Gelir testi başvurusu, özellikle son dönemlerde Genel Sağlık Sigortası sisteminde borçlu sayısının artması ile birlikte önemli konulardan birisi haline gelmiştir. Çünkü, Genel Sağlık Sigortası sisteminde iki sistem vardır. Gelir testi başvurusu sonucu G0 diğer adı ile yeşil kart olarak belirlenirse borçlar silinebilmekte ve prim ödemeden sağlıktan yararlanabilmektesiniz. İçeriğin devamında Gelir testi nedir, Kaymakamlıktan gelir testi nasıl yapılır gibi konu hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.
Gelir testi, hane halkında kişi başı gelirin tespiti için Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından yapılan bir işlemdir. Gelir testi sonucu hane halkında kişi başına düşen gelir Kanunen belirlenen sınırın altında olursa bu hane muhtaçlık kriterini sağlamış olur. G0 olarak da adlandırılan bu seviyenin belirlenmesi ile birlikte ilgili hanedeki kişiler tüm Sosyal yardımlardan yararlanabilir ve ayrıca SGK sisteminde yeşil kart olarak adlandırılan C-1 sisteminden prim ödemeden yararlanma hakkına sahip olur.
Bu da ilginizi çekebilir: 2024 Gelir Vergisi
Gelir testi yapmak için kimliğinizle ikamet olarak bağlı olduğunuz Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı'na başvurmanız yeterli olacaktır. Gelir testi başvurusu E-devletten ya da başka bir online platform aracılığı ile yapılamamaktadır.
Gelir testi işlemi oldukça kolaydır. Başvuru için kişinin bizzat kimliği ile Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfı'na gitmesi gerekir. Orada ilk kayıt oluşturulduktan sonra bir form verilir. Bu formla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu, Tapu gibi formda yazan ilgili Kurumlardan istenen belgeleri temin edersiniz. Belgeleri teslim ettikten sonra gelir testi araştırma süreci başlar. Daha sonra Kurul toplanır ve hane halkı kişi başına düşen geliri belirler.
Gelir testi için ilk başvuruda kimlik yeterli olmaktadır. Daha sonra Vakıf tarafından size bir form verilir. Formla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu'na, Tapu Müdürlüğüne ve diğer ilgili Kurumlara giderek hanede oturan herkes adına Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi, Tapu Kayıt belgesi gibi belgeler alırsınız. Bu belgeleri tamamladıktan sonra teslim eder ve sonuçlanmasını beklersiniz.
Gelir testine ilk başvuruda eve uzmanlar gelmiyor. Ancak gelir testi sonucuna itiraz ettiğinizde genellikle ev ziyaretleri de yapılabiliyor. Evin genel durumu, eşyalar, beyaz eşyalara bakıyorlar. Hatta buzdolabını açarak içini bile kontrol ediyorlar. İtiraz olmadığı sürece gelir testinde ev ziyaretleri yapılmamaktadır.
Gelir testi başvuruları online olarak yapılamamaktadır. İçeriğin önceki kısmında da anlattığım gibi başvuruların bizzat elden kimlikle Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapılması gerekmektedir.
Gelir testi nasıl hesaplanır sorusu konu hakkında en çok cevabı merak edilen sorulardan birisidir. Gelir testi ilk başvurusunda hanede çalışan kişilerin geliri, varsa emekli maaşı alanların geliri, taşınır ve taşınmazların rayiç bedeli gibi hesaba birçok parametre dahil edilmektedir. Ayrıca bankada para varsa bunlar da gelir testi hesabında dikkate alınan kriterlerden birisi olmaktadır. Gelir testinde toplam gelir hanedeki kişi sayısına bölünmektedir. Bu durumda hanede herhangi bir geliri olmayan kişiler gelir testi sonucunun düşük çıkmasını sağlamaktadır. Yapılan araştırma sonucu kişi başı düşen gelir net asgari ücretin altında olursa hane muhtaç sayılmakta ve sosyal yardımlar ile SGK yeşil kart sisteminden yararlanma hakkına sahip olmaktadır.
Bu da ilginizi çekebilir: Geçici Vergi Nedir? Hesaplama Yöntemleri ve Püf Noktaları
Gelir testi için hesaplama yapılabilecek bir uygulama şu an için bulunmamaktadır. Hesaplama genel olarak bir üst başlıkta belirttiğim gibi yapılmaktadır.
Gelir testi araştırması yapılırken,
Gelir testi sonucu hane halkı kişi başı geliri net asgari ücretin 1/3'ü altında belirlenirse bu hanedeki kişi başı gelir Kanunen G0 olarak kabul edilmektedir. Bu durumda bu hanedeki kişiler sosyal yardımlardan yararlanma hakkına sahip olabilmekte ve yeşil kart kapsamında prim ödemeden sağlık hizmeti alabilmektedirler. 2024 yılında örneğin net asgari ücret 17.002,00 TL. Bu durumda kişi başı geliri 5.667,00 TL altında olanlar muhtaçlık kriterini sağlamış olacak ve bunlar için gelir testi sonucu G0 olarak belirlenmiş olacaktır.
Gelir testi başvurusundan sonra hakkınızdaki araştırma tamamlanır ve dosya hazırlanır. Dosya kurula sunulur. Kurul toplantıları genellikle haftalık olarak yapılır. Ancak dosyanızın Kurula sunulması sonraki haftayı da bulabileceği için ortalama sonuçlanma süresi 10-15 gün aralığındadır. Bu süre bazen daha kısa da olabilmektedir.
Gelir testi sorgulamasını e-devlet sisteminden yapabilirsiniz. Gelir testine başvurduktan ortalama 7 gün sonra E-devlette yer alan "Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı-Gelir Testi Sonucu Sorgulama" menüsünden sorgulama yapabilirsiniz. Yaptığınız sorgulama sonucu;
Bu da ilginizi çekebilir: Vergi Numarası Sorgulama Nedir? Nasıl Yapılır?
Gelir testi yaptırdıktan sonra;
Hacettepe Üniversitesi İşletme mezunuyum. Hacettepe Üniversitesinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında yüksek lisansımı tamamladım. Bağımsız SGK uzmanı olarak çalışıyorum. İşverenler, sigortalılar ve çalışma hayatındakiler için danışmanlık hizmeti veriyorum.
eleman.net'te her gün yüzlerce yeni iş ilanı yayınlanıyor. Hayalindeki işe başlamak için özgeçmiş oluştur ve sana en uygun ilanlara başvur.
Hemen Özgeçmiş OluşturBu siteyi kullanmadan önce verileriniz hakkında aydınlatma metnini, gizlilik ve üyelik koşullarını inceleyebilirsiniz.