Emeklilik için gerekli şartları sağlayanların cevabını en çok merak ettiği sorulardan birisi de emeklilik dilekçesi verildikten sonra maaş ne zaman bağlanır sorusudur. Dilekçe verilecek tarih önemlidir ve geç verildiğinde maaş, ikramiye ve olası zamlar konusunda kayıplara neden olabilmektedir. Bu içerikte dilekçe ne zaman verilmeli ve emekli dilekçesi verdikten sonra ne zaman maaş bağlanır konularında ayrıntılı bilgi bulabileceksiniz.
Emeklilik dilekçesi, emeklilik için gerekli prim gün sayısı, sigortalılık süresi ve varsa yaş şartı sağlandıktan hemen sonra verilebilir. Emekli maaşları başvuruyu takip eden ay başından bağlandığı için ay sonuna kadar herhangi bir zaman diliminde dilekçenizi verebilirsiniz. Bunun için belirli bir tarih yoktur.
Örneğin 08 Ekim tarihi itibariyle emeklilik için gereken yaş, prim gün sayısı ve sigortalılık süresi şartlarını sağladıysanız 31 Ekim tarihine kadar dilekçenizi verebilirsiniz. Burada şunu anlatmaya çalışıyorum. Ayın 8'inde vermek ile 31'inde vermek arasında bir fark yoktur. Her durumda maaş 01 Kasım itibariyle bağlanacaktır. Ancak Bağ-Kur kapsamında prim ödüyorsanız fazla gecikmeden emeklilik dilekçenizi verebilirsiniz. Böylece daha az prim ödemiş olursunuz.
Bu da ilginizi çekebilir: Emeklilik Dilekçesi Nedir, Nasıl Yazılır?
Emeklilik dilekçesini şartları sağladığınız tarih ve sonrasında verebilirsiniz. Önceden vermeniz durumunda şartlar sağlanmıyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından başvurunuza ret verilebilir. Bu nedenle emeklilik için istenen tüm şartları sağladığınız tarih ve sonrasında başvurunuzu yapabilirsiniz.
Bu da ilginizi çekebilir: 4500 Günden Emeklilik Nedir, Şartları Nelerdir, Maaşı Ne Kadar?
Emekli maaşı bağlanma süresi bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi emeklilik servisi iş yoğunluğuna, hizmet durumunuza göre değişmektedir. Ortalama olarak aylık bağlanma süresi 1-1,5 ay arasında sürmektedir. Genellikle,
Tahsis numarası, emeklilere verilen bir numaradır ve aylık ödeme tarihi bu numaranın son rakamına göre belirlenir. Emeklilik başvurusu yaptıktan sonra E-devlet sisteminde tahsis numaranızı görüyorsanız çok büyük bir olasılıkla sorgulama yaptığınız ay içinde hem maaşınızı hem de birikmiş ödemenizi alabilirsiniz.
Tahsis numarası genellikle ayın başından sonra verilir. Sosyal Güvenlik Kurumu maaşları genellikle ayın ilk haftası bağlar. Çünkü aylık ödeme tarihlerinde aylık bağlama sistemi kapalı olmaktadır.
Emeklilik dilekçesi kaç günde sonuçlanır alt başlığında da ayrıntılı olarak anlattığım gibi yoğunluğa göre değişmekle birlikte emekli maaşları ortalama 1-1,5 ay içinde bağlanmaktadır.
Bu da ilginizi çekebilir: 3600 Gün Emeklilik Şartları, Nasıl Emekli Olunur?
Devlet memurlarına ikramiye ödemesi genellikle emekliliğe sevk onaylandıktan ve başvuru Sosyal Güvenlik Kurumu'na intikal ettikten sonra ortalama 1 ay içinde ödenmektedir. İkramiye genellikle emekli maaşından önce ödenmektedir. Eskiden daha uzun süren maaş ve ikramiye bağlanma süresi artık kısalmıştır ve ortalama 30 günde tüm süreç tamamlanmaktadır.
Emeklilik dilekçesi verebilmek için sigortadan çıkış yapılması, Bağ-Kur varsa Bağ-Kur'a terk girilmesi, GSS varsa sonlandırılması gerekmektedir. Bu süreçte;
Aylık başvurusundan sonra ilk emekli maaşı sonraki ay tahsis numarası son rakamına göre belirlenen tarihte banka hesabına aktarılır. İlk emekli maaşı ödenme tarihinde banka hesabına aktarıldıktan sonra E-devlette net maaş ve ek ödeme tutarlarını görebilirsiniz. Aylık ödenme tarihinden önce E-devlet sisteminde maaş görüntülemesi yapılamamaktadır.
Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. Hacettepe Üniversitesinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. İşverenler, sigortalılar ve çalışma hayatındakiler için danışmanlık hizmeti veriyorum.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.