GERİ

Apartman Aidat Ücreti Nasıl Belirlenir?


Apartmanlarda ortak kurulum bakım, temizlik ve bakım masraflarını karşılamak amacıyla yardımlar, hem kat maliklerinden hem de kiracılardan düzenli olarak talep edilir. Peki, yardımların ücretleri nasıl belirleniyor ve esas alınıyor? Apartman aidatı ödemek zorunlu mu? Apartman aidatı içinde neleri kapsar? Aidat m2'ye göre mi? Kat Mülkiyeti Kanunu 20. madde nedir? Yönetici kafasına göre aidat yükseltebilir mi? İşte detaylar…

Apartmanda Aidatlar Neye Göre Belirlenir?

Yardım miktarı, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamındaki kayıtlı kurallar çerçevesinde sınırlıdır. Eğer apartmanda yetkili bir yönetici ya da profesyonel bina yönetimi verilmişse, yardım ücreti bu kişiler tarafından hesaplanır. Yetki verilmemişse, yardım bedeli kat malikleri kurulduğunda alınan ortak karar ile netleştirilmiştir.

Yardım miktarı belirlenirken öncelikle apartmanın aylık ve yıllık giderleri hesaplanır. Buna temizlik, bakım, enerji giderleri ve olası ek harcamalar da eklenir. Toplam bütçe, apartmandaki dairelerin bölünmesiyle kişi başına düşen yardım miktarı hesaplanır. Yönetim planında farklı bir hüküm varsa, aidat bölünmüş dairelerin büyüklüğüne veya arsa payına göre belirlenir. Kararlaştırılan ücret, yazılı bir şekilde kat maliklerine tebliğ edilir.

Kat Mülkiyeti Kanunu'na Göre Yönetim Süreçleri

  • Genel Kurul (Madde 27):
    Apartman genel yönetimi, kat maliyeleri kurulu tarafından yürütülür. Yönetim tarzı ve yöntemleri, genel kurul toplantılarında belirlenir.
  • Yönetim Planı (Madde 28):
    Yönetim planı, apartmanın yönetim tarzını, kullanım amaçlarını, ödemelerin ve denetleyicilerin ödemelerini ve alacakları ücretleri düzenler. Yönetim planında bir değişiklik yapılması için kat maliklerinin %80'inin onaylanması gereklidir.
  • Toplantı ve Karar Alma (Madde 29 ve 30):
    Kat malikleri her yıl en az bir kez kuruldu. Önemli bir durum söz konusu olduğunda, kat maliklerinin üçte birinin talebiyle ek toplantılar düzenlenebilir. Kararlar, kat maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yıllık miktarının eklenmesiyle alınır ve oy çokluğu ile karar verilir.

Apartman Aidatı Ödemek Zorunlu Mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, kat maliyelerinin genel kuruluşunun aksine bir karar almadığı süre boyunca, ev veya büroların takibi yapılmaksızın tüm bağımsız bölümler için aidat ödenmek zorundadır.

Apartman Aidatı İçinde Neleri Kapsar?

Apartman ya da sitenin aidatına, su, elektrik, merkezi ısıtma için doğal gaz faturası, bina görevlisi, bahçıvan, bekçi ve kaloriferci maaşları gibi ortak giderler dahildir. Ayrıca aidat ücreti kapsamında apartmanın, otopark hizmetleri, spor salonu, arıza giderleri, güvenlik, temizlik ve bakım masrafları yer alır. Aidat miktarı belirlenirken, apartman yöneticisi veya site yönetimi, kat maliklerinin katılım toplantısında öneriler sunulur.

Aidat M2'ye Göre Mi?

Evet m2’ye göre hesaplanır. Bütçe belirlendikten sonra apartmandaki toplam daire bölünerek her daireye düşen aidat miktarı hesaplanır. Ardından yönetim planı göz önünde bulundurularak ücret kesinleşir. Yani onun kat maliki dairesinin büyüklüğüne veya arsa payına göre aidat öder.

Kat Mülkiyeti Kanunu 20. Madde Nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesi, apartman ve site yönetimlerinin ortak giderleri için kat maliklerinden alacakları yardımların yasal dayanağını belirler. Bu madde, giderlerin kat malilikleri arasında adil ve eşit bir şekilde dağıtılması hakkını sağlar.

Yönetici Kafasına Göre Aidat Yükseltebilir Mi?

Tabii ki hayır, Yönetici, herhangi bir gerekçeyle aidatları tek başına artırma yetkisine sahip değildir.

Aidat En Fazla Ne Kadar Olur?

Bu konuda belirli bir üst sınır veya artış oranı yoktur. Her apartman veya site yönetimi, kendi giderlerini dikkate alarak, yasal çerçeve içerisinde aidat artırma yapma hakkına sahiptir. Bu da şu anlama gelir: Aidatlarda indirim yapmak ya da büyük bir artış yapmak yasal olarak mümkündür. Aidat limitleriyle ilgili olarak, sahip oldukları malik oturuyorsa herhangi bir üst sınır söz konusu değildir. Ancak kiracılar, kira bedelinin üzerinde bir aidat ödemek zorunda değidlir.

Yüksek Aidat Nereye Şikayet Edilir?

Eğer yüksek aidat konusunda bir şikayetiniz varsa, bu durumu Tüketici Hakem Heyeti'ne iletebilirsiniz.

2024 Apartman Aidatları Ne Kadar?

İstanbul'da yapılan incelemelere göre, 100 metrekarelik bir dairenin yardımlarının ortalaması 1.600 liraya ulaşmış durumda. Ancak aidat bedelleri ilçelere göre önemli ölçüde değişiklik gösteriyor. En yüksek aidat bedelleri, Beşiktaş'ta 4.100 lira ile görülürken, bunu 3.300 lira ile Şişli, 2.800 lira ile Kadıköy, 2.700 lira ile Sarıyer ve Üsküdar, 2.600 lira ile Ataşehir takip ediyor. En düşük aidat bedelleri ise Silivri ve Çatalca'da 800 lira civarında.

Lüks sitelerde aidat bedelleri ise çok daha yüksek. Beşiktaş'taki yüksek markalı projelerde 100 metrekarelik dairelerin yardımları 32 bin liraya kadar çıkarken, 200 metrekareye kadar olan dairelerde bu rakamın 50 bin liraya ulaştığı belirtiliyor. Şişli'deki lüks projelerde 100 metrekarelik dairelerin aidat ortalama 35 bin lira seviyesinde. Sarıyer, Üsküdar ve Beykoz gibi villa bölgelerinde ise aidatlar 12 bin ila 20 bin lira arasında değişiyor. Kadıköy Bağdat Caddesi'ne yakın rezidanslarda ise aidatlar ortalama 8 bin ila 12 bin lira arasında değişiklik gösteriyor.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.