Konaklama ücreti, konaklama hizmetleri sunan konaklama tarafından ödenmesi gereken dolaylı bir vergi türüdür. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan bu vergi, motelden pansiyonlara, tatil köylerinden kamp sıcaklığına kadar pek çok konaklama olanağı bulunmaktadır. Peki, konaklama vergisi nasıl hesaplanır ve fatura nasıl gösterilir? İşte merak edilen tüm ayrıntılar…
Konaklama vergisinin mükellefi, konaklama hizmeti sunan işletmelerdir. Bu vergi, sahibine değil, işletmecisine ait olup, konaklama hizmeti veren tüm yerleri kapsar. Konaklama vergisine tabi olan işletmeler:
Tesisin kamuya mı yoksa özel sektöre ait olduğu fark etmeksizin, konaklama hizmeti sunan her işletme bu vergiyi hesaplamayla belirlenir.
Konaklama ücreti, konaklama hizmet bedeli üzerinden %2 oranında belirlenir . KDV matrahı bu programlamaya dahil değildir. KDV bu programlamaya dahil edilmez ve ayrı olarak uygulanır. Yani konaklama vergisi KDV hariç konaklama bedeli üzerinden ayrıca uygulanır.
Bir otel, KDV hariç 10.000 TL'ye tam pansiyon konaklama hizmeti sunduğunda;
Bu örnekte, kesilecek toplam fatura 11.000 TL olup, bunun 10.000 TL'si konaklama hizmeti, 200 TL'si konaklama ücreti ve 800 TL'si KDV'dir.
1 Ocak 2023 tarihinde konaklama vergisi, e-Fatura ve e-Arşiv faturalarında kaydedilen Vergi Türü Kodu (0059) ile belirtilmelidir.
Bu düzenlemeler, hem yapısal muhasebesini hem de vergi uyumluluğunu sağlamak için geliştirilmiştir.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.