GERİ

Kıdem Tazminatı Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar


Kıdem tazminatı, bir çalışanın işten ayrılması sonucu almayı hak ettiği ücreti ifade eder. İşçi kıdem tazminatı almaya hak etse de bu süreçte hem işçi hem de işveren tarafından dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Tazminat hakları hesaplama, yasal gereklilikler, gerekli belgelerin tamamlanması, yasal süre gibi konular bu hususlar arasında yer alır. Bu rehber sayesinde işten çıkış tazminatları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Kıdem Tazminatı Hak Ediş Şartları

Kıdem tazminatı alma şartları yasal düzenlemeler ile belirlenmiştir. Tazminat hak ediş şartlarının ilki, çalışanın iş kanuna tabi bir işte çalışması olarak bilinir. Bu durum 1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesinde belirtilmiştir. Kıdem tazminatının alınması için işçinin aynı iş yerinde hizmet süresinin en az 1 yıl olması gerekir. 1 yıldan az süre çalışan kişiler kıdem tazminatı alamaz. Bir başka kriter iş sözleşmesinin kıdem tazminatı almaya uygun olarak feshedilmesidir. Bunun için belirlenen yasa doğrultusunda tazminat alınıp alınmayacağı ortaya çıkar. Kıdem tazminatı alabilmek için iş sözleşmesinin işveren tarafından sona erdirilmesi gerekir. İşçi tarafından sona erdirilen sözleşmelerde kıdem tazminatı hakkı ortadan kalkar. Ancak emeklilik ya da aynı iş yerinde 10 yıldan fazla çalışanlarda bu durum geçerli olmaz. Kıdem tazminatı ödemelerinde her yıl bir tavan fiyat belirlenir. Kıdem tazminatı hesaplaması maksimum bu tavan ücret üzerinden hesaplanır.

Doğru Tazminat Miktarının Hesaplanması

Kıdem tazminatı hesaplama işlemi kolay bir şekilde yapılabilir. Hesaplama sırasında çalışanın işten ayrılmadan önce aldığı 30 günlük brüt ücret esas alınır. Aylık brüt ücret çalışanın aldığı yol, yemek gibi yan ücretler de eklenerek hesaplanır. Kıdem tazminatı aylık brüt ücretin, toplam çalışılan yıl ile çarpılması ile hesaplanır. Kısaca kıdem tazminatı hesaplama formülü, “İşçinin en son aldığı brüt maaş X Çalışılan yıl sayısı” olarak bilinir. Örnek olarak; işçinin brüt maaşı yan gelirler dahil 30 bin TL, aynı iş yerinde çalıştığı yıl sayısı da 4 yıl olsun. Buradan yola çıkarak işçi “30.000 x 4” formülünden toplam 120.000 TL kıdem tazminatı almayı hak eder. Bu tutardan damga vergisi ve diğer vergiler düşülerek işçiye verilecek para hesaplanır.

Kıdem Tazminatı Başvurusu ve Yasal Süreç

Kıdem tazminatı başvuru süreci, işten ayrılmanın ardından dikkatlice yapılması gereken bir işlemdir. Çalışanın kıdem tazminatını alabilmek için öncelikle işten ayrıldığını ya da iş sözleşmesinin sona erdiğini belgelemesi gerekir. Kıdem tazminatı başvuru süreci, ilk olarak işverene yazılı bir talep dilekçesi sunarak başlar. Yasal olarak, işverenin başvurudan itibaren en geç bir ay içerisinde tazminat tutarını ödemesi gerekir. Eğer işveren bu süre içinde ödeme yapmaz ise, çalışan yasal yollara başvurabilir. Çalışan, kıdem tazminatı için İş Mahkemesi'ne başvurarak dava açabilir. Dava sürecinin sorunsuz ilerleyebilmesi için tüm belgelerin eksiksiz olması gerekir.

Sıkça Yapılan Hatalar ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Kıdem tazminatı başvurusu sırasında yapılan hatalar, sürecin aksamasına ya da yanlış yönetilmesine neden olabilir. Sık yapılan hataların en başında, gerekli belgelerin eksik ya da hatalı olması gelir. İşten ayrılma tarihi, çalışma süresi gibi detayların yanlış olarak belirtilmesi, kıdem tazminatı hesaplamasında hatalara neden olabilir. Tazminat başvurusunun zamanında yapılmaması da en çok yapılan hatalardan biridir. Çünkü kıdem tazminatı başvurusu için belirli yasal süreler bulunur. İşçinin işten ayrılma nedenine ilişkin belgelerin doğru olması da kıdem tazminatı başvurularında kritik rol oynar. İşverenin kıdem tazminatı tutarını yasal süre olan 1 ay içerisinde çalışana ödemesi de dikkat edilmesi gereken konular arasında bulunur. Bu hususlar dikkate alındığında iki taraf içinde süreç sorunsuz bir şekilde ilerler.

Siz de kıdem tazminatı hesaplama işlemini Eleman.net üzerinden yapabilirsiniz. Eleman.net tarafından sunulan tazminat hesaplama sayfasını inceleyerek, hak ettiğiniz tazminat tutarını hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.