GERİ

Dijital Göçebe Vizesi Nedir? Hangi Ülkelerde Geçerlidir?


Teknolojinin gelişimi ve korona virüsün etkisiyle birlikte dünyadaki çalışma biçimlerinde büyük değişiklikler yaşadı. Birçok ülke dijital göçebeler için uzun vadeli vize programları ile insanlara dünyanın farklı yerlerinde çalışma imkânı tanıyor. Peki, dijital göçebelik nedir, farklı ülkelerde çalışmak isteyen insanlar dijital göçebe vizesi nasıl alabilir?

Dijital Göçebe Nedir?

Dijital göçebe, hayatını online olarak sürdüren ve çalışma imkanı bulduğu her yerden iş yapabilen kişilere denir. Seyahat ederek çalışma fikrini benimseyen bu kavram, “digital nomad” olarak da bilinir ve internet bağlantısı olan her yerden işlerinizi yürütmenize olanak tanır. Dijital göçebelik genellikle online sektörlerde faaliyet gösterenler tarafından tercih edilir. Bu yaşam tarzı, hem geçim kaynağı sağlamanıza hem de farklı kültürleri deneyimleme şansı verir. Bu nedenle, yenilikçi iş modellerinde çalışmayı tercih eden özgür ruhlara hitap eder. Çok sayıda avantaja sahip olan bu modelin avantajlarından biri de dijital göçebe vizesidir.

Bu da İlginizi Çekebilir: Yurtdışında Nasıl Çalışılır?

Dijital Göçebe Vizesi Nedir?

Dijital göçebelik vizesi, bir ülkede uzun süreli konaklama ve çalışma imkânı sunan özel bir vize türüdür. Geleneksel iş modellerine alternatif olarak doğan bu vize, konumdan bağımsız çalışmayı tercih eden dijital göçebelere yöneliktir.

Bu vize, tipik turistik veya ticari vizelerden farklıdır. Dijital göçebelik vizesi, bireylerin belirli bir ülkeye gidip çalışmalarına ve yerel ekonomiye katkıda bulunmalarına izin verir. Bu durum, hem bireylerin çeşitli kültürleri deneyimlemesine hem de ziyaret ettikleri ülkenin ekonomisine katkı sağlamasına olanak tanır.

Dijital göçebelik vizesi verme koşulları ülkeden ülkeye değişebilir. Bu koşullar genellikle gelir düzeyi, sağlık sigortası, çalışma amacı ve seyahat planları gibi faktörlere bağlıdır. Bazı ülkeler, bu tür vizeleri özellikle dijital girişimcileri çekmek ve yeni iş fırsatları yaratmak için kullanabilir.

  • 2023 yılı itibari ile Dünya genelinde 35 milyon dijital göçebe olduğu tahmin ediliyor ve ABD’deki dijital göçebelerin sayısı 16,9 milyonu aşmış durumda.
  • Dijital göçebelerin neredeyse yarısı 30’lu yaşlarında çalışanlardan oluşuyor. Anketler, tüm göçebelerin % 47’sinin Y kuşağı (27-42 yaş arası), % 17’sinin Z kuşağı ve % 23’ünün X kuşağı olduğunu gösteriyor.
  • Dijital göçebelerin demografik özellikleri sürekli değişiyor. Örneğin, 2020 yılında göçebelerin %79’u erkek olarak tanımlanıyordu. 2023 yılı istatistiklerine göre dijital göçebelerin %62’sini erkekler oluşturuyor.
  • Dijital göçebelerin çoğu yavaş seyahat ediyor ve yalnızca %17’si yılda 5’ten fazla ülkeyi ziyaret ediyor.

Dijital Göçebe Vizesi Alabilmeniz İçin Gerekli Belgeler

Digital nomad vizesi başvuru sürecinde, standart vize başvurusunda gereken geçerli pasaporta sahip olmanız, biyometrik fotoğraf teslim etmeniz, sağlık sigortası yaptırmanız ve harç ödemeniz gerekmektedir. Bunların yanı sıra, ek olarak sunmanız gereken birtakım belgeler bulunmaktadır:

  • Çalışmakta olduğunuz işinizi konuma bağlı olmaksızın yapabildiğinizi ve işinizi telekomünikasyon teknolojisi kullanarak yerine getirdiğinizi kanıtlayan belgeler.
  • Ülke dışında kayıtlı bir işveren ya da hissenizin olduğu bir şirkette çalıştığınıza dair belge veya serbest çalışansanız, yabancı bir kuruma hizmet sunduğunuza dair sözleşme.
  • Başvurudan önceki 6 aylık gelirinizi kanıtlayan belgeler.
  • Eğitim ve mesleki yaşamınızın bir açıklaması.

Dijital göçebe başvuru formunu ilgili ülkenin dış işleri ya da konsolosluk web sitesinden online olarak doldurabilirsiniz. Başvurunuzu online olarak başlatıp gerekli belgeleri hazır ettikten sonra randevu gününüzde ilgili konsolosluğa giderek dijital göçebe vizesi başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

İlgili idari makam, başvurunuzu değerlendiriyor ve ülkeye yapılacak herhangi bir vize başvurusunda olduğu gibi detaylı bir özgeçmiş kontrolü gerçekleştiriyor. Bu süreç en az 15 gün, genellikle ise ortalama 30 gün civarında sürüyor.

Dijital Göçebe Olarak Hangi Meslekleri Yapabilirsiniz?

Hem çalışmak hem de gezmek istiyorsanız dijital göçebe vizesinden faydalanabilmek için aşağıdaki mesleklerle ilgilenebilirsiniz;

Blog Yazarlığı, Grafik Tasarım, sosyal medya uzmanı, SEO Uzmanı, Dijital pazarlama, Yazılımcı, Web tasarımcı, Çevirmen, editör, metin yazarı, fotoğrafçı, online öğretmenlik, sanal asistan, film yapımcısı, müşteri hizmetleri gibi birçok meslek, konum fark etmeksizin çalışmaya olanak tanıyor.

Dijital Göçebe Vizesi Veren Ülkeler ve Şartları

Almanya

Anguilla

Antigua ve Barbuda

Bahamalar

Barbados

Belize

Bermuda

Birleşik Arap Emirlikleri

Brezilya

Cabo Verde Cumhuriyeti

Cayman Adaları

Curaçao

Çekya

Dominika

Ekvador

Estonya

Grenada

Gürcistan

Hırvatistan

İspanya

İzlanda

Kıbrıs

Sırbistan

Kosta Rika

Letonya

Macaristan

Malezya

Malta

Mauritius

Meksika

Montserrat

Namibya

Norveç

Panama

Portekiz

Romanya

Saint Lucia

Seyşeller

Tayland

Tayvan

Yeni Zelanda

Yunanistan

Karadağ

İtalya
 

Dijital göçebe vizesi imkanı sunan bazı ülkelerin şartları;

Almanya

Serbest çalışanlar ve girişimciler, Almanya’da 3 ay geçerli olan Freiberufler Vizesi ile başvuru yapabilirler. Oturum İzni, serbest çalışanların ve serbest meslek sahiplerinin Almanya’da 6 ay ve 3 yıla kadar yaşamasına izin verir. Dijital göçebe vizesi almak için gereken adımlar şunlar:

  • Projenizin finans hazırlığını kanıtlamak,
  • Meslekte yeterliliğe dair lisans sahibi olmak,
  • Almanya’da sağlık ve seyahat sigortası bulundurmak,
  • 45 yaşından büyükseniz yeterli emekli maaşınızın olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir.

Dubai

Dubai, bir yıl süreli sanal çalışma programı vasıtasıyla kişisel gelir vergisi almayarak, aynı zamanda gerekli tüm hizmetlere erişim sağlar. Dijital göçebe vizesi almak için izlenmesi gereken adımlar şunlardır:

  • Mevcut işverenden istihdam kanıtı veya şirket mülkiyeti kanıtı ile bir yıllık sözleşme sunmak,
  • BAE’de sağlık sigortası bulundurmak,
  • Altı ay içinde geçerliliği sona ermeyecek pasaport,
  • Son üç ayın banka bilgilerini sunmak gerekmektedir.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.