Sürücü belgesini ilk kez alacak ya da yenileyecek olan kişinin, araç kullanımı uygun bilgilerini belgelemeleri gerekmektedir. Bunun için sürücü adaylarının sağlık durumlarının uygun olduğunu gösteren bir sağlık raporu almaları zorunludur. Sağlık raporları, belirli başvuru aşamaları sonrasında yetkili sağlık hizmetleri tarafından dağıtılır. Peki, ehliyet için sağlık raporu nereden ve nasıl alınır?
Ehliyet yenileme işlemleri için de sağlık raporu alınan yerler, ilk izin alımında olduğu gibi aile sağlık merkezleri, devlet hastaneleri ve özel sağlık kurumlarıdır. Yenileme işlemi için e-devlet üzerinden "Kişisel Sağlık Bilgi Formu" doldurulmalıdır.
Bu da ilginizi çekebilir: Ehliyet Yenileme Süresi Ne Zaman? 2025
Yeni ehliyet hakkını veya mevcut ehliyetini yenileyecek sürücüler, sağlık raporlarını alabilmek için ilk olarak e-Devlet üzerinden başvuru yapılmalıdır. e-Devlet'e giriş yapıldıktan sonra arama bölümü "Kişisel Sağlık Bilgi Formu" yazılarak "Yeni Başvuru" seçeneği tıklanmalı ve formun tamamı eksiksiz bir şekilde doldurulmalı ve onaylanmalıdır.
Başvurunun ardından sağlık raporu E-Rapor olarak bulunmaktadır. Aile hekimleri, e-Devlet üzerinden başvuru yapılmadan rapor veremezler ve E-Rapor düzenlenmedikçe raporlar, nüfus müdürlükleri tarafından geçerli sayılmaz.
Vatandaşlar yalnızca bağlı oldukları aile hekiminden sağlık raporunu alabilirler. Kendi aile hekiminiz dışında bir hekimden rapor almak mümkün değildir. Bu nedenle randevu almak için MHRS üzerinden kendi aile hekiminizin uygun saatlerine dikkat edilmesi önemlidir.
Rapor almak isteyenlerin mağduriyet yaşamamaları için aşağıdaki adımlara dikkat edilmesi önemlidir:
Bu da ilginizi çekebilir: Ehliyet Yenileme Nasıl Yapılır? Son Tarih Ne Zaman?
Ehliyet sağlık raporunun ücreti, başvurulan sağlık seçeneğine göre değişir. Aile hekiminden alınan raporları ücretsizdir, ancak özel sağlık kurumlarında yapılan başvurularda katkı payı ayarlanabilir. Devlet ve üniversite hastanelerinde de benzer şekilde, sağlık sigortasına göre ücret değişikliği gösterilebilir. Ehliyet için sağlık raporlarının ücreti 800 TL'dir. Sağlık durumu ile ilgili herhangi bir sorun tespit edilirse ve ek bir uzman hekim muayenesi yapılırsa, kendisine bir uzman hekim için ek olarak 1.000 TL ücret uygulanır.
Sürücü sağlık raporu almak için gereken belgeler şunlardır:
Bu belgeler, sağlık raporu alma sürecinde gereklidir.
Ehliyet için alınan sağlık raporunun geçerlilik süresi, ehliyet sınıfına göre değişiklik gösterir. Mevcut mevzuata göre 1. grup ehliyetler (M, A, A1, A2, B, B1, BE, F) için düzenlenen sağlık raporları 10 yıl süreyle geçerlidir. 2. grup ehliyetler (C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE, G) için verilen sağlık raporlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Bunun dışında, yeni ehliyet sahibi kişilerin, ehliyet seçeneklerini sonraki 2 yıl içinde yeniden sağlık raporu almaları gerekmektedir.
Ehliyet için sağlık raporu almak isteyenler için sağlık ocakları (aile sağlık merkezleri), pratik bir seçenek olabilir. "Ehliyet için sağlık ocağı sağlık raporu veriyor mu?" soruya yanıt olarak evet denebilir. Ancak, belirli bir uygulamanın yerine getirilmesinin ardından, ülkenin bağlı olduğu aile hekiminden rapor alabilirler. Başvuruyu takiben, sağlık ocağındaki aile hekimi, yapılan sağlık kontrolüne göre başvuru sahibini yönlendirecek ve sonraki adımlarla ilgili bilgi akışı sağlanacaktır.
Bu da ilginizi çekebilir: Ehliyet Sağlık Raporunda Hangi Testler Yapılıyor?
Aile hekiminden ehliyet için sağlık raporu almak isteyen kişiler öncelikle E-Devlet üzerinden "Kişisel Sağlık Bilgi Formu"nu doldurmalıdır. Bu formun doldurulması, başvurunun işlenmesinin alınabilmesi için zorunludur. Form eksik ya da yapılmadan başvuru gerçekleştirilirse, ehliyet muayenesi başlatılamaz. Stajyer ehliyet almak ya da ehliyetini değiştirmek isteyenler, formunu teslim ettikten sonra doktor tarafından bilgi kontrolü yapılır ve olası eksiklikler giderilir.
Form doldurulduktan sonra aile hekimi başvuru sahibinin sağlık durumu hakkında sorular sorabilir. Sorulara verilen yanıtlar ve formdaki bilgiler açıklanır, gerekirse ek testler veya görüşler alınır. Ayrıca başvuru sırasında hangi ehliyet sınıfı için rapor almak istendiği de belirtilmelidir. Çünkü aile hekimi, başvurulan ehliyet sınıfına göre 1. ve 2. grup sağlık kayıtları düzenleyecektir.
İşte iki grup sağlık raporları için şunlar gösteriliyor:
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.