Kişinin adı, onun toplumsal kimliğini belirleyen en önemli unsurlardan biridir. Ancak bazen bireyler isimlerinden memnun olmayabilir ya da mevcut isimleri, günlük yaşamlarında çeşitli zorluklara sebep olabilir. Bu durumlarda isim değişikliği hakkı gündeme gelir. Peki, ismimi nasıl değiştirebilirim? İsim değişikliği davası nasıl açılır? 2025 yılı itibarıyla güncel yöntemler ve şartlar nelerdir? Gelin, tüm detaylara birlikte bakalım.
Türkiye’de isim değişikliği, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesi kapsamında düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre:
“Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir. Adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur. Ad değişmekle kişisel durum değişmez.”
Bu madde uyarınca, bir kişinin adını değiştirmek istemesi halinde mutlaka haklı bir sebebe dayanması gerekir. Ancak hangi nedenlerin "haklı sebep" olarak kabul edileceği yasada açıkça belirtilmemiştir. Bu durum, hâkimin takdirine bırakılmıştır.
Genellikle aşağıdaki durumlar haklı sebep olarak kabul edilmektedir:
Son düzenlemelerle birlikte bazı şartları sağlayan vatandaşlar, mahkeme kararı olmaksızın e-Devlet üzerinden isim veya soyisim değişikliği yapabiliyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre:
Örneğin:
Ancak, iki ismi olan kişilerin bir ismi silmesi gibi daha kapsamlı değişiklikler için mutlaka dava açılması gerekmektedir.
E-Devlet Başvuru Koşulları:
Bu da ilginizi çekebilir: e-İmza Nerelerde Kullanılabilir?
E-Devlet üzerinden değişiklik yapılamayan durumlarda, Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açılması gerekir.
İsim Değiştirme Davasında İzlenmesi Gereken Yol:
İsim değişikliği davaları genellikle 3 ila 6 ay arasında sonuçlanmaktadır. Ancak mahkemenin iş yoğunluğuna göre bu süre uzayabilir.
Başvuru Harcı: Yaklaşık 800 - 1.200 TL arasıdır (değişiklik gösterebilir).
18 yaşından küçük bireylerin isim değişikliği başvuruları, anne ve babalarının birlikte açacağı dava ile mümkündür. Ebeveynler birlikte hareket etmeli, aksi durumda mahkemeden muvafakat (rızanın alınması) istenir.
Sadece yazım ve imla hatası gibi durumlarda e-Devlet üzerinden mahkemeye gitmeden değişiklik yapılabilir.
Ancak yeni bir isim almak, mevcut iki isimden birini sildirmek ya da tamamen farklı bir isim seçmek gibi durumlarda mahkemeye başvurmak şarttır.
Kimlik Kartı Güncelleme: Mahkeme kararı ile nüfus müdürlüğüne gidilerek yeni kimlik alınır.
Pasaport, ehliyet, banka hesapları, SGK kayıtları gibi belgelerde de isim değişikliği yapılmalıdır.
ÖSYM, üniversite, işyeri gibi yerlere değişiklik bildirimi yapılmalıdır.
Her yaşta isim değişikliği talebinde bulunabilirsiniz. Ancak 18 yaş altı için ebeveyn izni gerekir.
Davalı taraf bağlı olunan yerin nüfus müdürlüğüdür.
Yalnız dava masrafları yaklaşık 1.500 TL – 2.000 TL arasıdır. Avukat tutarsanız avukatlık ücreti ayrıca hesaplanır.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.