Dijital çağın etkisiyle markalar artık müşterilerine SMS, e-posta ya da çağrı merkezi gibi yollarla ulaşmakta. Ancak bu iletişimlerin yasal çerçevede ve kullanıcı onayıyla gerçekleşmesi gerekiyor. İşte tam bu noktada devreye İleti Yönetim Sistemi İYS giriyor. Peki, İYS nedir, ne işe yarar ve hem işletmelere hem kullanıcılara ne gibi avantajlar sağlar?
İleti Yönetim Sistemi, şirketlerin ticari amaçlı iletiler gönderebilmesi için gerekli izinleri saklayan ulusal bir veri tabanıdır. Bu sistem, kullanıcıların hangi mesajları almak isteyip istemediğini belirleyebileceği bir kontrol merkezi işlevi görür. Aynı zamanda kişilere, istemedikleri mesajları şikâyet etme ve dilediklerinde ileti alımını durdurma hakkı tanır.
Mal ya da hizmet tanıtımı, kampanya duyuruları, promosyonlar ve benzeri pazarlama faaliyetleri kapsamında gönderilen mesajlara ticari elektronik ileti denir. Bu iletiler; SMS, e-posta, çağrı merkezi gibi yollarla iletilir. Ancak, bu tür iletilerin alıcılara gönderilebilmesi için önceden onay alınması yasal zorunluluktur. 6563 sayılı kanunla birlikte bu izinlerin İYS sistemi üzerinden kayıt altına alınması şart koşulmuştur.
Her mesaj için onay gerekmez. Örneğin; bir müşterinin mal veya hizmet satın alması durumunda gönderilen fatura, teslimat bilgisi ya da abonelik hatırlatmaları gibi mesajlar onaya tabi değildir. Ayrıca tacirler ve esnaflar arasında karşılıklı iletişimlerde ön onay aranmaz. Ancak her durumda alıcının ileti almayı sonradan reddetme hakkı saklıdır.
İşletmelerin İYS'ye dahil olabilmesi için öncelikle sistem üzerinden başvuru yapması gerekir. Sonrasında şirket, topladığı onay verilerini İYS’ye aktarır. Bu aktarım manuel olarak yapılabileceği gibi, İYS API entegrasyonuyla otomatik de gerçekleştirilebilir. Eğer sistemde 250.000’den fazla izinli veri varsa, doğrudan veri girişi hakkı da mümkündür.
Veri girişinde aşağıdaki bilgiler zorunludur:
Bu bilgiler İYS’ye yüklendikten sonra sistem, ilgili kullanıcıya bilgilendirme gönderir. Kullanıcı isterse ileti alımını iptal edebilir.
İYS’ye sadece hizmet sağlayıcılar başvurabilir. Alıcıların herhangi bir başvuru yapmasına gerek yoktur. Başvuru iki yolla yapılabilir:
Başvuru için gereken belgeler arasında:
Tüm belgeler kaşeli ve imzalı olarak hazırlanmalı ve sistemin belirttiği adrese kargolanmalıdır. Ayrıca kullanılan e-posta adresinin şirket uzantılı olması, Gmail ya da Hotmail gibi genel e-posta hizmeti içermemesi gerekir.
Siz de aklınızdaki soruları sorabilir, konuyla ilgili fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu haber için yorum bulunmamaktadır.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.