Üniversite öğrencileri sağlık sigortasından nasıl yararlanır? Öğrencilerin sağlık sigortası süreçleri, başvuru şartları ve yararlanma yolları hakkında detaylı bilgi edinin.
Mevcut mevzuatlar kapsamında, 18 yaşını dolduran öğrenciler belirli koşulları sağladıkları takdirde anne ya da babaları üzerinden sağlık güvencesine devam edebilirler. Öğrenim süresi boyunca ve mezuniyet sonrasında da bu hak sürmektedir.
Üniversite öğrencileri, 25 yaşını doldurana kadar anne veya babalarının sağlık sigortasından yararlanabilir. Anne veya babanın sigortası aktifse, öğrenci bu süreçte sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.
Sağlık güvencesi sorgulama işlemleri e-Devlet üzerinden yapılabilir. Öğrenciler, sistemde sağlık güvencesinin aktif olup olmadığını kontrol edebilirler. Eğer anne veya babanın sigortası aktifse, üniversite öğrencileri 25 yaşına kadar bu güvenceden yararlanabilirler. Ancak, anne veya baba üzerinden sigorta aktif değilse, öğrencilerin SGK’ya başvurarak sağlık talep ve taahhüt formu doldurmaları gerekmektedir.
Bu da ilginizi çekebilir: Öğrenciyken Nasıl Yurt Dışına Çıkılır?
GSS, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödenmesi gereken ve brüt asgari ücretin yüzde 3’ü kadar olan bir prim türüdür. Aktif sigortalı çalışanların GSS primleri işverenler tarafından ödenirken, herhangi bir sağlık güvencesi olmayan bireyler bu primleri kendileri ödemek zorundadır.
Üniversite öğrencileri, 25 yaşına kadar anne veya babalarının sigortasından otomatik olarak yararlanabilir. Bu yaş sınırını aşan öğrenciler ise sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ya sigortalı bir işte çalışmalı ya da zorunlu GSS primlerini ödemelidir. Öğrenciler, 25 yaşına kadar ebeveynlerinin genel sağlık sigortasından yararlanabilmekte, ancak bu yaş sonrası gelir testi yaptırarak GSS primlerini kendileri ödemelidir.
Anne ve babası sigortalı olmayan öğrenciler ise genel sağlık sigortası sistemine dahil olarak aylık prim ödeyerek veya gelir tespiti sonucunda yeşil kart ile sağlık hizmeti alabilirler.
Bu da ilginizi çekebilir: Online Eğitim Veren Üniversiteler
25 yaşını dolduran üniversite öğrencileri, ikamet ettikleri İlçe Kaymakamlıklarındaki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurarak gelir testi yaptırmalıdır. Gelir testi sonucunda hane içinde kişi başına düşen gelir 1.168 liranın altındaysa, herhangi bir prim ödemeksizin sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Bu tutarı aşan durumlarda ise aylık 150,12 TL GSS primi ödenmesi gerekmektedir.
Lise veya üniversiteden yeni mezun olan öğrenciler, mezuniyet sonrası belirli bir süre daha ebeveynlerinin sigortasından yararlanabilmektedir. Lise mezunları için bu süre 20 yaşına kadar devam ederken, üniversite mezunları için bu süre 25 yaşına kadardır. Mezuniyet sonrası sağlık hizmetlerinden yararlanmak isteyen öğrenciler, sigortalı bir işte çalışmalı veya GSS primi ödemelidir.
Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde yapacakları başvuru ile GSS primlerini ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Bu öğrencilerde bir yıl ikamet şartı aranmaz.
Açık öğretim öğrencileri de diğer yükseköğrenim öğrencileri gibi 25 yaşına kadar ebeveynlerinin genel sağlık sigortasından yararlanabilir. Mezunlar da 25 yaşına kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.