin yanı sıra her satırın altına dizin kartı koyarak daha kolay okuyabilirsiniz. Bu yöntemle her satırı daha doğru ve daha hızlı okurken göz kayması ya da dikkatinizin dağılmasını önlemiş olursunuz.
Okuduğunuz metindeki bilgiyi daha hızlı işlemek için göz gezdirerek okuma tekniğini denemelisiniz. Bu teknik detaylı okuma yapmadan metin üzerinde göz gezdirip göz hafızanızın devreye girmesine yardımcı olur. Metni okumadan önce göz gezdirip daha sonra okuduğunuzda beyniniz bilgiyi daha hızlı işler ve daha hızlı anlamanıza destek olur.
Okuma yaparken kelimelere ya da cümlelere odaklanmak yerine metnin geneline hakim olmak daha önemli kabul edilir. Bu nedenle okuma esnasında 5N1K tekniğini uygulayarak ne, neden, ne zaman, nasıl, nerede ve kim sorularına yanıt bulmayı hedefleyebilirsiniz. Böylece metne olan ilginiz ve odağınızı da netleştirmiş olursunuz.
Hızlı bir okuyucu olmak isteyenlerin mutlaka kitap okuma alışkanlığı kazanmalıdır. Eğer bu alışkanlığa sahipseniz daha da güçlendirmeye, kelime haznenizi ve okuma becerilerini geliştirmeye odaklanabilirsiniz. Bu şekilde hem hızlı okuyabilir hem de okumayı hobiniz haline getirerek daha da keyif alabilirsiniz.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.