GSS diğer adı ile Genel Sağlık Sigortası, sosyal güvencesi olmayanların zorunlu olarak dahil edildiği sigorta kapsamıdır. Genel sağlık sigortası Türkiye'de ikamet eden, 18 yaşını tamamlayan, bakmakla yükümlü olarak aktif sosyal güvencesi olmayan, Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan gelir ya da aylık almayan herkes için zorunludur. Her ne kadar zorunlu sigorta kapsamı olsa da yersiz tescilleri sildirebilme hakkınız vardır. GSS Borcu Nasıl Silinir konusunda bir rehbere ihtiyacınız varsa o halde bu içerik tam size göre. İçeriğin devamın da GSS yeşil kart borcu sildirme konusunda yapmanız gerekenler ve izlemeniz gereken yol hakkında tüm detayları paylaşacağım.
GSS borcu sildirme için GSS olan dönemlerde başka bir sigorta kapsamında olmanız, Türkiye'de ikamet etmiyor olmanız ya da ilgili dönemlerde anne, baba, eş ya da çocuklarınızın sosyal güvencesinden yararlanıyor olmanız gerekmektedir. Aşağıda Genel Sağlık Sigortası borçlarınızı hangi durumlarda sildirebileceğinizi adım adım anlattım.
Son Dakika: GSS Prim Borçlarına Af Geliyor
Genel sağlık sigortası tescilinizin olduğu dönemlerde;
Genel Sağlık Sigortası 18 yaş altı için zorunlu değildir. Ancak 18 yaş tamamlandıktan sonra sistem öğrencilik bilgisini göremezse öğrenci adına Genel Sağlık Sigortası başlatabilmektedir. Aktif öğrenciliği olan ve aynı zamanda öğrencilik dönemlerinde anne ve ya babasının aktif sosyal güvencesi olan öğrenciler,
İşte, yukarıdaki durumlar mevcut olmasına rağmen size ilgili dönemlerde Genel Sağlık Sigortası tescili açıldıysa bu durumda vakit kaybetmeden Sosyal Güvenlik Kurumu'na kimliğiniz ile gidin. Yanınızda bir belge götürmeniz gerekmez. SGK, verileri sistemden çeker ve öğrencilik bilgilerini görür. Güncelleme sonrası öğrencilik dönemleri ve mezuniyet sonrasında yararlanma hakkınızın olduğu dönemlere ait Genel Sağlık Sigortası borçları silinir.
Genel Sağlık Sigortası'nda en çok yersiz tescil açılan durumlardan birisi de kişi SSK, Bağ-Kur ya da diğer zorunlu sigorta kollarından birisinde iken GSS açılması. Aktif olarak sigortalı çalıştığınız, Bağ-Kur kapsamında prim ödediğiniz, kısa ya da uzun vade kapsamında prim ödenen diğer dönemlerde adınıza Genel Sağlık Sigortası açıldıysa ve bunun tespitini yaptıysanız yapmanız gereken kimliğiniz ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne gitmek. Zorunlu sigorta ile GSS çakışıyorsa GSS borçları silinir ve tescil kayıtlarınız düzeltilir.
Yurtdışında ikamet eden ve hala birinci ikamet adresi Türkiye olan milyonlarca kişi var. Birinci ikamet adresi Türkiye'de olan, 18 yaşını tamamlamış olanlara sistem Genel Sağlık Sigortası başlatmaktadır. Eğer yurtdışında ikamet ediyor ve ya çalışıyorsanız bu tescil kayıtlarını sildirebilirsiniz. Yapmanız gerekenler şunlardır;
Bu da ilginizi çekebilir: Yurtdışından Ürün Nasıl Getirtilir? 2024
Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan emekli iseniz ya da iş kazası ve ya meslek hastalığı sonucu sürekli iş göremezlik geliri alıyorsanız ve gelir/aylık aldığınız dönemlerde size aynı zamanda Genel Sağlık Sigortası borcu da çıkarıldıysa kimliğiniz ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurarak tescil kaydını düzenlettirebilirsiniz.
Askerliğini er ya da erbaş olarak yapanlar kapsam dışı sigortalı sayılırlar ve bunlara ayrıca Genel Sağlık Sigortası borcu çıkartılmaz. Er-erbaş olarak askerlik yapılan sürelerde çıkartılan Genel Sağlık Sigortası borcu varsa Sosyal Güvenlik Kurumu'na kimliğiniz ile giderek borcunuzu sildirebilirsiniz.
Bu da ilginizi çekebilir: Jandarma Uzman Erbaş Alımı Başvuruları 2024
İşsizlik maaşı alanların hastalık sigortası primleri İşkur tarafından ödenir. İşsizlik maaşı süresi boyunca kişiler sigorta kapsamındadır. Bu nedenle bu sürelerde Genel Sağlık Sigortası açılamaz. İşsizlik maaşı aldığınız dönemlerde çıkartılan Genel Sağlık Sigortası prim borçlarını sildirmek için bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne gitmeniz yeterli olacaktır.
Bu da ilginizi çekebilir: 2024 İşsizlik Maaşı Ne Kadar? İşsizlik Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Staj ya da çıraklık sigortası dönemlerinde Genel Sağlık Sigortası borcu çıkartılamaz. Burada genellikle işletmeler tarafından belge kodunda hata yapıldığı için bu dönemlerde ayrıca Genel Sağlık Sigortası borcu çıkartılabilmektedir. Bu durumda öncelikle işletmenin belge kodunu geriye dönük olarak hastalık primini de kapsayacak şekilde güncellemesi gerekmektedir. Bu işlemden sonra staj/çıraklık süresi ile çakışan GSS borçları silinebilecektir.
GSS prim borcu sildirme için başvuruların ikamet olarak bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi'ne yapılması gerekmektedir. Genel sağlık sigortası borcu sildirme için yapılması gerekenler ve duruma göre gereken belgeleri yukarıda sizin için sıraladım. GSS borç sildirme için ilgili yolu takip ederek bağlı olduğunuz SGK'ya başvurabilirsiniz.
Üniversite okuduğunuz dönemlerde anne ve ya babanızın aktif sosyal güvencesi varsa ve bu dönemler için borç çıkartıldıysa borcu sildirmek için kimliğiniz ile birlikte bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurabilirsiniz. Üniversitede okuyanlar 25 yaşın tamamlandığı tarihe kadar anne ve ya babasından yararlanma hakkına sahiplerdir. Aynı şekilde üniversite mezuniyetinden sonra da 2 yıl süre ile ve 25 yaşını geçmemek şartı ile anne ya da babanızdan yararlanma hakkınız var. Bu şekilde yararlanma hakkınız olan dönemlerde çıkan Genel Sağlık Sigortası borçlarınız varsa aynı şekilde kimliğiniz ile Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurarak borçlarınızı sildirebilirsiniz.
Bu da ilginizi çekebilir: Üniversite Öğrencileri Sağlık Sigortasından Nasıl Yararlanır?
GSS borcu ödenmezse gecikme zammı ve faizi işler. Ödenmeyen kısım 2 aydan fazla olduğunda sosyal güvence pasif olur. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu GSS borçları için icra takibi de başlatmaktadır. İcra takibi sonucu banka hesabına bloke konulması gibi uygulamalar da yapılabilmektedir.
Genel Sağlık Sigortası borçlarını sildirmek için başvurular E-devletten ya da başka online bir platform üzerinden yapılamamaktadır. E-devlette yalnızca tescil ve borç görüntülemesi yapabilirsiniz. Sildirmek için yukarıdaki durumlardan birisi mevcutsa kimlik ya da diğer gerekli belgelerle başvurmanız yeterli olmaktadır.
Genel Sağlık Sigortası için E-devlette sadece tescil ve borç sorgulaması yapılabilmektedir. İtiraz için başvurularınızı doğrudan ya da posta yolu ile bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne yapmanız gerekmektedir.
Gelir testi GSS prim borcu sildirme konusunda tüm adımları yukarıda anlattım. Genellikle birkaç yılda bir GSS borçları ile ilgili yapılandırma düzenlemesi çıkmaktadır. Geçmiş yıllardaki düzenlemelerde borçların faizi ve gecikme zammı silinmiş, ana para ödemesi için de 6 aylık süre verilmişti. Tekrar yapılandırma düzenlemesi aktif olduğunda herhangi bir başvuru şartı olmadan aynı şekilde aftan yararlanabilir, borcunuzun sadece anaparasını belirlenen süre içerisinde ödeyebilirsiniz.
Genel Sağlık Sigortası, sigortalı işe girdiğinizde işe giriş tarihinden bir gün öncesinde durdurulur. Ama önceki borçlar silinmez. Önceki borçlar için yukarıda belirttiğim durumlardan birisi mevcutsa bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi'ne başvurmalısınız.
Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. Hacettepe Üniversitesinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. İşverenler, sigortalılar ve çalışma hayatındakiler için danışmanlık hizmeti veriyorum.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.