GERİ

Onboarding Ne Demek?


Yeni bir başlangıç, her zaman heyecan verici bir deneyim olsa da, doğru uyum sağlanmazsa bu süreç zorlu bir hale gelebilir. Çalışanların yeni işlerine hızlı ve verimli bir şekilde uyum sağlamalarını sağlamak için kullanılan işlemlere "onboarding" denir. İşte, yeni bir çalışanın işletim uyum süreci başarılı bir şekilde sürdürülmesi için katılım süreci nasıl olmalı, neden önemli ve nasıl yürütülmeli?

Onboarding Nedir?

Onboarding, yeni işe başlayan bir çalışanın şirket ortamına uyum sağlamalası, iş yapış biçimlerini öğrenmesi ve sorumluluklarını hızlı bir şekilde kavrayabilmesi için öngörülen bir durumdur. Bu süreç, yeni çalışanların sadece teknik bilgilerini kaydetmez, aynı zamanda şirketin kültürünü, vizyonunu ve bilgilerini anlamalarını sağlar. Onboarding'in amacı, çalışanların motivasyonlarını arttırmak, verimli bir çalışma ortamı yaratmaktır.

Başarılı bir işe alım süreci, çalışanların yeni görevlerine hızla adapte olmasını sağlarken, aynı zamanda şirketle olan bağlarını da güçlendiriyor. Yapılan incelemelere göre, kötü yönetilen onboarding sonuçları %4'ü, işe başlamaz ayrılmaya devam ediyor. Bu durum, yalnızca çalışan kaybının yolu açılmakla kalır, aynı zamanda yeni işe alım maliyetleri de artar.

İşe Alım Programının Aşamaları

Katılım süreci genellikle üç aşamadan oluşur: Katılım Öncesi, İlk Katılım ve Katılım Sonrası . Her aşamada, yeni çalışanların şirketi ve iş düzeni en iyi şekilde adapte edilebilmesi için özel olarak tasarlanır.

1. Katılım Öncesi: İlk Adımlar

İşe alıştırma öncesi, yeni çalışan ilk iş gününe başlamadan önce gerçekleştirilmesi gereken hazırlıklar yer almaktadır. Bu aşamada, çalışan için gerekli olan tüm bilgilerin, çalışma sisteminin ve araçların hazırlanması gerekir. Ayrıca, yeni bilgisayarın bilmesi gereken önemli bilgiler ilgili departmanlarla paylaşılır ve çalışanların ofise alışması için ortam oluşturulur.

2. İlk Katılım: Çalışma Düzenine Uyum

İşe alım süreci, yeni çalışanların çalışanlarındaki görevlerine başlamadan önce işin nasıl yapıldığı, hangi araçların çalıştığı, çalışma süresinin nasıl düzenlendiği gibi bilgiler dahildir. Bu aşama, yalnızca işin teknik kısmı değil, aynı zamanda çalışma ortamındaki sosyal etkileşimleri de içerir. Yemek saatlerinden tuvalet kullanım yoğunluğuna kadar, çalışanın bilgilendirilmesi önemlidir.

Ayrıca, insanların sağlıklı iletişim kurabilmesi için yemek organizasyonları veya sosyal etkinlikler gibi işlemlerde kullanılır. Bu tür organizasyonlar, yeni çalışanların değerli hissetmelerini ve takım arkadaşlarına hızlı bir şekilde adapte olmalarını sağlar.

3. İlk Katılım Sonrası: Geri Bildirim ve Sürekli Gelişim

İşe alım sonrası, işe alım sürecinin ardından yeni çalışandan alınan geri bildirimleri içerir. Bu aşamada, çalışanların kurumla ilgili kayıtlarını ve önerilerini almak için ayrı ayrı geri bildirimlerin hazırlanmasını sağlar. Bu süreç, yeni çalışanların ihtiyaç duyduğu desteğin belirlenmesine yardımcı olur ve şirketteki uyumun sürekli olarak kalıcı olmasını sağlar.

Oryantasyon ile Onboarding Arasındaki Farklar

Onboarding ve oryantasyon koşulları çoğu zaman birbirinin yerine kullanılsa da, aslında çok farklı özelliklerdir. Oryantasyon, yeni çalışanların genel anlamdaki faaliyetlerini, çalışma alanlarını ve kültürel tanıma olanaklarını tanırken, işe alım sürecini daha derin bir şekilde çalışanın rolü, iş yolculuklarını ve şirketin hedeflerini öğrenmesini sağlar.

  • Oryantasyon süreci genellikle toplu şekilde tekrarlanır ve birden fazla çalışana aynı anda sunulabilir. Bu sürecin daha çok şirkete bakan yüzünü tanımaktır.
  • Onboarding ,bireysel olarak çalışanların tüm teknik verilerinin bilgi edinilmesini sağlar. Onboarding, çalışanın şirketindeki gerçek görevine ve günlük iş verilerine ilişkin gerekli tüm bilgileri içerir.

Unutmayın, arkadaşlarınıza ne kadar iyi bir uyum süreci sunarsanız, şirketlerine olan bağlılıkları ve motivasyonları o kadar güçlü olur!

Etiketler : Nedir, Pratik Bilgiler
Okuyucu Yorumları

Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Bu haber için yorum bulunmamaktadır.

Benzer İçerikler

Bir Fabrikada Hangi Bölümler, Meslekler Bulunur?
Fabrikalar, üretim gücünün merkezinde yer alan, farklı uzmanlık alanlarına sahip yüzlerce hatta binlerce kişinin bir arada çalıştığı dev yapılardır. Ö...
PDKS Nedir ve Şirketler İçin Neden Önemlidir?
Teknolojinin hızla ilerlediği günümüzde, sanayi 4.0 ile birlikte üretim süreçlerinde robotlar, yapay zeka ve akıllı fabrikalar aktif rol oynamaya başl...
UAVT ve DASK Adres Kodu Nedir, Nasıl Sorgulanır?
DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) adres sorgulama işlemi, ev sahiplerinin, sahiplerinin veya evlerini yeni satın alacak kişilerin karşılaştığı bir ...
Akademik İntihal Örnekleri ve Cezası
Bilimsel çalışmaların temelinde, dürüstlük ve özgünlük ilkeleri yer almaktadır. Akademik dünya, üretilen bilginin güvenilir olmasını sağlamak için eti...
Borsaya Sıfırdan Nasıl Başlanır?
Borsa, finansal piyasalarda en yaygın yatırım araçlarından biridir. Ancak birçok yeni yatırımcı, borsaya adım atarken temelde neyle karşı karşıya oldu...
Dünyada ve Türkiye'de Genç İşsizlik Oranları
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa'daki 15-29 yaş arası genç nüfus takip oranlarını açıkladı. Verilere göre, Almanya'daki gençlik oranı %6,4 i...

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.