Mahalle kültürünün vazgeçilmez bir parçası olan bakkallar, girişimciler için hem nostaljik hem de kazançlı bir iş fırsatı sunuyor. Ancak bir mahalle bakkalı açmadan önce maliyetlerden ruhsat işlemlerine, alışveriş işlemlerinin kazanç potansiyeline kadar pek çok detayı önünde göz bulundurmak gerekiyor. Bir bakkalın aylık kazancı nedir? ? Bakkal Açmak Kaç TL? Bakkal Açmak Para Kazandirir Mi? Bakkal Açmak İçin Nereye Başvurulur? Bakkal Ruhsatı Nereden Alınır? gibi soruların cevapları, bakkal işletmeyi düşünenler için rehber niteliğindedir. Mahalle bakkalı açma sürecinde dikkat edilmesi gerekenler ve bu işin kazanç potansiyeline dair tüm detaylar haberimizde.
Bir bakkal ya da pazar açmanın maliyeti, iş yerinizin metrekaresi ve tercih edilen konsepte bağlı olarak farklılık gösterebilir. Gerekli demirbaşlar ve işletme ortalamasına göre bir bütçe oluşturulabilir. 2024 yılı itibarıyla küçük bir işletme kurmanın maliyeti genellikle 200.000 TL ile 400.000 TL arasındadır.
Bu da İlginizi Çekebilir: Halk Ekmek Büfesi Nasıl Açılır 2025
Bir bakkalın aylık geliri, bulunduğu konum, müşteri kitlesi ve işletme teknolojisine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Yoğun nüfuslu bir bölge faaliyeti gösteren ve etkili bir şekilde yönetilen bir bakkal, aylık ortalama 15.000 TL ile 50.000 TL arasında kazanç sağlayabilir. Bu nedenle, iyi bir planlama ve doğru adımlarla bakkal açılması, kazançlı bir iş fırsatıdır.
Bu da ilginizi çekebilir: Tekel Bayi Açmak Ne Kadara Mal Olur 2024?
Bakkal ya da marketi açmak isteyen kişiler, gerekli evraklarını hazırladıktan sonra ilk olarak vergi dairesine kayıt yaptırmalı, ardından iş yerleri açma ruhsatı için bağlı olarak bulundukları belediyeye başvuruda bulunmalıdır.
2024 sistemlerine göre, küçük bakkallar da örnek manavlar gibi genellikle asgari ücret seviyesinde bir kazanç elde ediyor. Bugün sayıca azalan bakkallar, büyük marketlerin hakimiyetine rağmen, aylık olarak ortalama 17.000 TL ile 18.000 TL arasında bir gelir elde ediyor.
Başvurular, ruhsat ve denetim müdürlüğü ile ruhsat kontrol servislerinden alınan başvuru formlarının doldurulması gerekli belgelerle birlikte değerlendirilmenin ardından tekrar ruhsat ve denetim müdürlüğü veya ruhsat kontroline teslim edilir.
Bakkalların açılacağı iş yerinin büyüklüğü, faaliyet türüne göre belirlenen düzenlemelere ve mevzuatlara tabidir. Mevzuat çerçevesinde, bakkal ve pazar faaliyet konuları için belirli standartlar bulunmaktadır. Bakkallar genellikle küçük işletmeler olarak kabul edilir ve bu nedenle iş yerinin metrekare büyüklüğünden daha küçük olabilir. Ancak, 400 metrekarelik bir işletme, "büyük mağaza" açıklamalarında değerlendirilecek ve hiper, süper, gros ya da mega market gibi daha büyük mağazalarla aynı kategoride ruhsatlandırılacaktır.
Bakkallar için belirli bir minimum metrekare standardı değişmekle birlikte, bu tür faaliyetler genellikle 30 ile 100 metrekare arasında değişen alanlarda faaliyet göstermektedir. Ancak belediye ve yerel idarede bu alandaki farklı kurallar ve yönetmelikler bulunabilir, bu nedenle başvurulan belediyenin şartlarına göre bakkalın büyüklüğü değişebilir. Bu nedenle, bakkal açmayı planlayan kişilerin yerel yönetimden ayrıntılı bilgi alması ve uygun lisans işlemleri için gerekli başvuruları yapması önemlidir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.