Teknolojinin hayatımıza getirdiği konforlardan biri olan mobil imza, artık pek çok resmi işlemde fiziksel imzanın yerini alıyor. e-Devlet, banka talimatları, sözleşmeler ve kurum içi yazışmalar gibi işlemler, mobil imza sayesinde güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Islak imza ile aynı yasal geçerliliğe sahip olan mobil imza, nasıl alınır ve nasıl kullanılır? Tüm ayrıntıları bu yazıda sizler için derledik. Mobil İmza Nedir? Nasıl Alınır? E-devlet üzerinden mobil imza nasıl alınır? E-devlet mobil imza ücreti ne kadar? Mobil imza için ne gerekli?
Bu da ilginizi çekebilir: Kan Grubu Kartı Nasıl Alınır?
Mobil imza, GSM operatörlerinin sunduğu ve telefonlara göre tanımlanmış bir e-imza hizmetidir. Mobil imza, sim kartınıza tanımlanmış bir elektronik sertifika ile çalışır ve elektronik ortamda imza atmanızı sağlar. E-Devlet uygulaması gibi resmi platformlarda, banka talimatlarında sözleşmelerde, çeşitli belgelerde veya çeşitli belgelerde imza yerine geçer.
5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre mobil imza, ayrıntılı imza ile aynı hukuki yasallığa sahiptir. Yani, mobil imzayı kullanarak attığınız bir imza, fiziksel olarak attığınız bir imza ile aynıdır.
Bu da ilginizi çekebilir: Emlakçılık Yetki Belgesi Nasıl Alınır?
Mobil imza almak oldukça geniş ve kapsamlı. Aşağıda mobil imza almak için atmanız gereken adımları bulabilirsiniz:
Bu da ilginizi çekebilir: 2024 IMEI Kayıt Ücreti Ne Kadar Olacak?
E-devlet mobil imza almak için öncelikle e-devlet kapısı üzerinden sunulan e-imza yerinin indirilmesi gerekmektedir. E-devlet şifrenizle sisteme giriş yaptıktan sonra, site sizi adım adım yönlendirecek ve e-imzanızı kolaylıkla alabilirsiniz. Başvuruyu yalnızca bir kez indirmeniz, işlemin tamamlanması için yeterlidir.
TC Kimlik Kartına e-İmza yükleme işlemi Nüfusmatikler üzerinden gerçekleştirilmekte olup, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bu işlem için kişiden herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Bu da ilginizi çekebilir: Çalışma İzni Nasıl Alınır? Çalışma İzni Sorgulama
https ://eimzaonbasvuru .ptt .gov .tr/ üzerinden Elektronik Bilgi Güvenliği Anonim Şirketi'ni seçerek e-imza başvurunuzu kolayca yapabilirsiniz. Başvurunuzu yaptıktan sonra PTT tarafından cep telefonunuza bir "Online Ön Başvuru Kodu" gönderilecektir. Bu kod ile en yakın PTT şubesine gidip işleminizi tamamlayabilirsiniz.
Mobil imza, üniversite bilgi sistemleri başta olmak üzere birçok alanda aktif olarak mevcuttur. İşte mobil imzanın kullanılabileceği alanlardan bazıları:
İnternet bankacılığı, sosyal güvenlik uygulamaları, elektronik ticaret, e-belediye, e-devlet ve finans gibi bireysel ve kurumsal işlemlerde faydalanmayı tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda, mobil imza Elektronik Belge Yönetim Sistemi'nin önemli bir parçası haline geldi ve kısa süre sonra sunulanların imzalanması ve sistemlerin büyümesinde alternatif bir yöntem olarak gelişiyor.
Mobil imza ve mobil elektronik imza, her ne kadar benzer kavramlar gibi görünse de aralarında bazı farklar bulunur. İşte mobil imza ve mobil elektronik imza arasındaki farklar:
e-İmza, 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre ıslak imza ile aynı yasal yasallığa sahiptir ve dijital olarak korunmuş kimlik doğrulaması yaparak para birimi güvencesini alır. e-İmza ile atılan imzalar, taklit edilmesi neredeyse imkansız olan kriptografik uygulamalarla korunarak güvenli bir ortam sunar.
Mobil İmza, özel sektör ve kamu uygulamalarında işlemlerle zaman tasarrufu yapılmasına olanak tanır. Islak imzalı yerlerde, başka bir akıllı kart veya kart taşıma okuyucusundan, herhangi bir yere gitmesine gerek kalmadan kolayca gerçekleştirilebilir ve e-devlet’e kaydedilebilir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.