GERİ

Ehliyet Sağlık Raporunda Hangi Testler Yapılıyor?


Ehliyet sağlık raporu, ehliyet almadan önce sürücü kursuna teslim edilmesi gereken önemli belgelerden biridir. Rapor kapsamında ehliyet için sağlık testleri ve çeşitli muayeneler yapılır. Yapılması gereken muayene ve testler için ise genellikle sürücü kursunun yönlendirdiği sağlık kurumuna gidilir. Fakat tercih edilmesi halinde sürücü adayının ikamet ettiği yerdeki aile sağlık merkezlerine veya hastanelere de gidilebilir.

Tüm testlerin yapıldığı bir ehliyet sağlık raporu, sürücü adayları için büyük önem taşır. Çünkü sürücü kursuna teslim edilen belgeler arasında sağlık raporu eksik olursa eğer ehliyet sahibi olunamaz. Bu sebeple ehliyet sağlık raporu nasıl alınır, nereden alınır, hangi testler yapılır ve geçerlilik süresi ne kadardır gibi soruların cevabını önceden öğrenmekte fayda vardır. 

Ehliyet Sağlık Raporu Nedir?

Ehliyet sağlık raporu; ehliyet alma, sınıf büyütme, yenileme, evlilik sebebiyle değişiklik yapma gibi çeşitli işlemlerde ihtiyaç duyulan ve sağlık kuruluşlarından temin edilen bir evraktır. Hem sürücü hem de sürücü adayı için özel muayene ve testleri kapsar. Kişilerin testlerin tamamından geçmesi halinde “sürücü olur” onayıyla verilir ve alınması zorunludur. Rapor ile birlikte kişilerde araç kullanmaya engel bir durum var mı tespit edilir.

Ehliyet sağlık raporu ücretleri ise gidilen kuruma göre değişebilir. Örneğin, aile hekimlerinden ücretsiz sağlık raporu alınabilir. Devlet, üniversite ve özel hastanelerde ise belli bir ücret ödemeniz gerekir. Özel hastanelerde her test ve muayene için ayrı ödeme yapmanız gerekebilir. Yapılan ödeme miktarı, hastanenin fiyatlandırma politikasına göre değişir. Üniversite ve devlet hastanelerinde ise belli bir katkı payı ücreti alınır.

Ehliyet Sağlık Raporu Alırken Hangi Testler Yapılır?

Ehliyet sağlık raporu testleri ile birlikte kişide işitme/denge kaybı, epilepsi, gece körlüğü, görme bozukluğu, madde/alkol bağımlılığı gibi durumların mevcutluğu kontrol edilir. Yapılan testlerde herhangi bir problemin tespit edilmemesi halinde onay raporu verilir. Bu kapsamda ehliyet sağlık raporu için aşağıdaki testler yapılır:

  • Kan tahlili
  • İdrar tahlili
  • EKG (Kalp Elektrokardiyogram)
  • Akciğer grafisi
  • Görme ve işitme testleri
  • Nörolojik muayene

Bunun yanı sıra boy, kilo ve tansiyon ölçümleri de ehliyet sağlık raporu şartları arasında yer alır. Öncelikli muayeneler kapsamında ise tıbbi geçmiş ve genel sağlık değerlendirmesi yapılır. Öte yandan, yapılan testler ehliyet sınıfına göre farklılık gösterir. Örneğin, D sınıfı ehliyet için ekstra olarak reaksiyon süresi ve uyku apnesi testi yaptırmamız gerekir. E sınıfı ehliyette ise diğer testlerle birlikte psikoteknik test de yaptırmanız zorunludur.

Sağlık Raporu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sorunsuz şekilde sağlık raporu almak için dikkat dikkat etmeniz gereken birçok önemli detay vardır. Örneğin, herhangi bir sağlık kuruluşuna gitmeden önce ehliyet için sağlık raporu nereden alınır araştırmanız fayda sağlayabilir. Böylelikle yanlış kurumlarda zaman kaybetmezsiniz. Ehliyet için sağlık raporu alırken şu detaylara da dikkat edebilirsiniz:

  • Sağlık raporu almak için gideceğiniz kuruluşunu rapor vermeye yetkisi bulunmalıdır.
  • Gideceğiniz sağlık kuruluşuna randevu oluştururken sağlık raporunu hangi amaçla ve nerede kullanacağınızı belirten dilekçeyi herhangi bir eksik olmadan doldurmalısınız.
  • Ehliyet sağlık raporu, üçüncü kişiler üzerinden verilmediği için sizin bizzat başvuruda bulunarak muayene olmanız gerekir.
  • Sağlık raporu almak için biyometrik fotoğraf, kimlik, dilekçe gibi bulundurulması gereken evrakları yanınızda getirmeniz önemlidir.
  • Gittiğiniz sağlık kuruluşu istenilen tüm testleri ve muayeneleri yapmalıdır. Böylelikle zamandan tasarruf etmeniz mümkündür.

Ehliyet Sağlık Raporu İçin Geçerli Süreler

Ehliyet için aldığınız sağlık raporunun geçerlilik süresi 1 yıldır. Eğer alınan sağlık raporu 1 yıl içerisinde kuruluşa teslim edilmez ise süresi dolar ve yeniden rapor almanızı gerektirir. Bu kapsamda tüm ehliyet sağlık testleri de yeniden yapılır. Bu sebeple 1 yıl içerisinde kayıtlı olduğunuz sürücü kursuna sağlık raporunuzu teslim etmeniz gerekir.

Ehliyet sağlık raporu, zamanında teslim edilmesi ile birlikte sürücü adayı için hazırlanan dosyaya eklenir. Ardından sürücü adayının ikametinin bulunduğu yerleşim yerindeki emniyet müdürlüğüne gönderilir. Sağlık raporunun gerekli kurumlara iletilmesi süreceği için kişilerinde ekstradan zaman kaybetmemesi önemlidir. Bu süreçte ehliyet sağlık raporu için gerekli belgeler neler öğrenmek, sağlık raporu almak için harekete geçmek ve sonuca kısa sürede ulaşmak avantaj sağlar.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.