GERİ

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir, Nasıl Alınır?


İşverenlerin iş süreçlerindeki en önemli yasal yükümlülüklerinden biri, çalışanların sosyal güvenlik kayıtlarını doğru bir şekilde ve zamanında gerçekleştirmektir. Bu süreçte öne çıkan SGK işe giriş bildirgesi çalışanların sosyal güvenlik haklarından faydalanabilmeleri açısından önem taşır. İşveren olarak bu bildirgeyi yasal SGK bildirgesi verme süresi içerisinde ve eksiksiz bir şekilde tamamlamanız cezai yaptırımlarla karşılaşmamanız açısından da önemlidir.

Peki SGK işe giriş bildirgesi nedir ve nasıl alınır? İşveren tarafından gerçekleştirilmesi gereken bu yasal sürece dair tüm adımları ve detayları gelin birlikte keşfedelim.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?

SGK işe giriş bildirgesi, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca işverenlerin çalışanlarını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)'na bildirmekle yükümlü oldukları bir belgedir. Bu belge çalışanın işe başladığı tarih itibarıyla düzenlenir ve SGK’ye iletilir. İşe giriş bildirgesi çalışanların sigorta kapsamına alınması, emeklilik haklarının korunması ve sağlık hizmetlerinden faydalanması gibi önemli birçok konuda rol oynar.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Alınır?

SGK işe giriş bildirgesi almak son derece basit süreçtir. e-Devlet kapısı üzerinden sisteme giriş yapılarak SGK İşe Giriş Bildirgesi için belge oluşturulabilir. “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi” ekranı üzerinden açılan sayfada “İşe Giriş Tarihi” butonuna tıklanarak işe giriş veya çıkış için belge alınabilir. Oluşturulan belge PDF formatında cihaza indirilebilir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Sorgulaması Nasıl Alınır?

İşverenler veya çalışanlar SGK işe giriş bildirgesini sorgulamak için e-Devlet sistemi üzerinden elektronik ortamda işlem yapabilirler. e-Devlet kapısı üzerinden "SGK İşe Giriş Bildirgesi Sorgulama" bölümüne girilerek çalışanların işe giriş bilgilerine ulaşılabilir. Bu sorgulama çalışanın sigorta başlangıç tarihi ve işe giriş bildirgesinin doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol etmek için oldukça faydalıdır.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Ne Zaman Verilir?

SGK işe giriş bildirgesi çalışanın işe başladığı tarihten önce SGK'ye bildirilmelidir. Bu bildirge en geç çalışan işe başlamadan bir gün önce SGK'ye iletilmelidir. Ancak belirli iş kolları için bildirgenin yasal olarak verilmesi gereken süre için istisnai bildirim süreleri uygulanabilir. Örneğin, inşaat ve tarım iş kollarında çalışanların işe giriş bildirgeleri çalışmaya başlanan gün sonuna kadar SGK'ye bildirilebilir. İşe giriş bildirgesinin yasal olarak belirtilen süre dışında geç beyan edildiği durumlarda SGK tarafından yapılan denetimler neticesinde para cezaları uygulanabilir. Uygulanan para cezası beyanın geciktirildiği süre bazında farklılık gösterebilir.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Doldurulmalı?

İşverenlerin SGK'nin resmi internet sitesi üzerinden e-SGK sistemi aracılığıyla bu bildirgeyi doldurmaları gerekir. e-SGK sistemine iş yerinizin bağlı olduğu SGK müdürlüğünden kullanıcı adı ve şifre temin ederek giriş yapabilirsiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra ilgili çalışan için işe giriş bildirgesini doldurarak onaylamanız gerekir.

SGK işe giriş bildirgesini doldururken dikkat etmeniz gereken birkaç önemli husus bulunmaktadır. Öncelikle çalışanın kimlik bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girmelisiniz. Ayrıca çalışanın işe başlama tarihi, sigorta türü ve iş yeri bilgileri de doğru bir şekilde belirtmelisiniz. Yanlış veya eksik bilgilerle doldurulan bildirgeler yasal anlamda cezai yaptırımlara maruz kalmanıza yol açabilir.

Bildirgeyi doldurmak için e-SGK sistemine giriş yaptıktan sonra “İşveren” sekmesi üzerinden “Sigortalı İşe Giriş - Ayrılış Bildirgeleri” ekranına ilerlemelisiniz. Bu ekranda SGK işe giriş bildirgesi 4a veya 4c seçenekleri ile devam etmelisiniz. Ardından “Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi” alanına tıklayarak açılan penceredeki zorunlu alanları doldurmalısınız.

Dolduracağınız alanlarda işçinin çalışmaya başlayacağı şirket, işe giriş tarihi ve iş kolu seçimi bilgileri yer alır. İşe başlayacak kişi emekli ise “Sosyal Güvenlik Destek Primi” butonunu işaretleyerek ilerlemelisiniz. İş yeri kolu ve sigortalı meslek kolu alanlarını da doldururarak işleme devam etmelisiniz.

Tam zamanlı veya kısmi zamanlı çalışanlar için bildirge süreci aynı işler. Yarı zamanlı alınacak olan işçiler için seçim ekranında yer alan “Kısmi Zamanlı Çalışan” butonu işaretlenir. Stajyer işe giriş bildirgelerinde ise çırak ya da stajyer kodları ile ilerlenmelidir.

SGK bildirgesini tamamlamadan önce kontrol ekranında girdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olarak “İşe Giriş Bildirgesini Onaylamak için Tıklayın” adımını onaylayarak süreci tamamlayabilirsiniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl İptal Edilir?

SGK işe giriş bildirgesi sürecinde herhangi bir hata yapıldıysa veya çalışan işe başlamadıysa SGK işe giriş bildirgesi işveren tarafından iptal edilebilir. İptal işlemini internet aracılığıyla elektronik olarak veya Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik İl Merkezi şubelerine yazılı dilekçe vererek gerçekleştirebilirsiniz.

Elektronik ortamda iptal işlemi yapmak için ilk iş günü gün sonuna dek e-SGK sistemi üzerinden giriş yapmalı ve iptal bildirimini gerçekleştirmelisiniz. Sisteme giriş yaptıktan sonra e-Bildirgeye giriş yaparak “İşe Giriş Bildirgesi İptal” butonunu işaretlemelisiniz. Sorgulama alanında çalışanın ismini aratarak sil adımı ile ilerleyerek işlemi tamamlayabilirsiniz.

SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Doğrulanır?

SGK işe giriş bildirgesinin doğruluğu e-Devlet üzerinden veya e-SGK sistemi üzerinden kontrol edilebilir. İşverenler e-SGK sistemi aracılığıyla bildirgeyi onayladıktan sonra çalışanın bilgilerini tekrar kontrol ederek doğruluğundan emin olabilirler. Ayrıca çalışanlar da e-Devlet sistemi üzerinden kendi işe giriş bildirgelerini kontrol ederek bilgilerinin doğru girilip girilmediğini teyit edebilirler.

Bildirgenin doğrulama işlemi, belgenin üzerinden yer alan barkod sayesinde gerçekleştirilebilir. E-devlet kapısı üzerinden “4A İşe Giriş ve Çıkış Belgesi Doğrulama” ekranına ulaşılabilir. Açılan ekranda T.C. kimlik numarası ve barkod numarası girilerek doğrulama işlemi yapılabilir. Bildirge sistemde kayıtlı ise belgenin doğrulandığına ilişkin bir ekran ile karşılaşılır.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.