Tarım işçilerinin yasal hakları nelerdir? Çalışma koşulları, ücret, sigorta ve izin hakları hakkında kapsamlı bilgileri eleman.net İş Rehberi’nde bulabilirsiniz.
Tarım ve orman işleri, mevsimler, doğa şartları, işgücü göçü ve işçi-işveren tanımlamaları gibi nedenlerle zaman zaman yasaların uygulama alanının dışında kalmıştır. 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 4. Maddesinin B bendinde, 50 veya daha az işçi çalıştırılan tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde veya işletmelerinde İş Kanunu’nun uygulanmayacağı belirtilmektedir. Bu durumda, 51 veya daha fazla tarım işçisi çalıştırılan işyerlerinde çalışan çalışanlar, yevmiye, haftalık ve yıllık izin, sözleşme feshi, iş sağlığı ve güvenliği gibi haklardan yararlanabilir.
2024 yılı mevsimlik tarım işçilerinin yevmiyesi 600 TL olarak belirlenmiştir. Yevmiye miktarı şehirlerarasında farklılık gösterse de en düşük yevmiye miktarı 600 TL’den başlamaktadır. 2024 yılı içerisinde en yüksen tarım işçisi yevmiyesi 800 TL’dir.
2023 yılında bu tarım işçisi yevmiyesi 512 TL’dir.
Tarım işçisi maaşı da aynı şekilde şehirlere göre farklılık gösterse ortalama tarım işçisi maaşı 17 bin 2 TL’dir.
111 Sayılı torba yasa kapsamında tarım işçileri 01.03.2011 tarihinden itibaren sosyal güvenlik hakkına sahip olmuşlardır. Yasa gereği bir tarım işçisinin sigortalı olmak için gereken şartlar;
Gerekli maddeleri yerine getirmiş olan işçilerin sigorta kapsamında hakları şunlardır;
Bu da ilginizi çekebilir: Aylık maaşınızı netten brüte, brütten nete Maaş Hesaplama sayfasında çevirebilirsiniz.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında sigortalı olan tarım işçileri, iş kazası geçirdiklerinde iş kazası tazminatı alabilirler. Bu tazminat, işçinin kazadan dolayı uğradığı gelir kaybını ve sağlık masraflarını karşılar.
İş kazası geçiren tarım işçisi, kazayı işverene bildirmeli ve Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak iş kazası tazminatı talep etmelidir. SGK, işçinin kazayı işyerinde mi geçirdiğini, kusurlu olup olmadığını ve ne kadar süreli iş göremezlik yaşadığını inceleyerek tazminat miktarını belirler.
Ancak, elliden az işçi olan yerde çalışan işçiler İş Kanunu'nun kapsamı dışında kalmaktadır. İş Kanunu kapsamında olmayan bir tarım işçisi iş kazası geçirirse, tazminat miktarına göre işçi Asliye veya Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açarak uğradığı zarara karşılık tazminat talep edebilir.
Kıdem tazminatı hesaplama veya İhbar tazminatı hesaplama işlemlerinizi eleman.net Tazminat Hesaplama sayfasında yapabilirsiniz.
2011 tarihinden itibaren işe giren tarım işçileri 4/a kapsamında olduğundan emeklilik için 7200 prim günü ve kademeli olarak artacak şekilde 65 yaş şartı aranır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yapmış olduğu resmi açıklamaya göre, tarım işçilerinin haftalık çalışma süresi 40 saattir.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturHesaplama Araçları
Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.