GERİ

GSS Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır, Şartları Nelerdir?

Ömer Meriç
SGK Uzmanı
2 dakika okuma süresi

Genel Sağlık Sigortası borçları 2024 Eylül ayı itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından icra takibi kapsamına alınmaya başlandı. İlk defa 01 Ocak 2012 tarihi ve sonrasında zorunlu hale gelen Genel Sağlık Sigortası sisteminde ilk defa Sosyal Güvenlik Kurumu icra takibi başlatıyor. Bu kapsamda borçlu olan milyonlarca kişiye borçların icra takibine alınacağına dair SMS gönderildi. Bu sms ile birlikte çoğu Genel Sağlık Sigortası borçlusu, borçlarını nasıl ödeyebileceği, taksitlendirme olup olmadığı konusunda araştırma yapmaya başladı. GSS borcu taksitlendirme mümkün ancak bunun belirli şartları var. İçeriğin devamında borçları nasıl taksitlendirebileceğiniz, bunun için nereye ve nasıl başvurabileceğiniz hakkında ayrıntılı bilgi verilecektir.

GSS Borcu Taksitlendirme Yapılıyor mu?

Evet, Genel Sağlık Sigortası borçları taksitlendirilebiliyor. Bunun için iki yol var. 6183 Sayılı Kanunun 48. maddesi kapsamında borçların İcra takibine alındıktan sonra taksitlendirilebilmesi birinci yol. İkinci yol ise borçların yeniden yapılandırılarak ana parasının belirlenen sürelerde taksitle ödenmesi. Aşağıda her iki yöntemin uygulanma hükümlerini ayrı başlıklarda anlattım.

Borçları taksitlendirme/yapılandırma işlemlerine geçmeden önce sizi bir konuda uyarmak isterim. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından otomatik olarak kapsama alınan birçok GSS tescili hatalı olabilmekte. Bu nedenle ödeme yapmadan ya da taksitlendirme başvurusu yapmadan önce şunlara dikkat etmenizi öneririm;

  • E-devlette Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Borç Sorgulama ekranına giriş yaparak tescil ve borç kayıtlarınızı kontrol edin.
  • Genel Sağlık Sigortası açılan dönemlerde zorunlu sigorta kolları kapsamındaysanız, bakmakla yükümlü olarak anne, baba, eş ya da çocuklarınızdan yararlanma hakkınız varsa, GSS kapsam dışı olarak belirlenen kişiler arasındaysanız, kısaca tescil kayıtlarında hata olduğunu düşünüyorsanız öncelikle kayıtlarınızı düzelttirip sonrasında taksitlendirme başvurusu yapın.

1- GSS Borcu Taksitlendirme Nasıl Yapılır? ( 6183 s.k. 48. Madde Kapsamında)

Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçları 6183 Sayılı Kanun'un 48. maddesi kapsamında 36 aya kadar taksitlendirilebilmektedir. Sigortalıların bu hakkı her zaman vardır ve istedikleri zaman Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak bu madde kapsamında taksitlendirme yapabilirler. Ancak 48. madde taksitlendirmesinde borcun gecikme zammı ve faizi silinmediği gibi üzerine bir de taksitlendirme/tecil faizi eklenmektedir. Bu kapsamda borçlarınızı taksitlendirmek için;

  • Borçlar icra takibine alınmadıysa öncelikle bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne dilekçe ile başvurarak borçlarınızın icra kapsamına alınmasını talep etmeniz gerekmektedir.
  • Borçlar İcra kapsamına alındıktan sonra taksitlendirme başvuru formları ile icra servisine başvurmalısınız.
  • İcra servisi borçların taksitlendirilebilmesi için peşinat ödenmesini ister.
  • Peşinat aynı zamanda ilk taksit olarak da geçer.
  • Peşinatı yatırdıktan sonra borçları 36 aya kadar taksitlendirebilirsiniz.
  • 6183 Sayılı Kanun 48. maddesi kapsamında yapılan bu taksitlendirme işleminde taksit ödemelerinin her ay düzenli yapılması gerekir. Bir aya ait taksit ödenmediğinde ya da geç ödendiğinde tecil bozulur.
  • Güncel olarak bu kapsamda yıllık faiz oranı %48 civarındadır. Ortalama faiz oranı değişebilse de %20-30 aralığında uygulanmaktadır.

E Devlet GSS Borcu Taksitlendirme

GSS borcu taksitlendirme başvuruları e devletten yapılamamaktadır. 48. madde taksitlendirmesi için borçlu olarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne bizzat başvurmanız gerekmektedir.

Bu da ilginizi çekebilir: SGK Prim Geri Alma Hesaplama, Şartları, Kimler Alabilir

2-GSS Borcu Yapılandırma

GSS borcu yapılandırma her zaman uygulamada olan bir hak değildir. Torba yasa ile dönem dönem Genel Sağlık Sigortası borçları yapılandırılabilmekte ve geçici süre ile yapılandırma kapsamında borçların ödenmesi sağlanmaktadır. 48. madde taksitlendirmesine göre daha uygundur. Borçlarınız henüz icra kapsamında değilse ve ödemek için aceleniz yoksa olası yapılandırma düzenlemesini beklemeniz daha mantıklı bir karar olacaktır.

GSS borcu yapılandırma düzenlemesi ile;

  • Belli bir döneme kadar olan borçların gecikme zammı ve faizi silinmektedir.
  • Kalan ana para borçları için belirli bir ödeme süresi sağlanmaktadır.
  • Ana parayı belirlenen süre içerisinde ödediğinizde tüm borcunuzdan kurtulabiliyorsunuz.

GSS Yapılandırma e-devlet

Önceki dönem torba yasa ile çıkartılan düzenlemelerde başvuru şartı aranmamıştı. Bu nedenle başvurular E-devletten alınmamıştı. Olası bir yapılandırma düzenlemesi ile tekrar borçlar otomatik olarak yapılandırılabilecektir, ayrıca başvuru yapılmasına gerek olmayacaktır.

Ömer Meriç SGK Uzmanı

Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. Hacettepe Üniversitesinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım.  Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. İşverenler, sigortalılar ve çalışma hayatındakiler için danışmanlık hizmeti veriyorum.

İçeriği Paylaşın

eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.

Hemen Özgeçmiş Oluştur

Eleman mı Arıyorsunuz?

400 Bin firma aradığı elemanı burada buldu. Eleman arıyorum diyorsanız hemen iş ilanı verin, milyonlarca iş arayana ulaşın.

Hemen İlan Yayınla 0216 606 14 12

Bu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.