İsteğe bağlı sigorta, bireylerin sosyal güvenlik haklarından yararlanabilmesi için prim ödeyerek uzun vadeli sigorta kollarına ve genel sağlık sigortasına dahil olmasına olanak tanıyan bir uygulamadır. Bu sistem sayesinde, bireyler belirli şartları sağladıkları takdirde, prim ödedikleri süre boyunca hem kendileri hem de ölüm durumunda hak sahipleri zorunlu sosyal sigortanın sunduğu tüm yardımlardan faydalanabilirler.
Türkiye'de veya Türkiye'de ikamet ederken sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelerde bulunan Türk vatandaşlarının isteğe bağlı sigortalı olabilmesi için gereken şartlar şunlardır:
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı şartı bulunmamakta, ancak Türkiye'de ikamet etme şartı vardır. Ayrıca, 5510 sayılı Kanun'un 5'inci maddesinin (a), (b) ve (e) bentlerine tabi olanlar için de isteğe bağlı sigortalılık mümkündür. Sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde çalışan Türk işçileri için Türkiye'de ikamet şartı aranmaz.
Bu da ilginizi çekebilir: Çalışmadan Emekli Olunur Mu?
İsteğe bağlı sigortalı olmak isteyen bireyler, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan "İsteğe Bağlı Sigorta Giriş Bildirgesi" ile ikamet ettikleri Sosyal Güvenlik Merkezlerine başvurabilirler. E-devlet üzerinden başvuruda bulunmak isteyenler, "isteğe bağlı ilk tescil kaydı" bölümünden işlem yapabilirler. Daha önce sigortalı olanlar ise talep dilekçesi ile başvuruda bulunabilirler.
2024 yılında isteğe bağlı sigorta primleri, sigortalının beyan ettiği kazanca göre hesaplanır. Sigorta primi, kazanç alt ve üst sınırı arasında belirlenen günlük kazancın %32'si olarak hesaplanır. Bu oranın %20'si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primine, %12'si ise genel sağlık sigortası primine ayrılır. Ayrıca, ay içinde 30 günden az çalışanlar ve kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışanlar için işsizlik sigortası prim oranı toplam %35'tir.
2024 yılı için sigorta primine esas kazanç sınırları:
İsteğe bağlı sigortalılık, başvuru tarihinden itibaren bir gün sonra başlar. Sona ermesi durumları ise:
Bu da ilginizi çekebilir: Ev Hizmetlerinde Çalışanların Sigortalılığı
Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ülkelerde çalışan Türk işçileri isteğe bağlı sigortalı olabilirler. İkamet şartı aranmaz ve primler Türkiye’deki sosyal güvenlik il müdürlüklerinde takip edilir.
İsteğe bağlı sigorta primleri, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile genel sağlık sigortası uygulamalarında dikkate alınır.
Kısa vadeli sigorta uygulamaları bu primlerle değerlendirilmez.
İsteğe bağlı sigortalılar, bakmakla yükümlü oldukları kişilere rağmen genel sağlık sigortalısı sayılır ve prim ödemekle yükümlüdürler.
Bu da ilginizi çekebilir: Erken Emeklilik Nedir, Erken Emeklilik Şartları Nelerdir?
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.